Zgrada u kojoj je smešten
Zgrada u kojoj je smešten "Abrašević" (foto: Đorđe Đoković)
05.02.2018, 10:18

Centar "Abrašević" od KUDA "Abrašević" skuplji za 5,6 miliona

č: | fb:

Iz gradskog budžeta za novoosnovanu ustanovu Centar za negovanje tradicionalne kulture "Abrašević" biće izdvojeno 8,2 miliona dinara ili preko 5,6 miliona dinara više nego što je prošle godine iz budžeta izdvojeno za KUD "Abrašević". 

 

Novoosnovana ustanova imaće i nove troškove, koje KUD "Abrašević" nije imao, ali oni iznose oko 2,8  miliona dinara koliko će godišnje biti izdvojeno za grejanje, struju, vodu, smeće, tekuće popravke i održavanje.

 

Program rada Centra za negovanje tradicionalne kulture "Abrašević" za 2018, koje je usvojilo Gradsko veće, ne razlikuje mnogo od Programa rada KUD "Abrašević" za 2017. godinu. Veći deo programa je prepisan, a deo koji se razlikuje, osim onoga koji se odnosi na prostor i nove komunalne troškove, odnosi se i na aktivnosti koje, međutim, nisu precizirane.  

 

Tako u delu Programa koji se odnosi na novu predstavu pozorišta "Abrašević" piše da "bi u ovoj sezoni trebalo pripremiti novu kvalitetnu predstavu. Ukoliko uslovi dozvole sa pripremom premijere  krenulo bi se u maju ili početkom juna, kako bi predstava bila izvedena i na Tešnjarskim večerima. Druga varijanta je da rad na predstavi počne nakon Abro festa, dakle u oktobru i okonča se u decembru. Kao predlog figurira projekat Don Žuan".

Dalje piše da "ukoliko ne bi bilo moguće uraditi Don Žuana, ostaje predlog da se uradi Original falsifikata".

 

U delu programa koji se odnosi na hor piše da će pored uobičajenog redovnog programa za prigodne gradske nastupe, imati i svetovnu i duhivnu muziku."Pored toga na programu će se naći i zadate kompozicije za festivale i takmičenja horova u našoj državi i inostranstvu, na kojima će hor eventualno nastupiti".

Takođe piše da će "hor pokušati da obnovi nekadašnju saradnju sa gradovima u Sloveniji; postoji mogućnost i programske razmene sa jednim kvalitetnim pevačkim ansamblom iz Grčke".

 

U delu Programa koji se odnosi na javne nastupe i gostovanja piše da će ansambl narodnih igara u narednoj godini učestvovati na svim gradskim manifestacijama i svečanostima na koje bude pozvan.

"Što se tiče učešća ansambla na internacionalnim manifestacijama planirano je, shodno uslovima i finansijskim mogućnostima, da se ostvari neko od gostovanja u zemljama Evrope".

 

Za ovogodišnji Abro fest izdvojeno je 700.000 dinara ili 50.000 dinara više nego lane. "Savet Abro festa će na proleće usvojiti zvaničan program i pozorišne naslove koji će činiti repertoar tog septembarskog festivala", piše u Programu rada za 2018. godinu Centar za negovanje tradicionalne kulture "Abrašević".

 

Novoosnovana ustanova kulture ima dva zaposlena za koje će iz budžeta biti izdvojeno 1.782.000 dinara, dok je prošle godine za jedanog zaposlenog KUD "Abrašević" iz budžeta bilo izdvojeno 632.000 dinara.

 

Usluge po ugovoru iz budžeta biće finansirane sa 1,5 miliona dinara, dok je prošle godine za usluge po ugovoru KUD "Abrašević" (za iste programe i sadržaje sudeći po Programu rada za 2018. godinu), iz gradske kase izdvojeno 634.000 dinara.

 

U Programu rada je navedeno da će sopstvena sredstva Centra za negovanje tradicionalne kulture "Abrašević" iznositi 800.000 dinara, dok je KUD "Abrašević" lane uspeo da obezbedi 1.350.000 dinara sopstvenih prihoda. 

 

Kada je valjevska vlast u novembru prošle godine ugasila vek staro Kulturno umetničko društvo "Abrašević" i osnovala Centar za negovanje tradicionalne kulture "Abrašević" najavljeno je da će za tu novu ustanovu kulture iz gradske kase biti izdvojeno 7,4 miliona dinara, a da će programi i aktivnosti biti "bogatiji"  i "kvalitetniji", kao i da će "ova oblast tek sada postati uređena!". I što je najvažnije, gradska vlast je poručila da će "KUD Abrašević biti spašen od gašenja".

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 9 sati 6 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 6 sati 16 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 9 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara