Berkova brana (foto: Đorđe Đoković)
Berkova brana (foto: Đorđe Đoković)
18.01.2018, 07:56

Nema plivanja za Časni krst kod Berkove brane

č: | fb:

Ove godine na Bogojavljenje neće biti plivanja za Časni krst u reci Gradac kod Berkove brane iz bezbednosnih razloga. 

 

Takva odluka je doneta zbog velike količine mulja na brani, tako da će izostati tradicionalno plivanje za Časni krst u reci Gradac, koje je prvi put organizovano na Bogojavljenje 2010. godine.

 

Zbog velike količine mulja prošle godine je za Časni krst plivalo samo osam učesnika.

 

Berkova brana

Berkova brana (Foto: Đorđe Đoković)

Ćišćenje brane 2009. godine

Ćišćenje brane 2009. godine (Foto: Đorđe Đoković)

Berkova brana na Gradcu je temeljno očišćena u septembru 2009. godine. Prošle godine je planirano čišćenje brane i za taj posao je u gradskom budžetu izdvojeno deset miliona dinara.

 

Prošle godine u martu je načelnik Odeljenja za građevinsko zemljište i infrastrukturu Zoran Trifunović najavio da će čišćenje brane početi najkasnije u julu.

 

Kako su Kolubarske.rs tada pisale, brana nije očišćena, kako su se pravdali u Gradskoj upravi, zbog toga što su krajem juna, nakon hapšenja načelnika i službenika Gradske uprave, obustavljene javne nabavke.

 

Niko od sagovornika Kolubarskih.rs nije odgovorio na pitanje "ako je obezbeđen novac u budžetu, ako je čišćenje brane u Planu nabavki za 2017. godinu, ako je još krajem marta najavljeno da će čišćenje brane početi najkasnije u julu, zbog čega javna nabavka nije objavljena u aprilu ili maju, nego se čekao kraj juna"?

 

Izostaće plivanje, ali ne i litija do brane

 

Kako je najavljeno iz valjevske eparhije, Bogojavljenska litija će u 10 časova krenuti od Hrama Vaskrsenja Gospodnjeg do Berkove brane na reci Gradac, gde će biti izveden kulturno – umetnički program.

 

Takođe je najavljeno da će nakon svete liturgije u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice, Bogojavljenska litija proći Ulicom vojvode Mišića do "Grand" hotela, gde će biti služen čin osvećanja vode. Nakon toga će, po tradiciji, u Kolubaru sa mermernog mosta biti spušten ledeni krst.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 3 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara