Slobodan Gvozdenović (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Slobodan Gvozdenović (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
16.03.2018, 14:36

Gvozdenović: "Jokić mi je tražio da kumića stavim u Gradsko veće"

č: | fb:

Diplomirani inženjer poljoprivrede Andra Savčić (SNS) nije više član Gradskog veća, odlučila je Skupština grada a na predlog gradonačelnika Slobodana Gvozdenovića (SNS). Umesto njega izabran je profesor fizičkog vaspitanja dr Miroljub Ivanović.

 

Gradonačelnik Slobodan Gvozdenović nije naveo konkretne razloge za razrešenje Savčića, kratko je rekao da je Skupštini predložio da se o razrešenju danas glasa i da se nakon toga glasa "za popunu Gradskog veća s obzirom na to da su stigle neke ostavke".

 

"U svom obraćanju Skupštini rekao sam da nisam zadovoljan radom člana Gradskog veća, i dalje ništa više ne bih komentareisao", rekao je kratko gradonačelnik, ne precizirajući sa čim nije zadovoljan i šta je to što u dosadašnjem radu zamera članu gradskog veća Andri Savčiću.

 

 Andra Savčić smatra da nije u pitanju njegov loš rad, nego osveta narodnom poslaniku dr Mihailu Jokiću (SNS). 

- Gradonačelnik me je pozvao 24. februara u 23.17 časova i u razgovoru mi je rekao sledeće: "Ne javlja mi se Mika Jokić na telefon, neće da mi se javi na telefon, sutra da daš ostavku zbog Mike Jokića". Sledeći dan u kratkom razgovoru koji smo imali, kada sam odbio da podnesem ostavku, to isto mi je rekao da će me smeniti zbog Mike Jokića. Toliko o tome, vama svima hvala na saradnji. Glasajte po savesti, a kao što znamo svaka utakmica se igra u dva poluvremena - rekao je Savčić za skupštinskom govornicom.

 

 

Nakon diskusije odbornika opozicije, koji smatraju da je smena Andre Savčića, člana vladajuće SNS "politički skandal", da je na delu unutarpartijski obračun, a ne "rekonstrukacija gradske vlade", i nakon govora odbornika SNS-a Milana Markovića, koji je rekao da nije trebalo da unutarstranački sukobi i raskol među valjevskim naprednjacima na ovakav način izađu u javnost, za skupštinsku govornicu izašao je gradonačelnik Slobodan Gvozdenović. 

 

Slobodan Gvozdenović (arhiva)

Slobodan Gvozdenović (arhiva) (Foto: Đorđe Đoković)

- Ko je koga odveo u Beograd to svi znamo u SNS i čiji je ko čovek, evo i moj zamenik je u tom vozu gospodina ili druga Jokića ka Beogradu. Gospodin Jokić i demokratija, to vam je kao vatra i voda. Njegova mentalna struktura gura ga u smeru njegovog najvećeg talenta ka diktaturi. To Valjevo i SNS neće da trpi. Neće više da trpi gospodina Jokića, njegove pulene, koje nagrađuje odličnim radnim mestima plaćenim sa više stotina hiljada dinara, njegove pulene u Pivari, carini i svugde ovde gde ih je postavljao, i to Izvršni odbor SNS-a zna.

Gospodin Savčić je došao u Veće isključivo i samo tako što je drug Jokić meni rekao: "Ovo je moj kumić da ga staviš u Veće!". Nema problema, a kumić je tada prozivan od strane demokrata da se još nije rastalio od njih, ali ne bih ja dalje o tome. Gospodin Jokić ako nešto ima neka dođe da mi kaže lično. Srdačno ga pozdravite i recite mu da Valjevo i Jokić imaju odnos točka i kočnice. Na zajedničkoj su, nažalost, osovini još uvek. Jedan bi da se okreće, a drugi to zabranjuje. Samo jedno im je zajedničko - jedan drugome zadaju bol. E, pa više to ne može. Ne dam, neću i ne može! Znači, nemojte vi koji ste za Jokića da mislite da je on svemoćan i da sve vas može da odvede u Beograd. Ne može! Gospodin Jokić je genije da bira rupičaste karaktere, ambiciozne ništarije, da ih brusi, koloriše i da ih onda povede za sobom. Zato je on genije. Ali ova smena ima veze samo sa jednom stvari – poboljšanjem efikasnosti rada Gradskog veća, jer na mesto Savčića dolazi doktor nauka profesor Ivanović.

 

 

Odbornik SNS-a Milan Marković je podsetio odbornike, stranačke kolege, javnost, ali i Gvozdenovića da je upravo gospodin Jokić njega predložio za gradonačelnika i da je zahvaljujući Jokiću postao predsednik valjevskih naprednjaka.

