Zavod za javno zdravlje (foto: Đorđe Đoković)
Zavod za javno zdravlje (foto: Đorđe Đoković)
24.01.2018, 11:17

Izolovan virus gripa tip B u Kolubarskom okrugu

č: | fb:

Prisustvo virusa gripa u cirkulaciji je dokazano i na teritoriji Kolubarskog okruga, saopšteno je iz Zavoda za javno zdravlje Valjevo.

 

Kako se navodi u saopštenju, iz uzoraka briseva (grlo i nos) pacijenata iz  Valjeva i Uba, uzetih krajem prošle  nedelje, izolovan je virus  gripa tip B. Ovaj tip virusa je najčešće izolovan tip virusa gripa na teritoriji republike Srbije u ovoj sezoni, saopšteno je iz Zavoda za javno zdravlje.

 

Kod dve osobe u Valjevu i jedne iz Uba potvrđeno je da su obolele od gripa tip B, koji, kako nam je rečeno u Zavodu za javno zdravlje, nema epidemiološki potencijal. Vakcina protiv gripa sadrži i zaštitu protiv tipa B.

 

Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" Beograd je isporučio Zavodu za javno zdravlje Valjevo 5239 doza vakcine protiv gripa, od toga Domu zdravlja Valjevo isporučeno je 2575 doza. U valjevskom Domu zdravlja, kao i u gradskim i seoskim ambulantama, protiv sezonskog gripa do 5. decembra vakcinisano je 2.437 ljudi. 

 

Virus gripa tip B može da izazove samo manje, sporadične epidemije i karakterišu ga blaže forme obolevanja. Kod osetljivijih osoba, čak i virus gripa tip B izaziva burne reakcije, uključujući temperaturu do 40 stepeni, glavobolju, bolove u mišićima i povraćanje. Virus gripa tip A je znatno infektivniji i prate ga znatno jači simptomi.

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 17 sati 59 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 15 sati 9 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara