Milan Marković (foto: Đorđe Đoković)
Milan Marković (foto: Đorđe Đoković)
14.02.2018, 07:55

Nameštene javne nabavke u Domu zdravlja?

č: | fb:

Odbornik u Skupštini grada Milan Marković (SNS) sumnja da su pojedine javne nabavke koje je raspisao Dom zdravlja "nameštene".

 

On je na sednici lokalnog parlamenta, prilikom razmatranja programa rada Doma zdravlja za 2018. godinu, rekao da je pre više od dva meseca tražio od direktora ove zdravstvene ustanove dr Zavena Der Hazarjana informaciju o javnim nabavkama, ali da odgovor još uvek nije dobio.

 

Marković kaže da su, prema nezvaničnim saznanjima dve javne nabavke sporne, i da dokumentaciju imaju nadležne institucije koje proveravaju te tendere.

 

Jedna javna nabavka se odnosi na nabavku kancelarijskog materijala, koja je objavljena 21. aprila 2017. godine, a ugovor sa najpovoljnijim ponuđačem je zaključen 25. maja 2017. godine.

 

Ta javna nabvaka je podeljena u tri partije i, navodno, sporna je druga koja sadrži  119 proizvoda. Najniža ponuđena cena je 948.385,60 dinara, dok je najviša ponuđena cena 1.131.640 dinara.

 

Odbornik Marković sumnja da je tender "namešten" i to tako što za proizvod koji nije potreban Domu zdravlja, i koji nije isporučen, jedan ponuđač dostavlja nerealno nisku cenu, dok za proizvod koji je potreban, nudi značajno višu cenu. U zbiru ponude, njegova je povoljnija i on pobeđuje na tenderu.

 

- U toj javoj nabavci Dom zdravlja kupuje 600 protokola operisanih i 600 protokola intervencija. Mislim da ceo operativni blok valjevske bolnice ne potroši toliko protokola za nekoliko godina. Jedna firma konkurisala je sa realnom cenom od 130 dinara. Međutim, firma koja je, prema mojim saznanjima i sumnjama, prošla na tom tenderu, ponudila je cenu od 0,5 dinara. Tako se na 600 protokola operisanih pravi velika razlika od preko 70.000 dinara. Ali, za one proizvode u javnoj nabavci, gde ima svrhe i što je zaista potrebno Domu zdravlja, popout kartona imunizacije i to 4.000 komada, i za koje je realna cena 2,5 dinara, firma, koja je po mojim sumnjama prošla na tenderu, nudi cenu od 5,80 dinara. Slično je i sa još jednom javnom nabavkom", rekao je na sednici Skupštine grada Marković.

 

S obzirom na to da mu Dom zdravlja ne odgovara na pitanja i pošto sumnja da je "nameštena" javna nabavka za kancelarijski materijal, koju inače finansira Republički fond zdravstvenog osiguranja (RFZO), odbornik Milan Marković će, kako je najvio, dokumentaciju zatražiti pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

 

"Nakon toga ću javnost obavestiti o tome da li su moje sumnje bile opravdane ili ne", rekao je odbornik u Skupštini grada Milan Marković.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 1 sati 56 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 4 sati 45 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.