 

- Gospodin Jokić je Vas držao za ruku, Vas je doveo da budete predsednik stranke, Vas je doveo da budete gradonačelnik. On Vas je lično predložio rečenicom: "On je moj kandidat, nikada nije izdao". Dobro znate da sam ja bio protiv tog predloga i bio sam u drugom taboru. Nije tačno ovo što priča, ovo su zamene teza i opravdanja. Svi koji su u SNS-u dobro znaju da ovo što on on priča nije tačno - rekao je Marković. 

 

Na ponudu predsednika Skupštine Milorada Ilića da "sad i gradonačelnik ima reč", Slobodan Gvozdenović je odbio uz zaključak da "nema potrebe".

 

Nije rekonstrukcija nego obračun partijskih drugova

 

Odbornici opozicije smatraju da je smena Andre Savčića, člana vladajuće SNS "politički skandal", da je na delu unutarpartijski obračun, a ne "rekonstrukacija gradske vlade", kako tvrdi vladajuća većina.

 

Demokrate su zamerile vlasti na tome što uz predlog za razrešenje nije stiglo i obrazloženje o tome šta se zamera Savčiću, razrešenom članu Gradskog veća.

 

Duško Rakić (DS) smatra legitimnim pravom svake vlasti da menja i smenjuje, ali nije dobro da se to čini zbog "ličnih odnosa i sukoba unutar vladajuće koalicije".

 

"Gradonačelnik je razrešenje jako kratko obrazložio. Ima on pravo da kaže da li mu se nešto sviđa ili ne sviđa, ali nam je interesantan ovaj drugi deo priče smenjenog člana. Ne možemo očekivati da sledeći predlozi budu bolji od ovih koji su do sada bili. Možemo pretpostaviti da će biti samo verniji u odnosu na članove Gradskog veća koji su podneli ostavku ili su smenjeni", rekao je Rakić.

 

On je podsetio da su, u junu 2016. godine kada je izabrano Gradsko veće, odbornici demokrata najavili da Gradsko veće neće odgovoriti izazovima grada, što se u praksi na skoro pola mandata ove vlasti pokazalo kao tačno. "Imamo dve ostavke, jednu smenu, ne znam da li je uopšte neko ostao od one prve postave Gradskog veća, ako ne računam one koji su po funkciji na tom mestu", rekao je odbornik DS-a.

 

Ljubomir Radović nezavisni odbornik smatra da je važno da se javnosti jasno saopšti zbog čega se neko smenjuje ili podnosi ostavku, ali je takođe važno i to da se građanima saopšti koje su rezultate do sada postigli čalnovi Gradskog veća.

Milka Erić Vasiljević (arhiva)

Milka Erić Vasiljević (arhiva) (Foto: Đorđe Đoković)

 

Odbornica DS-a Milka Erić Vasiljević skrenula je pažnju na to da "imamo kontuniutet rekonstrukcije vlasti, ali niko ne navodi razloge rekonstrukcije!".

 

Ona je podsetila da je ranije bilo primedbi u javnosti i u medijima, ali i u Skupštini, na rad smenjenog člana Gradskog veća Andre Savčića, ali se na to nije reagovalo, vladajuća koalicija je to ignorisala.

 

"A danas saznajemo da je jedino važno u kom timu igrate i kakav je odnos u timovima, a ne ko šta i kako radi. Ako se kroz svađe i borbu za prevlast vodi jedan grad, isplivavaće najgora rešenja i nikada se neće voditi računa o odgovornosti i profesionalnosti. Ovo danas je jedna vrsta političkog skandala", poručila je odbornica DS.

 

Odbornik vladajuće SNS-a Milan Marković je rekao da nije trebalo da unutarstranački sukobi i raskol među valjevskim naprednjacima na ovakav način izađu u javnost, naročiti zbog toga što je Mihailo Jokić član SNS i on je narodni poslanik u Skupštini Srbije.

 

Posebno je nedopustivo, smatra odbornik Marković, to što je gradonačelnik Slobodan Gvozdenović nedavno u jednom intervjuu na grub i uvredljiv način govorio o Mihailu Jokiću.

 

"Poznat je način na koji se Slobodan Gvozdenović obračunava sa svojim neistomišljenicima, to sam iskusio. Meni je zamereno da zbog toga što govorim o radu gradske vlasti rušim partijsku disciplinu. A da li je ovo rušenje partijske discipline?", upitao  je Marković.

 

Dodao je da će biti još smena da ovo nije kraj. "Gradonačelnik ide dalje, mada nisam siguran da će i uspeti", rekao je odbornik SNS-a u Skupštini grada Milan Marković.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 14 sati 6 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 11 sati 16 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 5 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 14 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara