Registracija Prijava preko FB
Gradski trg (foto: Đorđe Đoković)
Gradski trg (foto: Đorđe Đoković)
12.01.2018, 14:44

Radikali neće odustati od Srpske nove godine uprkos pritiscima

č: | fb:

Radikali neće odustati od organizacije dočeka Srpske nove godine na Gradskom trgu, i pored pritisaka i zahteva gradske vlasti da od dočeka odustanu.

 

"Nećemo odustati od dočeka ni po cenu da policija zabrani održavanje našeg skupa, ni po cenu da nas policija otera sa Gradskog trga, niti ćemo popustiti pred ucenama i pritiscima", poručio je predsednik Okružnog odbora SRS-a Veran Panić. Dodao je da to naravno ne znači da će biti bilo kakvih sukoba i nereda, što se tiče SRS.

 

Rukovodstvo valjevskih radikala je pozvano na razgovor u Policijsku upravu, a potom i u Gradsku upravu, nakon što su objavili da će "uz trubače i šumadijski čaj" organizovati doček Srpske nove godine na Gradskom trgu 13. januara u 21 čas, što je skoro isto vreme kada će na Gradskom trgu koncert održati Šaban Šaulić.

 

- Juče su me pozvali iz Policijske uprave zbog, kako su rekli, "nekih sitnica u vezi skupa". Načelnik PU Saša Marković je pokušao da posreduje između SRS i Gradske uprave. Indirektno nam je rekao i da će problem biti struja za naše ozvučenje, i podsetio nas je da je zabranjeno služenje alkohola. Inače u zakonu ne postoji ni zabrana, ni odobrenje za služenje alkohola. A onda nam je rečeno da nemamo dozvolu za zauzimanje gradskog građevinskog zemljišta – kaže v. d. predsednika valjevskih radikala Željka Milićević.

Željka Milićević i Veran Panić

Željka Milićević i Veran Panić (Foto: Kolubarske.rs)

Nakon policije poziv je stigao i iz Gradske uprave, zbog "dogovora oko nekih varijanti za organizovanje dočeka Srpske nove godine na Gradskom trgu".

 

Predsednik OO SRS Veran Panić kaže da je danas u Gradskoj upravi razgovarao sa, "predstavnicima lokalnog režima", Veseljkom Beluševićem iz Centra za kulturu i "mladim momkom iz Gradske uprave", Đorđem Jovančićem.

 

- Pozvani smo na navodni dogovor, a zapravo su nam postavili ultimatum rekavši - ili ćete odustati od dočeka ili ćemo mi raditi po svome. Pred kraj sastanka na vratima se pojavio gradonačelnik Slobodan Gvozdenović koji je samo pitao da li smo se dogovorili. Dobivši negativan odgovor on je drsko, bezobrazno i nabusito, sa pozicije sile, rekao – mi ćemo raditi po našem, a vi radite po svom. On je tako, po ko zna koji put podelio građane Valjeva. Ko su to oni, a ko smo mi – rekao je Panić, koji je inače advokat, pa je sagovornicima u Gradskoj upravi tokom razgovora "skrenuo pažnju na to da je trebalo da nauče azbuku prava, koja glasi - prvi u vremenu, jači u pravu“.

 

- Na kraju jedini argument predstavnika režima je bio to da mi nemamo dozvolu za korišćenje javne površine. Ja sam im na to odgovorio da je to prekršaj i da podnesu prekršajnu prijavu. Ali za razliku od nas koji smo prekršili gradsku odluku, oni krše zakon, što je neprimereno ponašanje nekoga ko je na vlasti i ko treba da poštuje zakone – rekao je Veran Panić.

 

On je novinarima rekao da su ga i danas zvali iz Policijeske uprave i predložili da razgovaraju i da se dogovore sa predstavnicima Grada oko organizacije dočeka Srpske nove godine.

"Mi nemamo šta da se dogovaramo. Uradili smo sve kako je propisano zakonom, a oni mogu na silu da nam zabrane skup, da nas oteraju, da nas čak i biju, što u Srbiji ne bi bilo ništa novo kad se suprostavite režimu", zaključio je Veran Panić.

 

V. d. predsednika valjevskih radikala Željka Milićević podseća da je "problem oko dočeka Srpske nove godine nastao zbog toga što je SRS uredno i u skladu sa zakonom prijavila u Policijskoj upravi održavanje skupa na Gradskom trgu, dok Grad održavanje koncert Šabana Šaulića na Gradskom trgu nije prijavio".

 

Ona naglašava da je Policijskoj upravi 5. januara Srpska radikalna stranka prijavila skup na Gradskom trgu i da joj je tada u policiji rečeno da "niko drugi skup nije prijavio i da ne mogu biti prijavljena dva skupa na istom mestu u isto vreme".

Vaše mišljenje je važno

Morate biti registrovani da biste imali mogućnost komentarisanja tesktova i slanja direktnih poruka uredništvu. Molimo prijavite se ili kreirajte besplatan nalog.

Aktuelno

Akumulacija Stubo Rovni (foto: Đorđe Đoković)
Jedina planirana investicija vodosnabdevanje Pre 56 minuta

U republičkom budžetu pare za "Kolubaru", ali ne i za put M-4

U budžetu Republike Srbije za 2018. godinu opredeljeno je 140 miliona dinara za JP "Kolubara" i to je sav novac koji je u republičkom budžetu planiran za Valjevo u ovoj godini. Nisu planirana...

Ssveće za Olivera Ivanovića  (foto: Đorđe Đoković)
U Hramu Vaskrsenja Gospodnjeg Pre 13 sati 42 minuta

Zapalili sveće za Olivera Ivanovića

Ubijenom lideru Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Oliveru Ivanoviću večeras je u Hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Valjevu služen parastos. Okupili su se predstavnici nekoliko...

Kalendar Valjevske pivare (foto: Đorđe Đoković)
Promovisan kalendar za 2018. godinu Pre 19 sati 55 minuta

"Okom ljubitelja Valjevskog piva"

Fotografije ljubitelja Valjevskog piva sa najrazličitijih mesta i sa raznih krajeva sveta, koje su slali Valjevskoj pivari, ukrašavaju ovogodišnji kalendar Valjevske pivare. "Okom ljubitelja...

Projekcija filma Druga strana svega (foto: ĐorđeĐoković)
U prepunom Bioskopu 85 Pre 1 dan 1 sati

Bravo za dokumentarni film "Druga strana svega"

Dokumentarni film "Druga strana svega", autorke Mile Turajlić prikazan je sinoć u Bioskopu 85. Tokom dve projekcije sala je bila ispunjena do poslednjeg mesta, dodate su i pomoćne stolice zbog...