Gvozdenović i Jeremić (foto: Đorđe Đoković)
Gvozdenović i Jeremić (foto: Đorđe Đoković)
15.03.2018, 07:48

"Rekonstrukcija gradske vlade"!?

č: | fb:

Uskoro će uslediti "rekonstrukcija gradske vlade" zbog, sva je prilika, loših odnosa u koaliciji koju čine SNS i SPS, kao i loših odnosa unutar vladajućih partija, a ne zbog težnje da se poboljša rad gradske vlasti.

 

Gradsko veće su napustila dva člana, David Maksimović nestranačka ličnost na "kvoti" SPS-a i Borisav Bora Radojičić (SPS), prema saznanjima Kolubarskih.rs, nezadovoljna radom i učinkom gradske vlasti, kao i zbog "previše ličnih interesa, a premalo brige za grad". Iz istih razloga, nezvanično saznajemo, Gradsko veće će uskoro napustiti i Damjan Cvetković (SPS), dok će Andra Savčić (SNS) biti smenjen. Funkciju zamenika gradonačelnika, a samim tim i Gradsko veće, uskoro će napustiti Dragan Jeremić (SPS), koji, prema nezvaničnim informacijama, odlazi na novo radno mesto u Ministarstvo zaštite životne sredine.

 

Gradsko veće (arhiva)

Gradsko veće (arhiva) (Foto: Đorđe Đoković)

Kako nezvanično saznaju Kolubarske.rs, umesto Jeremića na mesto zamenika gradonačelnika trebalo bi da bude izabran dr Zoran Živković (SPS), dok bi dva upražnjena mesta u Gradskom veću trebalo da popune dr Dušan Mirković (SPS) i Marko Živanović iz Udruženja građana Novosrbijanci, koje je na lokalnim izborima 2016. godine bilo na listi SPS-a. Sagovornik Kolubarskih.rs navodi da su ovo predlozi koji "možda i neće proći, imajući u vidu unutarpartijsku podeljenost".  

 

Dve struje ili lično iznad opšteg

 

Od trenutka kada je formirana vladajuća koalicija i konstituisana gradska vlast 20. juna 2016. godine, bilo je uočljivo da među koalicionim partnerima ne vlada harmonija i da postoje izvesna neslaganja. Kako je vreme zajedničke vladavine odmicalo neslaganja su rasla i do manjih sukoba.

 

Da li zbog izostanka očekivanih rezultata i brojnih afera koje su pratile aktuelnu vlast, tek sukobi su se pojavili i unutar vladajućih partija.

 

SNS je podeljena na dve struje, i to jednu koja opšti interes stavlja iznad ličnog, i koja je u manjini, a koju personifikuje dr Milan Marković, odbornik u Skupštini grada, koji javno kritikuje gradsku vlast zbog pogrešnih odluka, loših rezultata, pa i zbog, kako sumnja, brojnih zloupotreba.

 

Druga struja je većinska, u kojoj su gradonačelnik Slobodan Gvozdenović i funkcioneri SNS-a koji zauzimaju važna mesta u Gradskoj upravi i javnim prduzećima i vode politiku grada tako što, čini se, lični interes stavljaju iznad opšteg.

 

U nešto manjoj meri podeljeni su i socijalisti, i to na struju koja smatra da treba napustiti koaliciju i vlast zbog toga što socijalisti sve manje učestvuju u donošenju odluka, "malo šta se pitaju, otuda ne treba da snose ni odgovornost". Druga struja koja, u želji da sačuva svoje pozicije i funkcije u Gradu, smatra da ne treba napuštati ni vlast ni koaliciju, ali i "zbog reakcije Beograda, koji bi sigurno bio protiv izlaska iz koalicije".

 

"Struja SPS-a koja želi da sačuva pozicije i funkcije u vlasti ima bolje odnose sa gradskim rukovodstvom SNS-a nego sa svojom centralom u Valjevu", kaže naš sagovornik.

 

Andra Savčić "pada" zbog Jokića

 

Sagovornik Kolubarskih.rs navodi da se "smena Andre Savčića sprema, ne zbog njegovog lošeg rada i učinka u Gradskom veću, nego da bi se obračunali sa Mihailom Jokićem".

 

Objašnjava da Jokić pripada onoj struji u SNS, koja je u manjini. "Jokić je nekoliko puta izražavao neslaganje, pa i kritikovao način na koji Slobodan Gvozdenović vodi grad, kao i njegove pogrešne odluke koje je uz pogrešne savetnike donosio, i to mu je u stranačkim istupima zamerao. Andra Savčić je kadar Mihaila Jokića i slovi kao njegov čovek, pa kao takav nije poželjan u vrhu gradske vlasti i u blizini Slobodana Gvozdenovića", navodi naš sagovornik.

 

Dodaje da još uvek nije izvesno da li će Savčić biti smenjen na sednici Skupštine grada u petak 16. marta, jer se još uvek "prikuplja većina za njegovu smenu". Navodno, socijalisti to neće bezuslovno podržati, a naprednjaci nemaju sigurnu većinu s obzirom na to da od 51 imaju 26 odbornika, a bar njih četvoro je protiv smene Savčića.

 

Vlast se najviše bavila sobom

 

Od dolaska na vlast, pre skoro dve godine, vladajuća koalicija se više bavila sobom i ličnim interesima, a manje gradom, tako da je bilo pitanje dana kada će Gradsko veće početi da se osipa, kao i kada će neko od funkcionera podneti ostavku.

 

Od najavljenih kapitalnih investicija, dovođenja investitora, otvaranja novih radnih mesta, povezivanja Valjeva sa Koridorom 11, završetka Šeste škole, rešavanja problema aerozagađenja, gasifikacije, dogovora sa Ministarstvom odbrane oko vojne imovine, rešavanja problema Srbijanke, investicionog buma na Divčibarama, izgradnje obdaništa..., za skoro dve godine nije bilo ništa.

 

"Uvođenje reda u urbanističko planiranje, zoniranje grada, zaustavljanje divlje gradnje, sistematska analiza svih seoskih naselja, razvoj turizma, razvoj zadrugarstva, podsticaj organskoj proizvodnji, borba protiv siromaštva, aktivno bavljenje sportom, izgradnja hale sportova, profesionalno pozorište, moderna bioskopska sala, su takođe teme kojima će se baviti gradska vlast", rekao je Slobodan Gvozdenović u danu kada je izabran za gradonačelnika 20. juna 2016. godine.

 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 9 sati 20 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 11 sati 57 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara