Registracija Prijava preko FB
Akumulacija Stubo Rovni (foto: Đorđe Đoković)
Akumulacija Stubo Rovni (foto: Đorđe Đoković)
17.01.2018, 08:00

U republičkom budžetu pare za "Kolubaru", ali ne i za put M-4

č: | fb:

U budžetu Republike Srbije za 2018. godinu opredeljeno je 140 miliona dinara za JP "Kolubara", brana Stubo-Rovni, i to je sav novac koji je u republičkom budžetu planiran za Valjevo u ovoj godini.   

 

Pored novca za JP Kolubara, Valjevu će biti uplaćena transferna sredstva od 388.050.000 dinara, koja po zakonu pripadaju svim lokalnim samoupravama.

 

U izjavi za "Vujić" televiziju, gradonačelnik Slobodan Gvozdenović je rekao da je u "srpskom budžetu odvojena znatna suma novca za put M-4", međutim u Zakonu o budžetu za 2018. godinu, koji su usvojili poslanici Skupštine Srbije, sredstva za tu saobraćajnicu nisu planirana.

 

Gvozdenović je rekao da je, na sastanku 17. septembra u Loznici gde su se predsednici deset opština i gradova Rađevine i Kolubare sastali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, izneo neke zahteve i potrebe grada i, kako je rekao, "svi predlozi od predsednika su i usvojeni".

 

- Ono što je najbitnije jeste da se ide na izgradnju ovog puta M-4, znači koji spaja Valjevo faktički sa Nepričavom i Koridorom 11, i to je možda san mnogih generacija i mnogih garnitura koje su ovuda prošle i bile na vlasti. Svakako potvrda tome je i činjenica da je u republičkom budžetu prepoznato to, i da je odvojena jedna znatna suma novca u ovom momentu za projektovanje te saobraćajnice. Da ne licitiramo ciframa, znači, bitno je da se nalazi u srpskom budžetu i da se ide na izgradnju tog puta, i to je ono što je ova vlast, čini mi se, i stavila kao jedan od svojih prioriteta - izjavio je Gvozdenović za "Vujić" televiziju.

 

Prema saznanjima Kolubarskih.rs, jedino što je u ovoj godini planirano za saobraćajnicu M-4, deo koji bi Valjevo spojio sa Koridorom 11 u Nepričavi, jeste izrada idejnog projekta sa studijom opravdanosti.

 

Programom poslovanja JP "Putevi Srbije" za 2018. godinu predviđeno je 36 miliona dinara za izradu "idejnog projekta sa studijom opravdanosti za izgradnju državnog puta prvog B reda Loznica-Valjevo-Ćelije do Nepričave".

 

Sagovornik Kolubarskih.rs kaže da nije precizirano da li će u ovoj godini početi izgradnja saobraćajnice od Iverka do Nepričave, naglašavajući da mnogo toga utiče na početak radova i ponavlja da je prvo potrebno uraditi projekat i eksproprijaciju zemljišta. On ne isključuje mogućost da radovi na toj deonici počnu u ovoj godini.

 

Odgovarajući na pitanje Kolubarskih.rs da li novac može da bude obezbeđen iz državne kase za te radove i pored toga što nije planiran u ovogodišnjem budžetu, naš sagovornik odgovara potvrdno.

 

Planirana su sredstva za Subo-Rovni

 

Gradonačelnik Slobodan Gvozdenović je za "Vujić" televiziju rekao da je na sastanku sa predsednikom Vučićem bilo reči i o velikom hidrosistemu Stubo-Rovni.

 

- Prepoznata je potreba da se faktički izvrši navodnjavanje, odnosno da se izvrši snabdevanje vodom opština nizvodno od toka reke Kolubare, pre svega opština Lajkovac i Lazarevac, ali svakako i Mionice, a vidim da se interesuju i Koceljeva i Ub. Iz Kancelarije za obnovu i razvoj smo dobili 4,5 miliona za cevovod  koji treba da poveže hidrosistem Stubo-Rovni i novu fabriku vode", rekao je Gvozdenović.

 

Uvidom u budžet Republike Srbije za 2018. godinu, za JP "Kolubara" opredeljeno je 140 miliona dinara. Prema saznanjima Kolubarskih.rs pored tog iznosa, u ovoj godini se očekuje i realizacija projekta izgradnje regionalnog cevovoda za transport sirove i čiste vode Divci-Mionica u iznosu od oko 150 miliona dinara. Sredstva za taj projekat bi trebalo da obezbedi Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima.

Aktuelno

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Na graničnom prelazu Horgoš uhapšen muškarac Pre 7 sati 42 minuta

Zaplenjeno oko 25 kilograma marihuane

Na graničnom prelazu Horgoš jutros je zaplenjeno oko 25 kilograma marihuane i uhapšen je muškarac iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i...

Aforizmi (foto: Dušan Arsenić)
Zlatno doba Pre 13 sati 29 minuta

Živi glista, a živi i lav

"Za život nije važno da čovek baš bude osobito hrabar; svetom se može proći i pomoću puzanja i lukavosti", Gete.     ****** Aforizmi A. Dž. R.   Javna rasprava će dati...

Koncert u Modernoj galeriji (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Koncert Mine Radić i Olivere Pantelić Pre 13 sati 28 minuta

Veče muzike u Modernoj galeriji

Uspešna saradnja dve institucije, Moderne galerije i valjevske muzičke škole, nastavlja se večeras koncert flautistkinje Mine Radić i pijanistkinje Olivere Pantelić od 20 časova u Modernoj galeriji.