Gimnazija (foto: Đorđe Đoković)
Gimnazija (foto: Đorđe Đoković)
20.03.2018, 09:52

U srednjim školama više mesta nego osmaka

č: | fb:

Osmi razred u ovoj školskoj godini u Valjevu završiće 873 učenika, 46 više nego prošle godine, a u srednjim školama biće 1.080 slobodnih mesta, što je 200 više ili sedam odeljenja više nego lane, tako da će mesta biti i za svršene osnovce iz drugih opština, saopšteno je na konferenciji za novinare u Školskoj upravi Valjevo.

 

I u drugim opštinama Kolubarskog okruga ima više osmaka nego što ih je bilo prošle godine. Na Ubu će ove školske godine osmi razred završiti 272 učenika, u Lajkovcu 151, u Mionici 151, u Osečini 112 i u Ljigu 100 osmaka. Takođe, i u srednjim školama ovih opština biće više slobodnih mesta, nego malih maturanata. 

 

Načelnica Školske uprave dr Zorica Jocić, govoreći o planu upisa u srednje škole, podseća da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prihvatilo u celosti prošlogodišnji predlog plana upisa i veruje da će i ove godine biti tako. 

 

"Kao i prethodne školske godine vodili smo računa o potrebama tržišta rada prilikom predloga određenih obrazovnih profila", rekla je načelnica.

 

Tehnička škola ima 270 slobodnih mesta, Gimnazija 194, Ekonomska škola 210 slobodnih mesta, Medicinska škola ima180 slobodnih mesta, Poljoprivredna škola sa Domom učenika ima 210 i Muzička škola ima 16 slobodnih mesta.

 

"Novina je to da će ove godine u odnosu na prethodnu biti po jedno odeljenje više u Tehničkoj i Poljoprivrednoj školi, dok je Gimnaziji ponuđeno jedno odeljenje informatičkog smera, za učenike koji su obdareni za informatiku, ali Gimnazija nije uspela da na vreme verifikuje taj obrazovni profil. U objašnjenju Gimnazije, koje nam je dostavljeno, piše i da škola ne raspolaže prostorom u kome bi se održavala nastava. Ali su najavili da će sledeće školske godine obezbediti sve i angažovati resurse kako bi otvorili informatički smer", navela je Zorica Jocić.

Zorica Jocić

Zorica Jocić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Načelnica Školske uprave je najavila da je u planu otvaranje novih smerova – obrazovnih profila u Tehničkoj; tehničar grejanja i klimatizacije i elektrotehničar informacionih tehnologija, i u Ekonomskoj školi; službenik u bankarstvu i osiguranju.

 

"Obrazovni profil elektrotehničar informacijonih tehnologija je takav da će deca sticati znanja i veštine koji su neophodni za razvoj softvera, za kreiranje baze podataka, održavanje informacionih sistema i slično. S obzirom na veliko interesovanje učenika za ovaj obrazovni profil sigurni smo da će Tehnička škola ovaj smer upisati već u prvom krugu i da će biti maksimalno popunjen", rekla je Jocić. 

 

Na pitanje da li škole imaju dovoljno kadrova i adekvatno obučenih za nove smerove, Jocić je odgovorila potvrdno. Izuzetak je, možda, Gimnazija.

 

"U Gimnaziji su mi rekli da kada bi i uveli novi smer pitanje je da li bi mogli da obezbede i stručan kadar. Međutim ja smatram da to ne može da bude prepreka, s obzirom na to da profesor tehnike i informatike ima isto znaje. Ukoliko misle da nisu sposobni za to mogu se stručno usavršiti. Što se tiče Tehničke škole ni jednog trenutka nisu rekli da nemaju dovoljno stručan kadar",objasnila je načelnica Školske uprave.

 

Konkurs za upis u srednje škole u školskoj 2018/2019. godini biće objavljen 1. maja, probni završni ispiti planirani su za 13. i 14. april, a mala matura za 18, 19. i 20. april.

 

Kada je reč o dualnom sistemu obrazovanja, Jocić navodi da Tehnička škola, smer operater mašinske obrade, ima sporazum sa HK "Krušik", Kovačkim centrom i sa nekoliko privatnih firmi i zanatskih radnji.

 

Ekonomska škola je i prošle godine u dualnom sistemu obrazovanja u profilu trgovac imala porazum o saradnji sa ovdašnjom firmom "Europrom", u kojoj su đaci obavljali praksu. Prema rečima Zorice Jocić postoji mogućnost da takva saradnja bude nastavljena i ove godine. Poljoprivredna škola će u dualnom obrazovanju imati smer mesar, i prema najavama, potpisaće sporazum o saradnji sa Europromom i sa nekoliko mesara na teritoriji Kolubarsog okruga.

 

Jocić objašnjava da je Zakon o dualnom obrazovanju je donet prošle godine, ali njegova primena počinje od školske 2019/2020. godine.

 

"To znači da je ostavljeno dovoljno prostora privrednim subjektima i školama da se pripreme za ono što se zove aktivno uključivanje učenika u praksu i procese rada u preduzećima. Preduzetnici će imati instrukture, i to licencirane sa sertifikatima koje će izdavati Privredna komora Srbije. Komora će voditi registar licenciranih instruktira, a oni moraju biti obučeni za rad sa decom koja će biti na praksi. S druge strane škola će imati nastavnika praktične nastave koji će pratiti i kontrolisati rad učenika na praksi. Naše škole su pokušale koliko su mogle da se povežu sa privredom, naravno da to može i bolje, i time ćemo se baviti intenzivnije sledeće godine. Mi sada imamo različite vidove dualnog obrazovanja, ali ih ne možemo sve podvesti pod dualno. Primer su Europrpom i Ekonomska škola gde, po Zakonu o dualnom obrazovanju, deca treba da dobijaju 70 posto od minimalne cene rada po danu prakse. Ekonomska i Europrom su sklopili sporazum po kome svaka tri meseca najbolji učenici-trgovci, koji su na praksi, dobijaju nagrade u novčanom iznosu. To je samo jedan vid dualnog obrazovanja", objasnila je naćelnica Školske uprave dr Zorica Jocić.

 

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 20 sati 41 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 17 sati 51 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara