Registracija Prijava preko FB
Skupština grada (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Skupština grada (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
12.02.2018, 10:52

Javna preduzeća, poravnanje Grada i Metalca, Nastasić počasni građanin…

č: | fb:

Odbornici Skupštine grada su, na sednici održanoj u petak, usvojili 44 tačke dnevnog reda, među kojima su programi poslovanja javnih preduzeća i ustanova u 2018. godini, čiji je osnivač grad. 

 

Vladajuća većina nije prihvatila predlog DS-a da se na dnevnom redu nađe, i da odbornici razmatraju, izveštaj državnog revizora o budžetu Valjeva za 2016. godinu i problem aerozagađenja grada. Predlog da se formira Fond za pomoć ljudima koji su bolesni je prihvaćen uz zaključak da Gradsko veće pripremi predlog odluke o osnivanju Fonda. 

Skupština grada (arhiva)

Skupština grada (arhiva) (Foto: Đorđe Đoković)

Međutim, odbornici vladajuće koalicije, razmatrajući program poslovanja Gradske toplane, više su govorili o aerozagađenju grada, temi koju su predložile demoktare, a oni odbili, nego o programu poslovanja Toplane, koja planira da ovu godinu završi uz dobit od 50 miliona dinara.

U ovoj godini planirano je povećanje grejne površine za 12 posto, nije planirano povećanje cena grejanja. Troškovi bruto zarada u Toplani iznose deset posto.

 

Odbornici su usvojili program poslovanja JKP "Vidrak", po kome troškovi bruto zarada iznose 50 posto. "Vidrak" u ovoj godini planira dobit od 445.000 dinara, kao i povećanje cena usluga od 1. marta.

 

I pored toga što je gradska vlast krajem prošle godine najavila da će JKP "Polet" biti pripojeno "Vidraku" to se neće dogoditi, s obzirom na to da su odbornici usvojili i program poslovanja za ovu godinu JKP "Polet". Niko od gradskog rukovodstva na sednici u petak nije objasnio šta se desilo sa "genijalnom idejom" da se spoje dva preduzeća u jedno!

 

JKP "Polet", koje je bilo dugogodišnji gubitaš i koje još uvek nije dostavilo izveštaj o poslovanju u 2016. godini, planira u ovoj godini dobit od oko milion dinara. Trošak za bruto zarade iznosi oko deset posto.

 

U strukturi rashoda planiranih u 2018. godini u JP "Kolubara", najviše novca ili 40,31 posto biće potrošeno na bruto zarade. Prema programu poslovanja, koji su usvojili odbornici Skupštine grada, u ovoj godini planirane su investicije od oko milijardu dinara.

 

Odbornici gradskog parlamenta usvojili su i program poslovanja JKP "Vodovod" za 2018. godinu. Planirana su značajna investiciona ulaganja od preko 156 miliona dinara, dok bi dobit u ovoj godini trebalo da iznosi oko 250 miliona dinara.

 

"Agrorazvoj-valjevske doline" u ovoj godini ne planira dobit, prihodi i rasodi su 38 miliona dinara, a troškovi bruto zarada čine, kako je navedeno u programu poslovanja, oko polovine planiranih troškova.

Skupšina grada (arhiva)

Skupšina grada (arhiva) (Foto: Đorđe Đoković)

 

Pored javnih preduzeća i ustanova kulture, usvojeni su programi rada Predškolske ustanove "Milica Nožica", Doma zdravlja i Apotekarske ustanove. Kako se navodi u programu, Dom zdravlja planira prihod od preko 550 miliona dinara, što je za oko 50 miliona dinara više nego prošle godine. Iz budžeta Valjeva za Dom zdravlja biće izdvojeno 58,8 miliona dinara, što je za 20 miliona dinara više u odnosu na izdvajanja u 2017. godini.

 

"Novo-stari" direktori

 

Odbornici Skupštine grada su za direktora Narodnog muzeja postavili Jelenu Lekić Nikolić, dok Mirjana Vojić ostaje na čelu Internacionalnog umetničkog studija "Radovan Trnavac Mića". V.d. direktora Centra za negovanje tradicionalne kulture "Abrašević" je Milena Urošević.

 

Poravnanje Grada i Metalca

 

KK "Metalac" iz gradske kase biće isplaćeno 3,5 miliona dinara. Naime, pred ulazak Metalca u ABA ligu bilo je neophodno kupiti opremu koja ispunjava FIBA standarde – košve i semafor. Metalac je tada finansirao kupovinu te opreme, a s obzirom na to da je sada svi koriste – "da je stavljena u funkciju aktivnostima koje se odvijaju u Hali sportiva", Metalac je tražio od Grada da na "ime korišćenja te opreme naknadi košarkaškom klubu 3,5 miliona dinara", što je učinjeno ugovorom o poravnanju, koji su zaključili Grad i "Metalac".

 

Počasni građanin Matija Nastasić

 

Ovaj put nije bilo "proceduralnih problema", tako da je Skupština grada jednoglasno prihvatila predlog odbornice opozicione DS Milke Vasiljević Erić da se fudbalskom reprezentativcu Matiji Nastasiću dodeli najviše valjevsko priznanje – počasni građanin.

 

Odbornica Milka Erić Vasiljević je i prošle godine predložila da se Nastasiću dodeli najviše priznanje, međutim predlog je odbijen uz obrazloženje da "skupštinska komisija za dodelu nagrada taj predlog prethodno nije razmatrala".

Gradonačelnik Slobodan Gvozdenović je tada za govornicom rekao da Matija Nastasić zaslužuje sve počasti, ali komisija koja je donosila odluke nije imala mogućnost da razmatra odluku o priznanju za počasnog građanina Valjeva.

Skupština je odbijajući ovaj predlog u martu prošle godine prihvatila da se pokrene inicijativa za dodelu zvanja počasnog Valjevca reprezentativcu kako bi mu to priznanje bilo uručeno naknadno.

 

Najviše priznanje Grada Matiji Nastasiću, koji je donirao 100.000 evra za rekonstrukciju Dečjeg odeljenja Opšte bolnice Valjevo, biće uručeno na Dan Valjeva, 20. marta.

 

 

 

Aktuelno

Krušik (foto: Đorđe Đoković)
U vojnoj fabrici Pre 11 sati 24 minuta

Dve radnice Krušika lakše povređene

U pogonu preduzeća Krušik u Valjevu, juče oko 19.30 došlo je do rasprskavanja alata za kompletiranje kapisle usled čega su dve radnice zadobile lakše telesne povrede, saopšteno je iz valjevske...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Još jedna donacija za Valjevsku bolnicu Pre 1 dan 6 sati

"Vega" kupila uređaj za Službu urologije

Valjevska kompanija "Vega" sa 1,7 miliona dinara finansirala je nabavku uređaja fleksibilni cistoskop za Službu urologije Opšte bolnice Valjevo. Uređaj je već instaliran i njegovom upotrebom...  · 2 komentara