Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
06.03.2018, 08:01

Za održavanje zgrade u proseku 500 dinara mesečno

č: | fb:

Vlasnika stana od 60 kvadrata, starosti između 20 i 30 godina, u zgradi bez lifta, mesečno održavanje zgarde koštaće oko 500 dinara i još oko 180 dinara za garažu. Stanari će, ukoliko dobiju prinudnog upravnika, morati da izdvoje mesečno još od 163 do 229 dinara. 

 

Na današnjoj sednici Gradskog veća biće razmatran predlog Odluke o minimalnoj visini iznosa za investiciono i tekuće održavanje zgrada i iznosa za prinudno postavljenog upravnika u skladu sa Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada.

 

Predlog Gradskog veća je da na ime troškova tekućeg održavanja zajedničkih delova zgrada, stanova ili poslovnih prostora, u objektima bez lifta, bude izdvajano najmanje 245,11 dinara po stanu, dok će za objekte sa liftom mesečno izdvajanje biti 318,64 dinara.

 

Za investiciono održavanje, koje je takođe po Zakonu o stanovanju obavezno, vlasnici su dužni da uplaćuju mesečno u fond svoje stambene zajednice od 2,12 do 5,31 dinar po metru kvadratnom, ukoliko zgrada nema lift, a od 2,76 do 6,90 dinara po metru kvadratnom, u zgradama koje imaju lift.


Takođe je predloženo da se za tekuće održavanje garaža plaća mesečni paušal od 147,06 dinara, a za garažno mesto ili boks 98,04 dinara mesečno.

 

Zakon propisuje i obavezu da se predvidi minimalni iznos mesečnog izdvajanja na ime troškova investicionog održavanja po kvadratnom metru garaže, garažnog boksa i garažnog mesta kao posebnog dela zgrade, pa je Gradsko veće predložilo da to bude iznos od 1,27 do 3,19 dinara po kvadratu, zavisno od godina starosti garaže, odnosno 0,85 do 2,12 dinara po kvadratu za mesto u zajedničkoj garaži.

 

U zgradama u kojima se stanari ne dogovore i ne izaberu upravnika stambene zajednice iz svojih redova ili ne izaberu ni profesionalnog upravnika, Gradsko veće je predložilo da na ime naknade za rad prinudnog upravnika, za svaki stan, vlasnici imaju obavezu plaćanja od 163 do 229 dinara, zavisno od broja stanova u zgradi, a ako imaju i garažu još 33 dinara, a za garažno mesto 65 dinara.


Konačnu Odluka o minimalnoj visini iznosa za investiciono i tekuće održavanje zgrada i iznosa za prinudno postavljenog upravnika doneće Skupština grada.

 

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 14 sati 12 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...