Prostorije SNS u Valjevu (foto: Kolubarske.rs)
Prostorije SNS u Valjevu (foto: Kolubarske.rs)
28.02.2018, 08:00

Gvozdenović: "Prepoznatljivo lice uznemirava javnost i izaziva paniku"

č: | fb:

Predsednik GrO SNS-a Slobodan Gvozdnović je sazvao konferenciju za novinare u nameri da demantuje informacije koje "jedno lice širi na društvenim mrežama, uz pomoć bivših i sadašnjih članova SNS-a" , i na taj način pokušava da "kriminalizuje" i ospori projekat "Nevidljiva deca" u koji je uključeno 60-oro mališana.

 

Izrazio je i čuđenje zbog toga što deo opozicije govori o "dva mosta" kao najvećim problemima u gradu, i to u trenutku kada se "projektuje auto-put M4, kada se očekuje ministarka Mihajlović i novi investitor".

 

- Već nekoliko sedmica od dela opozicije se provlači priča da su dva mosta, jedan na reci Gradac a drugi u sklopu Petničke pećine u Petnici, dva najveća problema u gradu. Ne mislim da su to mali problemi, ali ako su to dva najznačajnija problema koje je fiksirao taj deo opozicije, ne znam ni šta su, da li su grupa građana ili nevladina organizacija, onda mi zaista nemamo mnogo problema kao grad. U momentu kada ovo gradsko rukovodstvo, i mi kao stranka, činimo sve napore da povežemo Valjevo sa auto-putem i kada su već odvojena sredstva u budžetu, odnosno na poziciji JP Putevi Srbije za projektovanje auto-puta M-4 o kojem toliko pričamo, kada očekujemo i posetu ministarke Mihajlović, u momentu kada je jedan od ključnih problema svakako i uređenje industrijske zone gde očekujemo nove investitore, kada rešavamo problem aerozagađenja, gde podiženo Divčibare u zadnjih godinu i po dana, gde proširujemo cevovod za branu Stubo-Rovni sredstvima iz Kancelarije za obnovu i razvoj, onda zaista neki stavovi oko ta dva mosta gube na značaju u odnosu na ono što se dešava i što je aktivnost gradskog rukovodstva – naveo je Gvozdenović, ne precizirajući kada će se graditi "auto-put" M-4, koji investitor dolazi, kako Grad rešava problem aerozagađenja, kako su "podignute" Divčibare...

 

Lider valjevskih naprednjaka je pričao o "dva mosta", a verovatno je mislio na gabionsku branu ili deponijsku pregradu na Gradcu i na neizgrađeni most u Petnici o kojima već nekoliko meseci, kao primerima loših javnih nabavki i nenamenskog trošenja budžetskih para, govore aktivsti Lokalnog fronta Va.

 

Gvozdenović je prvi put javno obelodanio da su koalicioni partneri, naprednjaci i socijalisti, podeljeni, pa je tako most u Petnici u nadležnosti zamenika gradonačelnika, odnosno socijalista.

 

- Ono što je oko ovog mosta na Gradcu značajno, jeste da je Opština, odnosno Grad, i sve gradske strukture, ustanove i preduzeća, što je bilo do njih, mi smo učinili, i ako je bilo nekih propusta mi ćemo u saradnji sa Srbijavodama te propuste otkloniti. Što se tiče ovog drugog mosta, kod Petnice, tu je više moj zamenik oko tog mosta upućen, ali ne vidim ni tu neki veliki problem, mada naš partijski stav jeste da most gde bi trebalo da se gradi nije primeren za to mesto – rekao je Gvozdenović.

 

Slobodan Gvozdenović

Slobodan Gvozdenović (Foto: Kolubarske.rs)

Predsednik valjevskih naprednjaka je u nastavku konferencije za novinare govorio o tome da "jedno prepoznatljivo lice širi lažne vesti i uznemirava javnost", što je, kako tvrdi, kažnjivo, ali na iznenađenje novinara, nije saopštio da je SNS podnela krivičnu prijavu protiv "izazivača panike".

 

- Preko društvenih mreža se, u poslednje vreme, šire alarmantne vesti koje se odnose na rad pojedinih gradskih institucija, a pre svega Doma zdravlja, gde imamo slučaj da jedno prepoznatljivo lice, koje je pravosnažnom sudskom presudom izgubilo posao u Domu zdravlja i koje ima obavezu da plati sudske troškove, širi informacije da u Domu zdravlja nema dovoljno ubrusa i dezinfekcionih sredstava, i to u momentu kada je proglašena epidemija morbila u gradu, i kada jutros na Štabu za vanredne situacije imam informaciju od direktora Bolnice da je proglašena epidemija. U razgovoru sa dr Miholjčić dobio sam informaciju da je u zadnje dve kontrole sasvim dovoljno dezinfekcionih sredstava i ubrusa bilo u Domu zdravlja. Ova vest, čini mi se, podleže kaznenom zakonodavstvu i stavu 343 kaznenog zakonodavstva, a to je uznemiravanje javnosti, izazivanje panike i širenje lažnih vesti. Iz iste te kuhinje, koja je bliska ljudima koji su nažalost bili članovi naše stranke, a neki su nažalost još članovi naše stranke, proturaju se razne informacije sve u cilju diskreditacije ustanova koje Grad osniva i za koje Grad odgovara. Tako je između ostalog i ovaj projekat EU "Nevidljiva deca", za koji je Grad konkurisao i gde je Grad partner zajedno sa Domom zdravlja i Centrom za socijalni rad, isto to lice pokušalo da kriminalizuje navodeći neistine oko nekakvih sredstava koja su navodno podeljena – rekao je Slobodan Gvozdenović.

 

Dodao je da ono što je istina i što je lako proverljivo jeste da je "komisija Ministarstva finansija i predstavnika Evropske kancelarije boravila u Domu zdravlja i da je taj projekat ocenila najboljom ocenom, ali izgleda da to nekome nije dovoljno". 

 

Više detalja o realizaciji projekta "Nevidljiva deca", na konferenciji za novinare, saopštio je predsednik Saveta za socijalnu zaštitu SNS-a i PR projekta, Radoica Rstić, koji je, kako reče Gvozdenović, "dobio mesečnu nadoknadu od 7.000 dinara kao PR projekta".

 

Gvozdenović je naglasio da se radi o "vrlo vulnerabilnim grupama društva o kojima je do sada vođeno vrlo malo ili nimalo računa, radi se o deci sa ruralnog područja koja imaju zdravstvene smetnje i čija je inkluzija zadatak ovog društva".

 

- Sve te informacije na društvenim mrežama želimo da demantujemo ovde i ti naši demanti su provereni i utemeljeni na činjenicama – zaključio je svoje izlaganje na konferenciji za novinare predsednik GrO SNS-a.

Konferencija za novinare SNS

Konferencija za novinare SNS (Foto: Kolubarske.rs)

Na pitanje novinara da li su pokrenuli neke zakonske procedure, podneli prijave protiv lica koje uznemirava javnost i širi lažne vesti, ili nas samo obaveštava da je to kažnjivo, Gvozdenović je odgovorio da nije ništa pokrenuto.

 

"Stranka će u okviru svog pravnog tima razmotriti sve one mogućnosti koje nam zakon dozvoljava i sve zakonski dozvoljene procedure ćemo apsolutno ispoštovati i pokrenuti. Još jednom naglašavam, u konsultaciji sa pravnicima iz stranke".

 

Na pitanje Kolubarskih.rs kada će organizovati konferenciju za novinare kao gradonačelnik Valjeva u Gradskoj upravi, naročito imajući u vidu da za godinu i osam meseci, od kada je gradonačelnik, nije održao nijednu, a na stranačkoj konferenciji govori o gradskoj vlasti, projektima Grada i o ustanovama čiji je osnivač Grad, Gvozdenović je odgovorio kratko: "Obavestiću vas o tome kada dođe vreme".

 

S obzirom na to da je Slobodan Gvozdenović izjavio u nekoliko navrata da je "opšte poznato da on ne prati društvene mreže i da ne zna šta tamo piše", pitala sam kako je saznao šta je neko pisao na društvenim mrežama i da li je počeo da prati društvene mreže?

 

- Imam press kliping. Ne pratim ja lično društvene mreže, ali svakako imam svoju službu informisanja i informišu me o onome što je značajno, a ovo je značajno jer se radi o projektu koji je pod pokroviteljstvom EU i ne želim da bude bačena nijedna senka, iz prostog razloga što je projekat više nego human - odgovorio je Gvozdenović, očigledno kod ovog pitanja u ulozi gradonačelnika.

 

Predsednik valjevskih naprednjaka nije mi dozvolio da postavim pitanje Radoici Rstiću, koji je PR projekta "Nevidljiva deca", za koji "prepoznatljivo lice" na društvenim mrežama tvrdi da je bilo "zloupotrebe".

 

Gvozdenović: Ne možete njemu postavljati pitanja, možete samo meni.

Kolubarske.rs: Ali pitam njega jer je on sada govorio detaljnije o projektu.

Gvozdenović: Sve je odgovoreno o projektu.

Kolubarske.rs: Dobro, pitaću Vas. Da li možete da mi pokažete svu dokumentaciju vezanu za projekat "Nevidljiva deca"?

Gvozdenović: Imate na sajtu projekat.

Kolubarske.rs: Interesuje me dokumentacija koja nije objavljena na sajtu. Da li ću moći da dođem do dokumentacije, da mi omogućite sutra uvid, ili ću morati da se pozovem na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja?

Gvozdenović: Na zakon u svakom slučaju.

 

 

   

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 12 sati 13 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 19 sati 10 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica 18.04.2024

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara