Registracija Prijava preko FB
Aktivisti Lokalnog Fronta Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Aktivisti Lokalnog Fronta Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
13.03.2018, 07:58

Dvostruki aršini gradske vlasti

č: | fb:

Nema reakcije iz Gradske uprave ni nakon skoro mesec dana od nelegalnog postavljanja led bilborda na objekat nekadašnjeg Centrala u centru grada.

 

Niti je vlasnik dobio dozvolu za postavljanje bilborda, niti je inspekcija donela rešenje da se nelegalni objekat ukloni. "Takvo ponašanje ukazuje na dvostruke aršine gradske vlasti", kažu aktivisti Lokalnog Fronta Valjevo, navodeći primer "brze i efikasne akcije" kada je srušen nelegalno izgrađen most preko reke Banja u Petnici.

Ivan Milovanović

Ivan Milovanović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Aktivista Ivan Milovanović podseća na to da je u aprilu prošle godine u samo dva dana zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić, na prostoru ispred Petničke pećine, prvo organizovao konferenciju za novinare, a dan kasnije najavio i krivičnu prijavu protiv NN lica.

 

"Dragan Jeremić je tada izjavio da je sve urađeno bez dozvole, da je nepoznato lice postavilo most u vreme praznika kada inspekcije uglavnom ne rade. Tada je naglasio da to nije jedini slučaj divlje gradnje i da će Grad tome stati na put. Moramo priznati da je reakcija bila odlučna i munjevita", rekao je Milovanović.

 

Međutim tako munjevita reakcija gradske vlasti je izostala nakon što je nepoznato lice, preko neke firme sa Uba ili iz Obrenovca, takođe u dane praznika tačnije 15. februara, u centru grada postavilo led bilbord na zgradu nekadašnjeg Centrala.

 

Milovanović je naveo da je to urađeno bez saglasnosti Grada, bez potrebnih dozvola, bez projekta i idejnog rešenja, i naravno bez plaćenih taksi.

 

"Prema našim saznanjima, samo nekoliko dana nakon što je nelegalno postavljen bilbord, vlasnik je uputio zahtev Gradu kako bi dobio dozvolu za postavljanje. Na taj zahtev Grad je odgovorio 23. februara da je dokumentacija nepotpuna i da treba sačekati mišljenje Zavoda za zaštitu spomenika kulture jer je zgrada na koju je postavljen bilbord u zoni zaštite i neophodna je saglasnost te ustanove. S obzirom na to da ne postoji ni jedna dozvola za postavljanje bilborda trebalo je da reaguje inspekcija i naloži uklanjanje", ukazao je aktivista Lokalnog Fronta Valjevo.

 

On je postavio nekoliko pitanja gradskoj vlasti.

 

Zbog čega gradonačelnik i njegov zamenik nisu onako ekspresno organizovali konferenciju za štampu, ovde u centru grada i izvestili građane o nelegalnim radnjama u centru grada umesto jednog gradskog portala?

Kako je moguće postaviti led bilbord u centru grada, a da se za to ne pribave potrebne dozvole? Da li građani Valjeva mogu da postavljaju po gradu, šta hoće, kada i gde hoće? Da li je to pravo svih građana ili privilegija pojedinaca?

Koja je uloga gradskih institucija i raznih odeljenja, poput Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo, saobraćaj i zaštitu životne sredine ?

Postavljanje led bilborda (15. 02. 2018.)

Postavljanje led bilborda (15. 02. 2018.) (Foto: Đorđe Đoković)

Aktivisti Lokalnog Fronta Valjevo, takođe pitaju zbog čega nije reagovala saobraćajna policija u danu kada je postavljen bilbord?

 

"Svedoci smo da poslednjih meseci, tokom celog dana, valjevska policija patrolira gradom i pod rotacijom, kao da obavlja neku značajnu akciju, uz nultu toleranciju sankcioniše svakog građanina zbog zaustavljanja ili nepropisnog parkiranja, pa sada sa pravom pitamo kako to da 15. februara niti jedna patrola nije primetila nepropisno parkiran kamion na trotoaru? Kako to da nijedna patrola nije proverila da li pomenuto vozilo ima dozvolu za parkiranje na tom mestu zbog izvođenja radova? Zašto se niko nije pobrinuo za bezbednost pešaka i učesnika u saobraćaju za vreme izvođenja radova, bez obzira na to da li su radovi prijavljeni ili ne?", pita Ivan Milovanović.

 

Aktivisti Lokalnog Fronta Valjevo pitaju i da li će se "gradonačelnik sada usuditi da sruši ovaj bilbord koji je nelegalno postavljen da bi nekome  donosio veliku finansijsku dobit? Hoće li prestati da se ponaša cirkuzantski o trošku građana Valjeva"?

 

Aktivisti Lokalnog Fronta Valjevo

Aktivisti Lokalnog Fronta Valjevo (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Dvorište biblioteka (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
32. letnja sezone kulturnih dešavanja Pre 23 sati

Buka u dvorištu

Živa panel-diskusija na temu "Književnost između vere i ateizma" doprinela je buci na otvaranju 32. letnje sezone kulturnih dešavanja u dvorištu biblioteke koja od skora nosi naziv "BOOKa u Dvorištu".

Automobilizam (foto: Avako)
Automobilizam Pre 18 sati 55 minuta

"Avako" najbolji na Đerdapu

Obnovljeni "Avako Rally Team" iz Valjeva ućestvovao je na prvom reliju na Đerdapu, Pobedili su u klasi IV, generalnom plasmanu, kao i u klasi I, gde su uzeli prvo i drugo mesto.

Berkova brana na Gradcu (foto: Đorđe Đoković)
Posao na tenderu dobio konzorcijum "Kej" i ES "Energo Servis" 22.06.2018

Konačno, ovog leta biće očišćena brana na Gradcu

Čišćenje Berkove brane na reci Gradac, koja nije čišćena devet godina, počeće najkasnije za 15 dana. Okončan je tender, procenjena vrednost radova je oko 8,3 miliona dinara, a najpovoljnija ponuda...  · 4 komentara

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje policije 22.06.2018

Uhapšeni zbog trgovine ljudima i silovanja

Valjevska policija je uhapsila M.R. (1987) iz Lajkovca, M.K. (1975), J. M. (1994) i M. I. (1996) iz Mionice, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo trgovina ljudima, dok se M.R....