Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
11.01.2018, 07:55

Prvo doneli odluku pa će dva meseca da "sagledavaju"

č: | fb:

Odlukom Skupštine grada od 1. januara ponovo je organizovana jedna Gradska uprava, a na njenom čelu je v. d. načelnika Vladan Jerinić, dok je za njegovog v. d. zamenika postavljen Aleksandar Purić.

 

Prema rečima sagovornika Kolubarskih.rs, Jerinić će biti v. d. načelnika do marta, do kada bi trebalo da bude raspisan konkurs i izabran načelnik Gradske uprave na mandat od pet godina.

 

Naš sagovornik nije mogao da objasni zbog čega, s obzirom na to da je krajem novembra prošle godine Skupština grada donela odluku o formiranju jedne Gradske uprave, nije raspisan konkurs za načelnika.

 

Umesto da Gradsko veće donese odluku o raspisivanju javnog konkursa za postavljanje načelnika Gradske uprave, gradsko rukovodstvo je odlučilo da Jerinića, koji je ispunio uslove za odlazak u penziju u decembru prošle godine, "privoli" da "vodi" Gradsku upravu naredna dva meseca, a da za to vreme, kako je rekao gradonačelnik Slobodan Gvozdenović, "sagledamo funkcionisanje u smislu bolje organizacije".

 

Slobodan Gvozdenović

Slobodan Gvozdenović (Foto: Đorđe Đoković)

Gvozdenović je za "Vujić televiziju" rekao da će u zakonskom roku raspisati konkurs za izbor načelnika, ne precizirajući каdа i koji je to zakonski rok. On je najavio i "mogućnost spajanja nekih odeljenja o čemu će odluku doneti kolegijum".

 

- Želimo da u naredna dva meseca sagledamo sve ono što bi bilo interesantno kada je Gradska uprava u pitanju, njeno funkcionisanje u smislu bolje organizacije. Da li ćemo ići na spajanje nekih odeljenja, da li ćemo možda formirati neka nova to ćemo videti. U svakom slučaju imamo dovoljno vremena dva meseca da sagledamo koji je to način da Gradska uprava bude efikasna", rekao je Gvozdenović i poručio da je jedna Gradska uprava "zlatni standard kada govorimo o funkcionisanju grada".

 

Nejasno je zbog čega je gradsko rukovodstvo pre skoro dva meseca odlučilo da formira jednu Gradsku upravu, ako pre toga nije "sagledano funkcionisanje u smislu bolje organizacije", nego će to učiniti u naredna dva meseca.

 

Posebno je nejasno "sagledavanje", s obzirom na to da je prilikom usvajanja Odluke da umesto dve bude formirana jedna Gradska uprava obrazloženo da se to radi "zbog racionalnosti i efikasnosti", što je upućivalo na zaključak da je gradsko rukovodstvo temeljno i sveobuhvatno sagledalo da je jedna Gradska uprava bolje rešenje.

 

Posle devet godina ponovo jedna Gradska uprava

 

Pre devet godina je "sagledano" da su zbog efikasnosti i bolje organizacije potrebne dve gradske uprave. Ni tada, kao ni danas, ni jednim podatkom i brojkom gradsko rukovodstvo nije potkrepilo tu svoju tvrdnju. 

 

Kada je, pre devet godina, na vlasti bila koalicija DS i SPS od jedne Gradske uprave formirane su dve kako bi svaka partija "imala svoju upravu", mada je zvanično objašnjenje bilo da se Gradska uprava deli na dve zbog "efikasnosti u radu".

 

Dve uprave su bile prihvatljive i koaliciji SNS i SPS, koja je na vlasti od juna 2016. godine. Načelnik gradske uprave za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove, bio je Aleksandar Vujić Subotić (SPS), koga je nakon hapšenja zamenio u statusu v.d. načelnika Vladan Jerinić (SPS).

 

Jelica Stojanović, takođe SPS, koja je bila načelnica gradske uprave za duštvene delatnosti, finansije, imovinske i inspekcijske poslove, početkom februara prošle godine podnela je ostavku. Tako je načelnik druge gradske uprave postao Aleksandar Purić (SNS), dok je Jelica Stojanović, postala njegov zamenik.

 

Sada, nakon formiranja jedna Gradske uprave Jelica Stojanović je postavljena za načelnika Odeljenja za imovinske poslove i opštu upravu, umesto Darka Kostića, koji je izabran za pravobranioca Zajedničkog pravobranilaštva Valjeva i opština Lajkovac, Ljig, Mionica i Osečina.

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 11 sati 20 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 8 sati 30 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 11 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara