Tešnjar (foto: Đorđe Đoković)
Tešnjar (foto: Đorđe Đoković)
14.03.2018, 10:25

Građani traže rešenje problema stare čaršije i okoline

č: | fb:

Udruženje "Stari grad-Tešnjar", čiji je osnovni cilj poboljšanje životnih uslova na prostoru starog grada, Birčaninove i sporednih ulica zaštićene zone Tešnjara, kao i dela trgovačke zone u ulici Kneza Miloša, oglasilo se saopštenjem za javnost.

 

Kako je navedeno, Udruženje se zalaže za poštovanje Zakona o javnom redu i miru, kao i Zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini, kao i za uspostavljanje svake druge vrste komunalnog reda i podsticanje omladinskog i građanskog aktivizma i solidarnosti i uključivanja građana u razvoj lokalne zajednice. 

 

Oronula tešnjarska kuća

Oronula tešnjarska kuća (Foto: Đorđe Đoković)

Oronula tešnjarska kuća

Oronula tešnjarska kuća (Foto: Đorđe Đoković)

"Tešnjar predstavlja jedinstvenu kulturno istorijsku celinu, ne samo u Valjevu, već i u celoj Srbiji. Brojna su filmska ostvarenja domaće kinematografije snimana u njemu, tako da ima poseban potencijal da se od njega napravi filmski grad i turistička atrakcija. Tešnjar je oduvek bio ulica zanata, trgovina i kafana. Cilj nam je da tako i ostane, ali uz poštovanje zakona, kao i svih propisa i normi ponašanja civilizovanog društva. S druge strane Kolubare nalazi se ulica Kneza Miloša, koja zajedno sa Tešnjarom čini lep pešački prostor. Poslednjih godina Knez Miloševa ulica je pretvorena u tzv. BID zonu. Postoji ideja da se ta BID zona proširi i na Tešnjar. U njoj se nalaze brojne trgovinske radnje, kafići i noćni barovi, koji zadaju mnogo glavobolja žiteljima ove ulice, pre svega zbog buke koju emituju, kao i zbog neprimereno dugog radnog vremena", piše u saopštenju.

 

Udruženje "Stari grad-Tešnjar" predlažilo je Gradskoj upravi da preduzme sledeće mere: ukidanje muzike sa elektronskog ozvučenja na prostoru Tešnjara, preregistraciju postojećih noćnih barova u ulici Kneza Miloša i u svim gusto naseljenim delovima grada, u kafe barove, sa radnim vremenom do 00 i 01čas, dosledno i efikasno sprovođenje odluke o akustičkom zoniranju grada, efikasniju kontrolu točenja alkoholnih pića maloletnim licima, veće angažovanje Komunalne policije na prostoru Tešnjara i dela trgovačke zone Knez Miloševe, rešavanje pitanja kanalizacije u ulici Kneza Jovice, bolju saradnju sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture po pitanju sanacije i uređenja objekata od istorijskog značaja.  

 

Udruženje dalje predlaže doslednije sprovođenje odluke o kretanju i parkiranju vozila u Tešnjaru i okolnim ulicama, sa Savetom Tešnjarskih večeri blagovremene pripreme i predstavljanje novih sadržaja i aktivno učešće svih objekata iz Tešnjara u pripremi ove manifestacije, aktivnije promovisanje Tešnjara u turističkoj ponudi grada i u drugim manifestacijama, definisanje kratkoročne i dugoročne aktivnosti na uređenju Tešnjara (mobilijari…), podsticajne mere i stvaranje novog ambijenta za aktiviranje lokala koji su već duže vreme prazni, kao i objekata koji su oronuli. 

Tešnjar

Tešnjar

 

Udruženje "Stari grad-Tešnjar" uputilo je i nekoliko zahteva Policijskoj uprav. "Tražimo veće angažovanje na prostoru Tešnjara i dela trgovačke zone Knez Miloševe, po pitanju  regulisanja javnog reda i mira, naročito u večernjim i noćnim satima, angažovanje odgovarajućeg broja pozornika na pomenutim lokacijama, koji bi redovno patrolirali i brzo i efikasno reagovali na svaki vid remećenja javnog reda i mira, regulisanje kretanja vozila i parkiranja u skladu sa Zakonom o saobraćaju", navodi se u saopštenju.

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 2 sati 20 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 19 sati 16 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 2 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...