Smog u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Smog u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
26.03.2018, 11:53

Grad nije zainteresovan da reši problem aerozagađenja

č: | fb:

Predlog samostalnog odbornika u Skupštini grada Ljubomira Radovića, da se u denvni red uvrsti  zaključak o organizovanju javne rasprave o izvršavanju obaveza Grada vezanih za zaštitu životne sredine, skupštinska većina je odbila.

 

"To što je moj predlog, pored pet odbornika opozicije, podržao samo jedan odbornik vladajuće koalicije, dr Saša Žunjić (SPS), pokazje da skupštinska većina nije zainteresovana da se reši najveći problem u Valjevu- problem aerozagađenja. To nije političko pitanje i oko toga ne bi trebalo da se delimo i kalkulišemo", poručio je odbornik Radović.

 

Podaci objavljeni u godišnjem izveštaju o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji 2016. godine i podaci iz godišnjeg izveštaja o kontroli kvaliteta vazduha u gradu Valjevu u 2017, kao i prva dva meseca ove godine, pokazuju da Valjevo i dalje drži neslavno prvo mesto u Srbiji po količini štetnih materija u atmosferi.

 

Predlog samostalnog odbornika Radovića bio je da Skupština usvoji, za početak, samo zaključak o organizovanju javne rasprave o izvršavanju obaveza gradskih službi iz Zakona o zaštiti životne sredine, zatim obaveza iz Plana kvaliteta vazduha 2015-2021. i Plana zaštite životne sredine grada Valjeva 2016-2025. godinu.

 

S obzirom na to da je Skupština grada "ignorisala" njegov predlog, Radović je na konferenciji pokazao analizu izvršenja obaveza i poslova koje su krajem pretprošle godine gradskim i drugim službama propisali Plan kvaliteta vazduha i Plan zaštite životne sredine, koji su zvanični akti Grada Valjeva.

 

-Tabela 45 Plana kvaliteta vazduha, na primer, nabraja  osnovne mere u sektoru saobraćaja, proizvodnji toplotne energije, kod individualnih ložišta i kod monitoringa kvaliteta vazduha u Valjevu.  Šta je od ovoga izvršeno: u sektoru saobraćaja slabom trojkom bi mogli da se ocene jedino radovi započeti oko mosta u Ulici norveških interniraca. Sve ostalo - nula! U proizvodnji toplotne energije pretpostavljamo da se obavlja redovno investiciono održavanje u Toplani. Možemo da pohvalimo nabavku uređaja za atomizaciju energenata. Izveštaj Toplane za 2017. još uvek nismo videli, tako da ne znamo da li uređaj radi i kakve efekte daje - kaže Radović.

 

Zavod za javno zdravlje svoje mesečne izveštaje o kvalitetu vazduha dostavlja Gradskoj upravi, koji se objavljuju na sajtu Grada, na stranici Zaštita životne sredine. Iz tih izveštaja se vidi da je nivo čestica PM 10 u valjevskom vazduhu rekordnu mesečnu vrednost dostigao 6. februara.

Ljubomir Radović

Ljubomir Radović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Ljubomir Radović podseća na osnovne mere koje zahteva Plan kvaliteta vazduha.

- To su optimizacija mreže monitoringa kvaliteta vazduha, uvođenje merenja suspendovanih PM 2,5 čestica u programe kontrole lokalne mreže, uvođenje merenja PAH u program u lokalnoj mreži, uvođenje merenja prizemnog ozona u program kontrole u lokalnoj mreži“, nabraja odbornik.

 

Naglašava da od ovoga nije urađeno baš ništa. Ne znamo čak ni da li je konačno formiran, na primer, Lokalni registar zagađivača. 

- A uvođenje modernih uređaja koji bi nam u realnom vremenu najavljivali da raste opasnost od zagađenja dalo bi nam bar malo više vremena da preduzmemo planirane mere zaštite: od upozoravanja građana na opasnost, do obustavljanja rada nekih zagađivača, možda i privremenog obustavljanja saobraćaja u nekim delovima grada - navodi Radović.

 

O odnosu gradske vlasti prema životnoj sredini najbolje govori podatak o tome kako se troše sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine.

 

- Fond je u prošloj godini najpre raspolagao sa 68.260.000 dinara. Deo koji bi se mogao odnositi na kvalitet vazduha iznosio je svega 12,6 posto. Rebalansom budžeta, međutim, budžetski fond za zaštitu životne sredine sveden je na 47. 660. 000 dinara, a na kvalitet vazduha stvarno je utrošeno samo 9,8 posto revidiranog, debelo skresanog budžetskog fonda - kaže Radović.

 

On poručuje da pitanje zagađenja vazduha koji dišemo, nije i ne sme biti pitanje kojim se bave samo političke stranke u prigodnim situacijama i izbornim kampanjama. Podseća da je put za njegovo rešavanje potpuno jasno trasiran Zakonom o zaštiti životne sredine.

 

- Obaveza lokalne samouprave je da redovno, blagovremeno, potpuno i objektivno obaveštava javnost o stanju životne sredine, o pojavama koje se prate u okviru monitoringa nivoa zagađujućih materija i njihove emisije, kao i o merama upozorenja o razvoju zagađenja koja mogu predstavljati opasnost za život i zdravlje ljudi. Dalje, lokalna samouprava je dužna da obezbedi učešće javnosti u odlučivanju - navodi samostalni odnornik.

 

Ljubomir Radović naglašava da građani Valjeva imaju pravo da najpre budu informisani o tome šta je učinjeno u sprovođenju usvojenih programa i ko nije radio na poslovima koje je preuzeo. Radović smatra da u Gradskoj upravi, i pored velikog problema sa kojim se suočavamo, nema dovoljno zaposlenih koji su stručnjaci iz oblasti zaštite životne sredine.

 

- Ukratko, gradska vlast za proteklih 15 meseci nije ozbiljno ni načela obaveze preuzete Planom kvaliteta vazduha i Planom zaštite životne sredine. U organima grada o ovoj temi niko ne govori; jedino što građani povremeno čuju o svom vazduhu jesu zaklinjanja na partijskim medijskim nastupima, gde saznajemo da "oni" danonoćno i bez predaha rade na rešavanju problema aerozagađenja - rekao je samostalni odbornik Ljubomir Radović.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 2 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara