Gvozdenović napušta Sud (april 2018.) (foto: Kolubarske.rs)
Gvozdenović napušta Sud (april 2018.) (foto: Kolubarske.rs)
02.04.2018, 12:50

Slobodan Gvozdenović nije kriv za smrt nerođenog deteta

č: | fb:

Osnovni sud u Valjevu doneo je prvostepenu, nepravnosnažnu, presudu da ginekolog dr Slobodan Gvozdenović (SNS), aktuelni gradonačelnik Valjeva, nije kriv za smrt nerođenog deteta Ivane Katić iz Kožuara kod Uba u januaru 2007. godine.

 

Prvostepenu oslobađajuću presudu Osnovni sud je danas doneo na osnovu konačno usaglašenog mišljenja Sudsko-medicinskih odbora (SMO) Medicinskih fakulteta iz Novog Sada i Beograda

 

Optužnica, koja je podignuta pre 11 godina je teretila dr Slobodana Gvozdenovića za teško delo zdravlja protiv ljudi. U optužnici je navedeno da je Ivana Katić primljena u bolnicu 23. januara 2007. godine, kada ju je dr Gvozdenović pregledao i konstatovao da se neće poroditi do jutra, da bi joj nekoliko sati kasnije bio urađen hitni carski rez, ali je na svet došla mrtva beba. U obdukcionom nalazu, dr Ljubiša Božić naveo je da je smrt muškog ploda nastupila u materici usled udisanja plodove vodice, a veštačenje Sudsko-medicinskog odbora (SMO) Medicinskog fakulteta u Beogradu ukazalo je da je dete umrlo "zbog nemara lekara", odnosno da bi se beba rodila živa "da je carski rez urađen pet sati ranije".

 

Deceniju nakon smrti nerođene bebe, Osnovni sud u Valjevu je tražio novo veštačenje, koje je uradio Sudsko-medicinskog odbora (SMO) iz Novog Sada, koji je bio mišljenja da je uzrok smrti bebe bila teška infekcija i upala pluća, kao "i da ranije završavanje porođaja carskim rezom ne bi imalo bolji ishod po novorođenče".

 

Nakon mišljenja SMO iz Novog Sada, Sud je zatražio da sučele mišljenje veštaci Sudsko-medicinskog odbora iz Beograda, koji su u svom izveštaju naveli da je smrt bebe nastupila zbog nemara lekara, a na osnovu čega je 2010. godine podignuta optužnica protiv dr Gvozdenovića.

 

Pošto je, u međuvremenu prvobitnom SMO iz Beograda istekao mandat, mišljenje je izneo novi SMO iz Beograda koji je saglasan sa stavom SMO iz Novog Sada. Tako su na današnjem ročištu dr Saša Kadija i dr Vesna Popović, predstvanice novog SMO iz Beograda, navele da nisu mogle uzeti u obzir "kontinuitet mišljenja" svojih prethodnika, već da je urađeno potpuno novo veštačenje u koje su bili uključeni specijalisti ginekologije i patologije i čija je suština da "ranije urađeni carski rez ne bi spasio novorođenče", te da se "smrt bebe ne može dovesti u vezu sa vremenom porođaja i postupanjem dr Gvozdenovića".

 

Veštaci novog SMO iz Beograda, na današnjem ročištu, nisu konkretno odgovorili na pitanje tužilaštva i advokata oštećenih "koje su to nove činjenice i okolnosti" u odnosu na prvobitno veštačenje i kako su došli do novog mišljenja koje ginekologa oslobađa krivice?

 

Predlog tužilaštva da se uradi super veštačenje na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, Sud nije prihvatio i doneo je nepravnosnažnu presudu kojom je dr Slobodana Gvozdenovića oslobodio odgovornosti. 

 

Majka nerođenog deteta je presudu dočekala u suzama, tužilaštvo i oštećeni su najavili žalbu, dok je Gvozdenovićev advokat u završnoj reči istakao da je "ovaj postupak tipičan primer zloupotrebe pravosuđa u političke svrhe".

 

Advokat Radoslav Tadić, branilac Slobodana Gvozdenovića je u završnoj reči, između ostalog rekao da je krivični postupak protiv njegovog klijenta pokrenut u vreme dok je bio "opozicioni odbornik", a da je valjevska bolnica "na čijem čelu je bio direktor iz tada vladajuće političke opcije", isplatila odštetu Katićima zbog smrti deteta i pre sudskog postupka i tako sadašnjeg gradonačelnika unapred "proglasila krivim".

 

U završnoj reči advokat oštećenih, bračnog para Katić, Mladen Nikić je rekao da je ovaj postupak sramota za srpsko pravosuđe, da "postupak koji traje 11 godina više predstavlja kaznu za roditelje". On je poručio da će "Sud morati da objasni u oslobađajućoj presudi, zašto nije prihvaćeno prvobitno mišlljenje Sudsko-medicinskog odbora (SMO) iz Beograda”. 

 

Ponovljeno suđenje


Podsećamo, Osnovni sud u Valjevu doneo je 30. aprila 2015. godine prvostepenu, nepravnosnažnu presudu kojom je oslobodio odgovornosti dr Slobodana Gvozdenovića po optužnici Osnovnog javnog tužioca za krivično delo "teško delo protiv zdravlja ljudi počinjeno u noći između 23. i 24. januara 2007. godine kada, kao dežurni ginekolog Valjevske bolnice, nije na vreme porodio Ivanu Katić iz Kožuara zbog čega je došlo do uginuća ploda, koji je po nalazima sudskog veštaka obducenta dr Ljubiše Božića bio sposoban za vanmaterični život".

 

U obrazloženju oslobađajuće presude, koju je donela pre tri godine sudija Branka Marković, nakon što je predmet preuzela od sudije Mirjane Novaković čije je izuzeće tražio dr Gvozdenović, između ostalog stoji "da Sud nalazi da u konkretnom slučaju nedostaje bitan element krivičnog dela koje se okrivljenom stavlja na teret, a to je nastupanje smrti lica budući da fetus-plod nema svojstvo lica zbog čega krivično delo, koje mu se stavlja na teret, i nije krivično delo".

 

Ovu prvobitnu oslobađajuću presudu ukinuo je Apelacioni sud u Beogradu i naložio novo suđenje, koje je u Osnovnom sudu u Valjevu, pred sudijom Brankom Marković, započeto 10. 03. 2016. godine.

 

Posle godinu dana, pošto je sudija Branka Marković postavljena za predsednika Osnovnog suda u Valjevu, predmet je preuzela sudija Biljana Jankićević, koja je danas donela prvostepenu nepravnosnažnu oslobađajuću presudu.

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 21 sati 52 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 21 sati 52 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara