Registracija Prijava preko FB
Gradski trg (foto: Đorđe Đoković)
Gradski trg (foto: Đorđe Đoković)
12.01.2018, 14:44

Radikali neće odustati od Srpske nove godine uprkos pritiscima

č: | fb:

Radikali neće odustati od organizacije dočeka Srpske nove godine na Gradskom trgu, i pored pritisaka i zahteva gradske vlasti da od dočeka odustanu.

 

"Nećemo odustati od dočeka ni po cenu da policija zabrani održavanje našeg skupa, ni po cenu da nas policija otera sa Gradskog trga, niti ćemo popustiti pred ucenama i pritiscima", poručio je predsednik Okružnog odbora SRS-a Veran Panić. Dodao je da to naravno ne znači da će biti bilo kakvih sukoba i nereda, što se tiče SRS.

 

Rukovodstvo valjevskih radikala je pozvano na razgovor u Policijsku upravu, a potom i u Gradsku upravu, nakon što su objavili da će "uz trubače i šumadijski čaj" organizovati doček Srpske nove godine na Gradskom trgu 13. januara u 21 čas, što je skoro isto vreme kada će na Gradskom trgu koncert održati Šaban Šaulić.

 

- Juče su me pozvali iz Policijske uprave zbog, kako su rekli, "nekih sitnica u vezi skupa". Načelnik PU Saša Marković je pokušao da posreduje između SRS i Gradske uprave. Indirektno nam je rekao i da će problem biti struja za naše ozvučenje, i podsetio nas je da je zabranjeno služenje alkohola. Inače u zakonu ne postoji ni zabrana, ni odobrenje za služenje alkohola. A onda nam je rečeno da nemamo dozvolu za zauzimanje gradskog građevinskog zemljišta – kaže v. d. predsednika valjevskih radikala Željka Milićević.

Željka Milićević i Veran Panić

Željka Milićević i Veran Panić (Foto: Kolubarske.rs)

Nakon policije poziv je stigao i iz Gradske uprave, zbog "dogovora oko nekih varijanti za organizovanje dočeka Srpske nove godine na Gradskom trgu".

 

Predsednik OO SRS Veran Panić kaže da je danas u Gradskoj upravi razgovarao sa, "predstavnicima lokalnog režima", Veseljkom Beluševićem iz Centra za kulturu i "mladim momkom iz Gradske uprave", Đorđem Jovančićem.

 

- Pozvani smo na navodni dogovor, a zapravo su nam postavili ultimatum rekavši - ili ćete odustati od dočeka ili ćemo mi raditi po svome. Pred kraj sastanka na vratima se pojavio gradonačelnik Slobodan Gvozdenović koji je samo pitao da li smo se dogovorili. Dobivši negativan odgovor on je drsko, bezobrazno i nabusito, sa pozicije sile, rekao – mi ćemo raditi po našem, a vi radite po svom. On je tako, po ko zna koji put podelio građane Valjeva. Ko su to oni, a ko smo mi – rekao je Panić, koji je inače advokat, pa je sagovornicima u Gradskoj upravi tokom razgovora "skrenuo pažnju na to da je trebalo da nauče azbuku prava, koja glasi - prvi u vremenu, jači u pravu“.

 

- Na kraju jedini argument predstavnika režima je bio to da mi nemamo dozvolu za korišćenje javne površine. Ja sam im na to odgovorio da je to prekršaj i da podnesu prekršajnu prijavu. Ali za razliku od nas koji smo prekršili gradsku odluku, oni krše zakon, što je neprimereno ponašanje nekoga ko je na vlasti i ko treba da poštuje zakone – rekao je Veran Panić.

 

On je novinarima rekao da su ga i danas zvali iz Policijeske uprave i predložili da razgovaraju i da se dogovore sa predstavnicima Grada oko organizacije dočeka Srpske nove godine.

"Mi nemamo šta da se dogovaramo. Uradili smo sve kako je propisano zakonom, a oni mogu na silu da nam zabrane skup, da nas oteraju, da nas čak i biju, što u Srbiji ne bi bilo ništa novo kad se suprostavite režimu", zaključio je Veran Panić.

 

V. d. predsednika valjevskih radikala Željka Milićević podseća da je "problem oko dočeka Srpske nove godine nastao zbog toga što je SRS uredno i u skladu sa zakonom prijavila u Policijskoj upravi održavanje skupa na Gradskom trgu, dok Grad održavanje koncert Šabana Šaulića na Gradskom trgu nije prijavio".

 

Ona naglašava da je Policijskoj upravi 5. januara Srpska radikalna stranka prijavila skup na Gradskom trgu i da joj je tada u policiji rečeno da "niko drugi skup nije prijavio i da ne mogu biti prijavljena dva skupa na istom mestu u isto vreme".

Aktuelno

Darija Ranković (foto: Đorđe Đoković)
Iz redakcije Pre 9 sati 25 minuta

Da li su u Srbiji samo Maje i Barbare žene?

Skoro me nisu dirnule neke reči kao one koje je izgovorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na skupu u organizaciji SNS "Jake žene za jaku Srbiju", da će "nastaviti da se bori za pristojnu...  · 17 komentara

Deponija (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Iz republičkog i opštinskog budžeta Pre 7 sati 2 minuta

Dva miliona dinara za uklanjanje deponije

Ministarstvo zaštite životne sredine je opštini Mionica opredelilo 1,5 milion dinara za uklanjanje divlje deponije koja je locirana na desnoj obali reke Ribnice u selu Mionica, dok je Mionica...

Narodna skupština (foto: Kolubarske.rs)
Bez kraja Pre 8 sati 21 minuta

Jopet mož’ da bidne, al’ ne mora da znači...

Polemika oko toga da li je osuđenom zbog ratnog zločina na zatvor u odgovarajućem trajanju mesto u narodnoj skupštini (manje i o javnim istupima takvih, osobito u svojstvu predavača na vojnim...