Valjevo u smogu (2018.) (foto: Đorđe Đoković)
Valjevo u smogu (2018.) (foto: Đorđe Đoković)
09.03.2018, 08:01

Gde je 28,2 miliona dinara iz Fonda za zaštitu životne sredine?

č: | fb:

Gradsko veće je usvojilo izveštaj o ostvarivanju programa korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine u 2017. godini.

 

To su ona sredstva koja uplaćuju građani – poreski obveznici na ime naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine, i to su namenska sredstva koja se mogu koristiti jedino, samo i isključivo za zaštitu i unapređenje životne sredine!

 

Sudeći prema informaciji objavljenoj na sajtu grada, člnovi Gradskog veća su izveštaj usvojili jednoglasno bez rasprave, bez pitanja, bez zaključaka.

 

U izveštaju piše da je u prošloj godini od planiranih 47.660.000 dinara, potrošeno manje od polovine, tačnije 21.312.861,84 dinara. Od deset planiranih projekata, jedan je "otpao", tri su realizovana u planiranom iznosu, dok je za ostale projekte potrošeno manje od planiranog iznosa. 

 

"Otpala" je nabavka opreme za crpne stanice i postrojenje za preradu otpadnih voda za koju je bilo planirano 16,1 milion dinara. U izveštaju je objašnjeno da su "sredstva u celosti neiskorišćena zbog objektivnih prepreka u vezi sa postupkom sprovođenja javne nabavke".

 

Za projektovanje i proširenje kanalizacione mreže u obodnim naseljima grada potrošena je samo polovina. U izveštaju je objašnjeno da "zbog realne nemogućnosti da bude sproveden postupak javne nabavke od planiranih osam, potrošeno je 4,2 miliona dinara".

 

Manje novca od planiranog potrošeno je za kontrolu kvaliteta vazduha u gradu, uklanjanje divljih deponija, nabavku opreme za potrebe Reciklažnog dvorišta i za opremanje Toplane u cilju smanjenja emisije štetnih gasova.

 

Koliko je planirano toliko je i potrošeno za merenje nivoa buke, za aktivnosti ZPD "Klisure reke Gradac" i za nastavak radova na realizaciji projekta Regionalne deponije u Kaleniću za koju je izdvojeno 3,2 miliona dinara.

 

Građani za ekologiju uplatili preko 49,5 miliona, vlast potrošila 21,3 miliona

 

U programu korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine u 2017. godini, prvobitno je bilo planirano 82,1 milion dinara, pa je iznos smanjen na 68,2 miliona, da bi ponovo bio smanjen na konačnih 47,6 miliona, a od toga je potrošeno samo 21,3 miliona dinara.

 

Na sednici Gradskog veća, ali ni u izveštaju, nije pomenuto da su građani Valjeva, poreski obveznici, plaćajući naknadu za zaštitu i unapređenje životne sredine, prošle godine u budžet uplatili 49.546.000 dinara, što znači da je to iznos koji je trebalo investirati u projekte koji bi poboljšali i unapredili životnu sredinu.

 

Takođe niko nije pomenuo, niti je napisano u izveštaju, gde je završilo 28,2 miliona dinara neutrošenih para, naročito imajući u vidu da u programu korišćenja budžetskog fonda za zaštitu životne sredine za 2018. godinu, nema tih neutrošenih sredstava iz prošle godine, nego je planirano 12 projekata čija je vrednost 48,6 miliona dinara, koliko iznosi očekivani prihod Fonda u ovoj godini.  

 

Na Gradskom veću niko nije rekao, niti je u izveštaju napisano, šta je unapređeno u životnoj sredini Valjeva za 21 milion dinara koliko je potrošeno u prošloj godini.

 

Takođe, niko nije rekao šta su građani Valjeva mogli sve dobiti za 49,5 miliona dinara, koliko su sami uplatili plaćajući obaveznu naknadu za zaštitu i unapređenje životne sredine, da postoji jasan plan za rešavanje ekološkoh problema u gradu.

Valjevo u smogu

Valjevo u smogu (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 6 sati 7 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 13 sati 4 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 13 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara