Vidrak (foto: Đorđe Đoković)
Vidrak (foto: Đorđe Đoković)
29.01.2018, 09:36

Skuplje usluge Vidraka od 1. marta

č: | fb:

Posle pet godina, usluge JKP "Vidrak" biće skuplje za 12 posto. Ukoliko predlog bude usvojila Skupština grada, nove više cene primenjivaće se od 1. marta.

 

U obrazloženju Odluke o cenama komunalnih usluga, koju je doneo Nadzorni odbor ovog javnog preduzeća pre sedam dana a koja je objavljena na sajtu Grada, navodi se da su cene usluga JKP Vidrak daleko najniže u Srbiji.

 

"U ceni komunalnih usluga, pored goriva, rezervnih delova i drugo, u najvećem procentu je sadržana cena rada. Minimalna cena rada se više puta povećavala od 2014. godine kada je iznosila 115 dinara, do 2018. godine kada je bila 143 dinara po radnom satu. U apsolutnom iznosu za prosečnog korisnika (75 kvadrata) povećanje će biti 50 dinara", navodi se u Odluci o novim, višim cenama.

 

Tako će po novom cenovniku iznošenje smeća za domaćinstva umesto dosadašnjih 4,80 dinara koštati 5,37 dinara po kvadratu, što je povećanje 11,9 posto.

 

Za privredu, u zavisnosti od broja kvadrata - do 500 i preko 500, nova cena će biti 1.608,99 dinara odnosno 3,11 dinara po kvadratu, za škole i ustanove, u zavisnosti od broja kvadrata - do 400 i preko 400, iznošenje smeća koštaće 727,67 dinara odnosno 1,76 dinara po kvadratu. Za  preduzeća i ustanove nova cena biće 770,79 dinara, dok će vlasnici lokala uslugu iznošenja smeća plaćati 10,80 dinara po kvadratu.

 

Iznošenje i deponovanje smeća na Divčibarama, stanovnici i vlasnici vikendica plaćaće 7,28 dinara po kvadratu, dok će za preduzeća koštati 770,79 dinara po kvadratu. Vlasnici vikend kuća iznošenje smeća plaćaće u januaru, februaru, junu, julu, avgustu i decembru,navodi se u odluci.

 

Prema novom cenovniku iznošenje i deponovanje fekalnih materija koštaće 1.223 dinara po kubnom metru, iznošenje i deponovanje smeća na deponiji 725 dinara, dok će prevoz van gradskog područja koštati 110,23 dinara po pređenom kilometru.

 

U Odluci koju je doneo Nadzorni odbor JKP Vidrak predloženo je povećanje i ostalih usluga ovog javnog preduzeća za 12 posto, o čemu će se izjasniti odbornici na februarskoj sednici Skupšrine grada.

 

Vidrak cene usluga nije menjao od 2013. godine

 

U 2014. godini se odustalo od poskupljenja svih komunalnih usluga u Valjevu zbog poplava, dok u 2015. godini, mada je bilo planirano i to za pet posto, cene komunalnih usluga nisu povećane zbog, kako je tada obrazloženo, "loše ekonomske situacije građana". Poskupljenja nije bilo ni 2016. godine, takođe "zbog teške ekonomske situacije", ali i zbog toga što je to bila izborna godina.

 

Po okončanju izbora u oktobru 2016. godine nova gradska vlast, koju čine naprednjaci i socijalisti, donela je odluku da cena vode i kanalizacije bude viša za 15 posto, dok cene grejanja i usluga Vidraka nisu menjane. Kako kažu u Toplani cena grejanja neće biti menjana ni ove godine, a i dalje važi popust od pet do osam posto za one koji redovno plaćaju račune.

 

SNS: "Ne mogu građani plaćati bahatost javnih preduzeća"

 

"Srpska napredna stranka je protiv povećanja cena komunalnih usluga, jer se javna preduzeća ponašaju nedomaćinski, a onda od građana očekuju da nadomeste njihove gubitke", rečeno je na konferenciji za novinare SNS u maju 2014. godine.

 

Tada je šef pravnog tima valjevskih naprednjaka Mihailo Milutinović rekao da "Srpska napredna stranka ne može prihvatiti povećanje cena komunalnih usluga zato što se javna preduzeća pod ingerencijom Grada godinama ponašaju bahato, nedomaćinski i neracionalno posluju".

 

Naveo je primer Vodovoda koji ima konstantne gubitke u mreži uz pitanje "zašto se uz rekonstrukciju ulica, poput Knez Mihailove, ne rekonstruiše i vodovodna mreža?".

 

Mihailo Milutinović je na konferenciji za novinare u maju 2014. godine rekao da i "Vidrak ne posluje kako treba", a održavanje zelenih površina ocenio je "katastrofalnim". 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 22 sati 20 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara