JKP Polet - nova zelena pijaca (foto: Đorđe Đoković)
JKP Polet - nova zelena pijaca (foto: Đorđe Đoković)
30.01.2018, 07:56

Pripajanje Poleta Vidraku ili Agrorazvoju ili...?

č: | fb:

Gradsko rukovodstvo se pre nekoliko meseci dogovorilo da će JKP Polet biti pripojeno valjevskoj gradskoj čistoći "Vidrak", zbog velikih i višegodišnjih problema u poslovanju tog javnog preduzeća koje gazduje valjevskim pijacama.

 

Skupština grada, i pored zakonske obaveze, još uvek nije razmatrala izveštaj o poslovanju Poleta za 2016. godinu jer, navodno, izveštaj nije dostavljen osnivaču na razmatranje. 

 

Prema finansijskim izveštajima koje je Polet podnosio Agenciji za privredne registre, ovo javno preduzeće iz godine u godinu uvećava gubitke, koji su u 2015. iznosili oko 3,1 milion, da bi u 2016. godini gubitak bio trostruko veći, ili blizu 9,3 miliona dinara.

 

Namera gradskog rukovodstva da se preduzeće koje gazduje valjevskim pijacama pripoji gradskoj čistoći, javno je obelodanjena na sednici Skupštine grada 3. novembra prošle godine, kada su imenovani v. d. direktora Poleta i Vidraka.  

"Mi idemo na spajanje dva preduzeća i zato hoćemo da vršioce dužnoste direktora u ta dva javna preduzeća postavimo pre nego što se spoje. Građani Valjeva treba da znaju da ćemo ići na spajanje ova dva preduzeća", poručio je za skupštinskom govornicom gradonačelnik Slobodan Gvozdenović (SNS).

 

Odbornici opozicije usprotivili su se takvoj ideji smatrajući je lošim rešenjem i na "štetu Vidraka", zbog toga što će spajanjem biti uništeno i preduzeće koje pozitivno posluje. Gvozdenović je na to odgovorio da "je svakoj vlasti sasvim logično da smanji broj javnih preduzeća i da stavi pod kapu toliki kapital".

Sednica Skupštine grada

Sednica Skupštine grada (Foto: Đorđe Đoković)

 

Gostujući na "Vujić" televiziji krajem septembra prošle godine gradonačelnik Slobodan Gvozdenović je rekao da je najbolje rešenje za Polet da se pripoji Vidraku i da će na taj način pokušati da reše nagomilane probleme tog javnog preduzeća.

 

"Politički dogovor koalicije koja je na vlasti je da spojimo Vidrak i Polet i da stvorimo jedno ozbiljno preduzeće, koje će imati kapacitet, ljudske i materijalne resurse da na najbolji način obavlja komunalnu delatnost na području Valjeva", rekao je Gvozdenović za VTV.

  

Da je spajanje dva javna preduzeća ili pripajanje Poleta Vidraku na dugom štapu i da je vladajuća koalicija, sva je prilika, od tog "najboljeg rešenja" odustala, i to samo nekoliko meseci od čvrste "odluke kolegijuma", obelodanio je pre desetak dana Đorđe Pavlović (SPS), sekretar Skupštine grada. Istovremeno je, prenoseći ideju rukovodstva Poleta, najavio još jedno moguće rešenje.

Đorđe Pavlović

Đorđe Pavlović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Sekretar Skupštine grada je za "Vujić" televiziju objasnio da je spajanje dva javna preduzeća samo ideja koja je postojala u jednom trenutku. "Ne može se preko noći doneti odluka da se spoje ta dva preduzeća. To je bila jedna načelna ideja, ali niko ozbiljan i odgovoran ne može to uraditi bez ozbiljnih analiza u smislu kakvo je sada finansijsko stanje Vidraka, kakvo je finansijsko stanje Poleta, kojim se to delatnostima bave, kakve su perspektive tih delatnosti", naveo je Pavlović.

 

Naglasio je da "formalno-pravno obavezujuće odluke o spajanju dva javna preduzeća još uvek nema", kao i da je pitanje da li će je uopšte i biti nakon što se predstavnici Grada upoznaju sa finansijskim izveštajem Poleta za 2016. godinu.

 

- Odluka o pripajanju Poleta Vidraku je doneta na kolegijumu, ali formalno-pravno još uvek nikakva obavezujuća odluka nije doneta od strane Skupštine grada, koja je jedino ovlašćena za donošenje takvih odluka. Tako da je to jedna ideja koja je postojala u jednom trenutku, međutim u kontaktu sa predstavnicima javnog komunalnog preduzeća Polet vidimo da se situacija tamo značajno stabilizovala. Prema nekim tekućim i kvartalnim podacima, koje su oni bili u obavezi da šalju Ministarstvu finansija, vidi se da to preduzeće polako i ozbiljno staje na noge i da se ozbiljno konsolidovalo, tako da, mi se nadamo, da će na sednici krajem februara ili početkom marta biti usvojeni izveštaji o poslovanju za 2016, a verovatno i za 2017. godinu. Tada ćemo videti kakvo je tamo stvarno stanje i da li odluka da se pripoje Vidraku sada pije vodu, da li je to nužno i neophodno ili postoji mogućnost da to preduzeće samostalno i nezavisno funkcioniše bez ikakvih problema - rekao je Pavlović.

 

Dodao je da je rukovodstvo Poleta vrlo agilno, tako da je već dostavilo Gradu neke vrlo zanimljive predloge za buduće funkcionisanje preduzeća, kao i neka strateška opredeljenja.

 

- Izneli su predlog o povezivanju sa jednim drugim našim preduzećem Agrorazvojem i sa poljoprivrednim proizvođačima. Treba da vidimo koji je interes Grada da se poveže razvoj poljoprivrede i komunalne delatnosti preduzeća. Dakle, izneli su nam neke zanimljive predloge, pa zašto bi se sada neko odlučio da po svaku cenu ugasimo jedno javno preduzeće i pripojimo ga drugom, ako postoji neka perspektiva. Ponavljam to je bilo samo na nivou ideje - izjavio je za "Vujić" televiziju Đorđe Pavlović, sekretar Skupštine grada.

 

Da je priča o pripajanju Poleta Vidraku ili spajanju bila samo na nivou ideje a ne konačno rešenje, kako tvrdi Pavlović, niko od gradskog rukovodstva, pre svega gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović nije potvrdio.

 

Nije potvrdio ni zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić, koji je govoreći o radu javnih preduzeća u Valjevu, rekao da "što se tiče Poleta, ništa ne zna".

"Zaista ne znam ništa i ne bih mogao da komentarišem. Nemam nikakva saznanja da li su u plusu ili minusu, ni šta ni kako rade", rekao je sredinom januara za "Vujić" televiziju zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić.

JKP Polet - buvlja pijaca

JKP Polet - buvlja pijaca (Foto: Đorđe Đoković)

 

Danas se čini da se gradsko rukovodstvo ništa nije dogovorilo i da se svašta dogovorilo bez konačnog dogovora.

 

Očigledno je da koalicioni partneri, zavisno od interesa, imaju različit stav i ideje kada je u pitanju Polet, i otuda su još uvek bez konkretnog rešenja za ovo javno preduzeće.

 

Naprednjaci bi problem Poleta rešili tako što bi to komunalno preduzeće pripojili gradskoj čistoći, dok bi socijalisti Polet pripojili Agrorazvoju i tako rešili problem tog komunalnog preduzeća, ali i društva sa ograničenom odgvornošću "Agrorazvoj valjevske doline", koje je pre godinu dana osnovao Grad, a koje, čini se, još uvek nije našlo "mesto pod suncem" i opravdalo svoje postojanje.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 5 sati 27 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 22 sati 22 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 5 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...