Poluprazna sala Skupštone grada (9. 02. 2018.) (foto: Kolubarske.rs)
Poluprazna sala Skupštone grada (9. 02. 2018.) (foto: Kolubarske.rs)
10.02.2018, 10:50

Odbornici opozicije napustili sednicu Skupštine

č: | fb:

Odbornici opzicione Demokratske stranke napustili su sinoć sednicu Skupštine grada nezadovoljni zbog toga što nije bilo TV prenosa na "Vujić televiziji". Demoktama su se prdružili odbornici "Dosta je bilo" i samostalni odbornik Ljubomir Radović, dok je vladajuća koalicija u "ekspresnom" roku za desetak minuta usvojila preostalih desetak tačaka dnevnog reda.

 

Šef odborničke grupe DS-a Duško Rakić kaže da je televizijski prenos od početka sednice Skupštine grada išao "traljavo", navodno zbog  "tehničkih problema", kako im je objašnjeno.

 

- Tehnički problemi su trajali, sa prekidima, tokom celog zasedanja. Dobijali smo pozive i poruke građana o tome da dok govore odbornici opozicie, koji kritikuju rad vlasti i rad javnih preduzeća, prenosa nema ili ga ima, ali sa tehničkim problemima, bez tona. Oko šest časova popodne tehnički problemi su "rešeni" tako što je prenos prekinut, a do kraja sednice je ostalo još desetak tačaka dnevnog reda. Kada nam je rečeno da prenos neće biti nastavljen zbog toga što ne postoje tehničke mogućnosti, napustili smo salu. Verujemo da je u pitanju namera da se spreči da građani Valjeva čuju diskusiju opozicije i argumentovane kritike koje upućujemo vlasti, i verujemo da je na delu cenzura, i to smo rekli prilikom napuštanja sale - kaže Rakić.

 

On je predložio da, ukoliko prenos jučerašnje sednice bude plaćen TV "Vujić", da se snimak skupštinskog zasedanja emituje na toj televiziji sledeće nedelje, kako bi građani imali priliku da vide šta se sve dešavalo na sednici.

Duško Rakić

Duško Rakić (Foto: Đorđe Đoković)

Duško Rakić kaže da je celodnevna jučerašnja Skupština bila takva da su predstavnici vlasti i oni koji su vodili skupštinsko zasedanje želeli da naprave cirkus.

 

- Ja sam na sastancima sa šefovima svih odborničkih grupa, uoči sednice Skupštine, ukazao da je sa toliko tačaka dnevnog reda, skoro 50,  nemoguće završiti sednicu u jednom danu. Očigledno je ljudima koji vode ovaj grad, a naročito Skupštinu, cilj bio da se sednica završi brzo, što naravno nije bilo realno. Na sednici su jedino predstavnici opozicije učestvovali u radu s obzirom na to da smo mi svo vreme zasedanja bili u sali, slušali programe rada preduzeća i ustanova, i diskutovali po svakoj tački denvnog reda, dok su predstavnici vladajuće koalicije više bili van sale, a da ne pričam o članovima Gradskog veća - kaže Rakić.

 

Vređanje i omalovažavanje odbornika

 

Na jučerašnjoj sednici bilo je, kao ni na jednoj do sada, ružnih reči i vređanja. Prednjačili su gradonačelnik i njegov zamenik koji su na kritiku odbornika odgovarali da "nemaju pojma, da nisu stručni, da nemaju veze s mozgom, da pričaju gluposti...".

 

Gradonačelnik Slobodan Gvozdenović  (SNS) je "stručnost" odbornika opozicije opisao kroz pitanje - "Zna li jež, koga je zgazio automobil, šta je motor sa unutrašnjim sagorevanjem?".  

 

Predsednik Skupštine grada Milorad Ilić (SPS) je odbornicima opozicije, koji su tražili prenos sednice Skupštine grada, odgovorio da "oni nisu došli na sednicu da bi bili na televiziji".

"Šta ćemo sad, je l’ treba da prekinemo sednicu da bi se vi gledali. Je l’ važnija televizija od odluka koje ćemo doneti? Grad zavisi od odluka koje ćemo doneti, a ne od toga da li će se pojedinci slikati na televiziji", rekao je Ilić.

 

Predsednik lokanog parlamenta je tako reagovao zbog toga što su se odbornici opozicije "pobunili" jer nije bilo prenosa na "Vujić televiziji" na samom početku sednice, kada su odbornici predlagali dopunu dnevnog reda.

Šef odborničke grupe DS Duško Rakić kaže da je uvodni deo sednice, kada se utvrđuje dnevni red, jako važan jer građani treba da čuju šta ko predalaže, šta vlast prihvata, a šta odbija.

 

Odgovarajući na naše pitanje zbog čega ranije nisu napustili sednicu, s obzirom na to da je "tehničkih problema" bilo tokom celog zasedanja, Rakić odgovara da to nisu učinili zbog toga što je prenosa bilo sa povremenim smetnjama i prekidima.

 

- Mi smo zaista mislili da su u pitanju neke tehničke greške i da se one u hodu ispravljaju. Tehničari su me svaki put uveravali da će smetnje biti otklonjene za minut-dva. Da je prenos ukinut na početku, mi bismo na početku napustili sednicu", kaže šef odborničke grupe DS-a.

 

Tokom većeg dela jučerašnjeg zasedanja skupštinska sala je bila poluprazna. Odbornici vladajuće koalicije su više bili van sale, dok je gradonačelnik Slobodan Gvozdenović u salu ulazio samo da "oštro" odgovori odbornicima opozicije, ali nije štedeo ni odbornika SNS-a Milana Markovića, koji je argumentovano govorio o radu pojedinih javnih preduzeća i ustanova.

Šest odbornika opozicije u klupama  (9. 02. 2019.)

Šest odbornika opozicije u klupama (9. 02. 2019.) (Foto: Kolubarske.rs)

 

U valjevskom parlamentu od 51 odbornika, njih šestoro je opozicija. Na pitanje zbog čega odbornici opozicije, ne napuste salu i zašto oni daju kvrum od 26, koliko je potrebno da bude odbornika u sali prilikom glasanja, Rakić kaže da njima nije cilj da bojkotuju rad parlamenta, da ulaze i izlaze iz sale, i da prave cirkus kao što su to radili nekada odbornici opozicije.

 

- Prema Poslovniku o radu Skupštine grada nije potreban kvorum u toku rasprave. Tako da, ukoliko bi mi izašli iz sale oni bi brzopotezno usvojili sve tačke dnevnog reda, kao što su to uradili sinoć nakon 18 časova. Osim toga, ne želimo da budemo van sale i da napuštamo sednicu jer mi želimo, i to je naša obaveza, da učestvujemo u raspravi, mada nas je juče predsednik Skupštine Milorad Ilić optužio nakon našeg izlaska da nama nisu bitni ni programi preduzeća, ni funkcionisanje grada, što naravno nije tačno. Mi smo upravo svojim radom i učešćem u raspravi pokazali građanima da nam je stalo do grada i da ukazujemo na ono što ne valja, a mnogo toga u našem gradu ne valja", zaključio je šef odborničke grupe DS-a Duško Rakić. 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 12 sati 16 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 19 sati 13 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica 18.04.2024

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara