Registracija Prijava preko FB
Zdanje na Desankinom vencu (foto: Đorđe Đoković)
Zdanje na Desankinom vencu (foto: Đorđe Đoković)
26.01.2018, 08:17

Radovi privremeno prekinuti više od pola godine?!

č: | fb:

Skoro sedam meseci Grad nije uspeo da raspiše javnu nabavku za dodatne radove, kako bi konačno bila završena rekonstrukcija zdanja na Desankinom vencu. 

 

Umesto da jedna od najlepših građevina u Valjevu sija punim sjajem, ona je ruina, napuštena, zarobljena u "kavezu", čekajući da se neko smiluje i raspiše javnu nabavku za dodatne radove čija je vrednost procenjena na oko tri miliona dinara.

Rekonstrukcija zgrade

Rekonstrukcija zgrade (Foto: Đorđe Đoković)

Rekonstrukcija zgrade

Rekonstrukcija zgrade (Foto: Đorđe Đoković)

 

Rekonstrukcija objekta

Rekonstrukcija objekta (Foto: Đorđe Đoković)

Radovi na objektu prve Valjevske banke, kasnije Narodne štedionice, u kojoj su godinama bili Radio Valjevo i nedeljnik Napred, počeli su sredinom maja prošle godine sa rokom završetka do sredine avgusta.

 

"Privremeno su prekinuti" pre skoro sedam meseci zbog, kako je tada objašnjeno, dodatnih intervencija, koje nisu bile planirane prvobitnim projektom, ali su se u toku radova pokazale kao neophodne. Najavljeno je da će vrlo brzo biti urađeno preprojektovanje i raspisana javna nabavka, kako bi radovi bili nastavljeni najkasnije do kraja avgusta 2017. godine.

 

Zašto radovi nisu nastavljeni u avgustu, a ni kasnije, i zašto Grad nije raspisao javnu nabavku?

 

Prema saznanjima Kolubarskih.rs, u toku izvođenja radova, praktično na samom početku, izvođač je poslao Gradskoj upravi dopis u vezi podne konstrukcije, sa molbom da mu dostavi rešenje kako bi pripremio ponudu za nepredviđene radove. Upućen je i dopis koji se odnosi na čišćenje kabastog smeća iz objekta, rušenje kafića u potkrovlju, zidanog šanka i roštilja, a za te radove je izvođač dostavio i ponudu. 

 

Potom je izvođač radova dostavio Gradu i ponudu za naknadne radove za izradu poda u prizemlju, uz zahtev projektantu da uradi rešenje poda na spratu i potkrovlju zgrade. Navodi se i neophodnost rušenja dela tavanske konstrukcije, a zbog montiranja čeličnih stepenica. Ova pozicija je projektom predviđena, ali nije ugovorena.

 

Projektom nije predviđeno, niti je ugovoreno, rušenje dela tavanske konstrukcije zbog montiranja čeličnih stepenica i rušenje plafonske konstrukcije zbog montaže čeličnih nosača.

Rekonstrukcija zgrade

Rekonstrukcija zgrade (Foto: Đorđe Đoković)

Rekonstrukcija zgrade

Rekonstrukcija zgrade (Foto: Đorđe Đoković)

Rekonstrukcija zgrade

Rekonstrukcija zgrade (Foto: Đorđe Đoković)

 

Zbog svega toga radovi su prekinuti. Usledili su brojni sastanci Grada i izvođača radova. Umesto rešenja o tome kako radove što pre nastaviti, pojavio se novi problem - na koji način će objekat biti priključen na elektro, vodovodnu i kanalizacionu mrežu, kao i na grejanje.

 

Naime, projektanti rade instalacije samo za unutrašnjost objekta, dok projekte priključenja na mreže rade nadležne službe na zahtev naručioca, u ovom slučaju Grada, međutim Grad je to prevideo (?) tako da ti projekti nisu urađeni.

 

Prema saznanju Kolubarskih.rs projektant je ponudu za dodatne radove dostavio Gradu 10. avgusta, dok je izmena projekta urađena i predata Gradu 15. decembra prošle godine.

 

Ostaje nejasno, zbog čega skoro mesec i po dana od završenog projekta nije raspisana javna nabavka, kao bi radovi na zdanju u centru grada bili nastavljeni?

 

Aktuelno

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Na graničnom prelazu Horgoš uhapšen muškarac Pre 7 sati 38 minuta

Zaplenjeno oko 25 kilograma marihuane

Na graničnom prelazu Horgoš jutros je zaplenjeno oko 25 kilograma marihuane i uhapšen je muškarac iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i...

Aforizmi (foto: Dušan Arsenić)
Zlatno doba Pre 13 sati 25 minuta

Živi glista, a živi i lav

"Za život nije važno da čovek baš bude osobito hrabar; svetom se može proći i pomoću puzanja i lukavosti", Gete.     ****** Aforizmi A. Dž. R.   Javna rasprava će dati...

Koncert u Modernoj galeriji (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Koncert Mine Radić i Olivere Pantelić Pre 13 sati 24 minuta

Veče muzike u Modernoj galeriji

Uspešna saradnja dve institucije, Moderne galerije i valjevske muzičke škole, nastavlja se večeras koncert flautistkinje Mine Radić i pijanistkinje Olivere Pantelić od 20 časova u Modernoj galeriji.