Registracija Prijava preko FB
Akumulacija Stubo Rovni (foto: Đorđe Đoković)
Akumulacija Stubo Rovni (foto: Đorđe Đoković)
17.01.2018, 08:00

U republičkom budžetu pare za "Kolubaru", ali ne i za put M-4

č: | fb:

U budžetu Republike Srbije za 2018. godinu opredeljeno je 140 miliona dinara za JP "Kolubara", brana Stubo-Rovni, i to je sav novac koji je u republičkom budžetu planiran za Valjevo u ovoj godini.   

 

Pored novca za JP Kolubara, Valjevu će biti uplaćena transferna sredstva od 388.050.000 dinara, koja po zakonu pripadaju svim lokalnim samoupravama.

 

U izjavi za "Vujić" televiziju, gradonačelnik Slobodan Gvozdenović je rekao da je u "srpskom budžetu odvojena znatna suma novca za put M-4", međutim u Zakonu o budžetu za 2018. godinu, koji su usvojili poslanici Skupštine Srbije, sredstva za tu saobraćajnicu nisu planirana.

 

Gvozdenović je rekao da je, na sastanku 17. septembra u Loznici gde su se predsednici deset opština i gradova Rađevine i Kolubare sastali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, izneo neke zahteve i potrebe grada i, kako je rekao, "svi predlozi od predsednika su i usvojeni".

 

- Ono što je najbitnije jeste da se ide na izgradnju ovog puta M-4, znači koji spaja Valjevo faktički sa Nepričavom i Koridorom 11, i to je možda san mnogih generacija i mnogih garnitura koje su ovuda prošle i bile na vlasti. Svakako potvrda tome je i činjenica da je u republičkom budžetu prepoznato to, i da je odvojena jedna znatna suma novca u ovom momentu za projektovanje te saobraćajnice. Da ne licitiramo ciframa, znači, bitno je da se nalazi u srpskom budžetu i da se ide na izgradnju tog puta, i to je ono što je ova vlast, čini mi se, i stavila kao jedan od svojih prioriteta - izjavio je Gvozdenović za "Vujić" televiziju.

 

Prema saznanjima Kolubarskih.rs, jedino što je u ovoj godini planirano za saobraćajnicu M-4, deo koji bi Valjevo spojio sa Koridorom 11 u Nepričavi, jeste izrada idejnog projekta sa studijom opravdanosti.

 

Programom poslovanja JP "Putevi Srbije" za 2018. godinu predviđeno je 36 miliona dinara za izradu "idejnog projekta sa studijom opravdanosti za izgradnju državnog puta prvog B reda Loznica-Valjevo-Ćelije do Nepričave".

 

Sagovornik Kolubarskih.rs kaže da nije precizirano da li će u ovoj godini početi izgradnja saobraćajnice od Iverka do Nepričave, naglašavajući da mnogo toga utiče na početak radova i ponavlja da je prvo potrebno uraditi projekat i eksproprijaciju zemljišta. On ne isključuje mogućost da radovi na toj deonici počnu ove godine, ali je, dodaje, realnije da radovi počnu sledeće godine.

 

Odgovarajući na pitanje Kolubarskih.rs da li novac može da bude obezbeđen iz državne kase za te radove i pored toga što nije planiran u ovogodišnjem budžetu, naš sagovornik odgovara potvrdno.

 

Planirana su sredstva za Subo-Rovni

 

Gradonačelnik Slobodan Gvozdenović je za "Vujić" televiziju rekao da je na sastanku sa predsednikom Vučićem bilo reči i o velikom hidrosistemu Stubo-Rovni.

 

- Prepoznata je potreba da se faktički izvrši navodnjavanje, odnosno da se izvrši snabdevanje vodom opština nizvodno od toka reke Kolubare, pre svega opština Lajkovac i Lazarevac, ali svakako i Mionice, a vidim da se interesuju i Koceljeva i Ub. Iz Kancelarije za obnovu i razvoj smo dobili 4,5 miliona za cevovod  koji treba da poveže hidrosistem Stubo-Rovni i novu fabriku vode", rekao je Gvozdenović.

 

Uvidom u budžet Republike Srbije za 2018. godinu, za JP "Kolubara" opredeljeno je 140 miliona dinara za izradu projektno-tehničke dokumentacije.

 

Prema saznanjima Kolubarskih.rs pored tog iznosa, u ovoj godini se očekuje i realizacija projekta izgradnje regionalnog cevovoda za transport sirove i čiste vode Divci-Mionica u iznosu od oko 150 miliona dinara. Sredstva za taj projekat obezbediće Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima.

Aktuelno

Akcija Lokalnog fronta Va na Gradskom trgu (foto: Đorđe Đoković)
Na Gradskom trgu Pre 3 sati 43 minuta

Akcija Lokalnog fronta Va: "Nedostojan i nesposoban"

Lokalni front Va je juče na Gradskom trgu nastavio akciju pod nazivom "Nedostojan i nesposoban". Podeljeno je oko hiljadu letaka na kojima piše zašto je Gvozdenović nedostojan položaja...

Bokser Metalca zadaje udarac (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Ekipno prvenstvo u boksu Pre 1 dan 4 sati

Slab otpor Lozničana

Na startu Ekipnog prvenstva Srbije u boksu, uz TV prenos, Metalac je pred 400 gledalaca, u hali na Studentu, pobedio Loznicu sa 12:4. Samo dve borbe trajale su sve tri runde, ostalo su bili...

Bolnica (foto: Đorđe Đoković)
U projektnom zadatku i objekti koji su već rekonstruisani 18.10.2018

Bolnica traži reviziju javne nabavke

Nakon godinu dana čekanja Grad je konačnao raspisao teneder za izradu projekta rekonstrukcije valjevske bolnice. Međutim u projektnom zadatku su se našli već rekonstruisani objekti, a nema onih...  · 2 komentara