Supermarket Eurocentar (foto: Đorđe Đoković)
Supermarket Eurocentar (foto: Đorđe Đoković)
15.02.2018, 12:57

DTL - sedam godina brige o potrošaču

č: | fb:

"Ako je ideja prava i ako radiš na njoj sa pravim ljudima – postaće od nje delo. Ako su ciljevi pravi – trajaće". Ovom rečenicom Bojana Perić, zamenik direktora marketinga kompanije "Europrom", je započela priču o "Domaćem Trgovačkom Lancu" (DTL), asocijalciji koja postoji već sedam godina.

 

DTL je osnovan u februaru 2011. godine, objedinjuje 13 trgovačkih preduzeća sa preko 600 maloprodajnih objekata i oko 250.000 potrošača koji dnevno prođu kroz njih, oko 5000 zaposlenih, preko 150 artikala sopstvene robne marke ("TO", "HIT" i "FINA").

 

Udruženje je nastalo iz potrebe da potrošačima ponudi što bolje cene i širok asortiman domaćih proizvoda, a sve zarad očuvanja domaće privrede! Valjevski "Europrom" je jedan od osnivača DTL-a i deo je velike porodice "Domaćeg Trgovačkog Lanca".

 

Bojana Perić

Bojana Perić (Foto: Đorđe Đoković)

PR Menadžer Bojana Perić kaže da priča "Domaćeg Trgovačkog Lanca", koja traje već punih sedam godina, ima potencijal da traje još dugo upravo zbog toga što je ideja prava, na njoj se radi sa pravim ljudima vođeni pravim ciljevima.

 

Kolubarske.rs: Kako je nastao Domaći trgovački lanac, koji su ciljevi njegovog rada i postojanja?

Bojana Perić: Ideja o nastanku DTL-a potekla je od traženja načina za negovanje domaćeg. Članice su ozbiljni i stabilni regionalni lanci iz različitih delova Srbije, a ciljevi asocijacije su usmereni ka očuvanju i razvoju domaće privrede. Na prvom mestu, i kao jedan od osnovih ciljeva "Domaćeg Trgovačkog Lanca", jeste zadovoljenje potreba naših kupaca. Iako naš lanac čini 13 članica, što podrazumeva i isto toliko različitih organizacija poslovanja, ljude različitog temperamenta, navika i vizija, kao i različita okruženja u kome članice posluju i rade, nit koja nas najčvršće povezuje jeste upravo briga o potrošaču. To je ono što je srž poslovanja i "Senta Prometa" iz Sente, i "Europrom"-a iz Valjeva, i "Tekijanke" iz Kladova i "Podunavlja" iz Bačke Palanke i svih ostalih naših članica, bez obzira na to u kom gradu se objekti nalaze. Zajedničkim nastupom kod velikih dobavljača nas 13 kao asocijacija ostvarujemo bolje uslove nabavke, što podrazumeva povoljnije cene za krajnje potrošače svake članice, širok asortiman pretežno domaćih proizvoda i celokupno gledano, bolju uslugu.

 

Kolubarske.rs: Ali to ne znači i da će cene robe biti iste za kupce u Senti, Kladovu, Bačkoj Palanci, Valjevu....?

Bojana Perić: Moram da naglasim da mi jesmo povezani u jedan lanac i da imamo zajedničku nabavku tj. zajednički nastup kod dobavljača, ali to znači da su nam samo ulazne cene iste. Svaka članica ima svoju politiku formiranja maloprodajne cene shodno svojoj organizaciji i politici troškova, tako da nam cene nisu jedinstvene, tačnije svaka članica sama formira krajnju maloprodajnu cenu. U svakom slučaju, cene su pristupačnije i povoljnije nego da nije bilo zajedničke nabavke, tako da potrošači najpre "osete" benefit "Domaćeg Trgovačkog Lanca".

 

Sve članice su ponosne na činjenicu da je DTL trenutno najveći domaći maloprodajni lanac u zemlji.

 

Kolubarske.rs:  Ono što je posebnost DTL-a i po čemu ste prepoznatljivi jeste to što imate dobru saradnju sa domaćim proizvođačima i što ta saradnja nije na kratke staze.

Bojana Perić: Upravo je to naš drugi cilj, bliska i dugoročna saradnja sa domaćim proizvođačima. Poseban akcenat ovde stavljam na male i srednje lokalne i regionalne proizvođače. Odličan i pravi primer negovanja ovakve saradnje jeste robna marka "domaće" koju je Europrom pokrenuo pre nekoliko godina u Valjevu, i koja obuhvata proizvode ovog kraja, i to one koje su proizvele male porodične ili srednje firme. Našem, domaćem proizvođaču obezbedili smo opstanak na tržištu i dalji razvoj, a istovremeno krajnjem potrošaču sigurnu kupovinu našeg, domaćeg i kvalitetnog proizvoda. Naglašavam reč kvalitetan jer ne smatramo da treba kupovati nešto samo zato što je domaće. Ali ako je to i domaće i kvalitetno, onda svakako treba da bude prvi izbor.

U bliskoj budućnosti u planu nam je i žig kvaliteta odobren i utisnut od strane relevantnih institucija u zemlji, i još mnogo ideja koje će kao rezultat imati kvalitetne proizvode, domaće proizvođače koji šire svoje proizvodne pogone, i naravno zadovoljne potrošače na kraju lanca. Ideju robne marke "domaće" i ostale članice našeg lanca "kopiraće" i u svojim mestima poslovanja, tako da će ona zaživeti u dosta širim razmerama, i na teritoriji cele Srbije dati odgovor na pitanje koje se često postavlja: "Kako sačuvati domaće?".

Bojana Perić

Bojana Perić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Kolubarske.rs:  Kada ste pre sedam godina odlučili da se udružite, da li ste se rukovodili onom starom maksimom – udruženi smo jači?

Bojana Parić: Upravo to je treći cilj postojanja "Domaćeg Trgovačkog Lanca". Odnosi se na obezbeđivanje opstanka na tržištu i dalji razvoj njegovih članica, domaćih trgovaca. Kroz sve o čemu sam govorila, ali i kroz dragocenu razmenu iskustava među članicama, stvara se dobar recept zadržavanja tržišnih pozicija, daljeg napretka, kao i jačanja u borbi sa "velikim igračima".       

Supermarket Eurocentar

Supermarket Eurocentar (Foto: Đorđe Đoković)

"Domaći Trgovački Lanac" je 8. februara napunio sedam godina postojanja. S obzirom na to da, kako reče Bojana Perić, rođendane treba proslaviti sa onima koji su najbitiniji, DTL je u rođendanskim danima organizovao brojne akcije za svoje potrošače.

 

"Zbog sedmog rođendana odlučili smo da sve bude u znaku broja 7, pa su za vreme 7 dana trajanja "rođendanske akcije" u objektima svih članica, artikli robne marke "Domaćeg Trgovačkog Lanca" ("TO", "HIT" i "FINA") bili sniženi 7 posto, a njih 7 koje smo odabrali imalo je i posebne rođendanske cene", kaže Bojana Perić.

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 4 sati 12 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 11 sati 9 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 11 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 6 komentara