Registracija Prijava preko FB
Skupština Grada (foto: Đorđe Đoković)
Skupština Grada (foto: Đorđe Đoković)
13.02.2018, 07:44

Odluke se donose i "storniraju" kako vetar duva

č: | fb:

Odluka, koju su doneli odbornici Skupštine grada,  da fotoreporteri napuste salu nakon utvrđivanja dnevnog reda više ne važi, s obzirom na to da je jedino ispoštovao onaj zbog koga je takva odluka i doneta, a to je fotoreporter Kolubarskih.rs Đorđe Đoković.

 

Odluku o zabrani fotografisanja sednice Skupštine grada usvojili su odbornici lokalnog parlamenta na zasedanju 28. decembra prošle godine, s tim da "važi od prve sednice u 2018. godini". Obrazloženje za odluku, nezapamćenu u parlamentarizmu Valjeva, glasilo je da se "prisustvom fotoreportera remeti koncentracija i narušava dostojanstvo Skupštine".

 

Na prvoj ovogodišnjoj sednici Skupštine grada u petak 9. februara, kada je trebalo da se primeni odluka o zabrani fotografisanja, u sali je bio jedan fotoreporter i dva snimatelja, koji su fotografisali i snimali i nakon što je utvrđen dnevni red. Na to ili na kršenje odluke nije reagovao predsednik Skupštine grada Milorad Ilić, koji je na prethodnoj sednici zdušno podržao predlog da fotoreporteri napuste salu.

 

Ilić je tek nakon 30 minuta usred rasprave o poslovanju Toplane reagovao, ali ne tako što je upozorio fotoreportera i kamermane da krše odluku Skupštine, nego je rešio da odluku proglasi nevažećom i to bez da se o tome izjasne odbornici, što je jedino isravno i moguće.

 

"Pošto smo prošli put rekli da fotoreporteri budu do dnevnog reda, a pošto jedan fotoreporter snima i za vreme sednice, onda mislim da nema diskriminacije i da svi mogu da snimaju sednice", rekao je Ilić na sednici Skupštine. 

 

Međutim o mišljenju predsednika Skupšine da "svi mogu da snimaju sednice" nisu se izjasnili odbornici, kao što su se izjasnili na decembarskoj sednici kada su usvojili odluku o zabrani fotografisanja nakon utvrđenog dnevnog reda.

 

Milorad Ilić

Milorad Ilić (Foto: Đorđe Đoković)

Na pitanje Kolubarskih.rs zbog čega je odlučio da poništi odluku, i to bez glasanja, umesto da prekori i "zamoli" one koji ne poštuju odluku da napuste salu, Ilić odgovara da "nema svrhe prekorevati snimatelje jer su delo već izvršili, samo treba omogućiti i drugima da to rade". (?!)

 

"Odluka koja je doneta na prethodnoj sednici je stornirana mojim predlogom, pošto svi nisu poštovali tu odluku. Onda svi imaju ravnopravno pravo, nema diskriminacije. Pošto je jedan fotoreporter ušao u salu i izvršio to snimanje, a i novinari snimaju mobilnim telefonom, onda sam stornirao odluku i od sada važi da svi fotoreporteri sve vreme mogu da snimaju sednicu", kaže Ilić.   

 

Na pitanje Kolubarskih.rs, ako je Skupština donela odluku da fotoreporteri napuste salu nakon utvrđenog dnevnog reda, od kuda predsedniku Skupštine pravo da "stornira" tu odluku, Ilić kaže da je tako odlučio jer je video da "Skupština to aklamacijom prihvata i da su svi saglasni oko toga". 

 

Na pitanje zbog čega nije saopštio da odluku poštuje jedino fotoreporter Kolubarskih.rs, zbog koga je i doneta, a da je svi ostali krše, i zbog čega nije predložio da se glasa da li će Skupština "izbaciti neposlušne fotoreportere" ili vratiti onoga zbog koga je odluka doneta, a koji je jedino poštuje, Ilić je odgovorio: "Ne mogu ja na Skupštini da vodim privatne ratove. Nemam taj luksuz".

 

Aktuelno

Akcija Lokalnog fronta Va na Gradskom trgu (foto: Đorđe Đoković)
Na Gradskom trgu Pre 3 sati 2 minuta

Akcija Lokalnog fronta Va: "Nedostojan i nesposoban"

Lokalni front Va je juče na Gradskom trgu nastavio akciju pod nazivom "Nedostojan i nesposoban". Podeljeno je oko hiljadu letaka na kojima piše zašto je Gvozdenović nedostojan položaja...

Bokser Metalca zadaje udarac (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Ekipno prvenstvo u boksu Pre 1 dan 3 sati

Slab otpor Lozničana

Na startu Ekipnog prvenstva Srbije u boksu, uz TV prenos, Metalac je pred 400 gledalaca, u hali na Studentu, pobedio Loznicu sa 12:4. Samo dve borbe trajale su sve tri runde, ostalo su bili...

Bolnica (foto: Đorđe Đoković)
U projektnom zadatku i objekti koji su već rekonstruisani 18.10.2018

Bolnica traži reviziju javne nabavke

Nakon godinu dana čekanja Grad je konačnao raspisao teneder za izradu projekta rekonstrukcije valjevske bolnice. Međutim u projektnom zadatku su se našli već rekonstruisani objekti, a nema onih...  · 2 komentara