Registracija Prijava preko FB
Ribolovac na Gradcu (foto: Đorđe Đoković)
Ribolovac na Gradcu (foto: Đorđe Đoković)
13.04.2018, 07:05

Mušičari sa Gradca preseljeni na Đetinju bez valjanog razloga

č: | fb:

Međunarodno takmičenje ribolovaca u mušičarenju 9. Kup jadransko-podunavskih zemalja neće biti održano na valjevskoj reci Gradac i pored toga što je još u novembru prošle godine u Skoplju na međunarodnom sastanku odlučeno da Ekološko drušrvo "Gradac" i Udruženje sportskih ribolovaca "No1" iz Valjeva budu domaćini takmičenja.

 

Savez sportskih ribolovaca Srbije (SSRS) je 6. aprila elektronskom poštom obavestio organizatore da se takmičenje neće održati u Valjevu, nego se "seli“"u Užice na reku Đetinju. Kako je rečeno na konferenciji za novinare organizatora, stiglo je obaveštenje, ali bez valjanog obrazloženja.

 

Predsednik ED "Gradac" Dragan Dimitrijević je rekao da je takva odluka Saveza sportskih ribolovaca Srbije veliko iznenađenje, posebno zbog toga što se pripreme za organizaciju ovog takmičenja privode kraju, organizaciju je finansijski podržao i Grad Valjevo kao najveći sponzor, uključile su se brojne firme, prikupljena su značajna sredstva kako bi ovo takmičenje bilo što bolje organizovano, a grad i Gradac što bolje promovisani.

Dragan Dimitrijević

Dragan Dimitrijević (Foto: Đorđe Đoković)

Dimitrijević je rekao da su argumenti Saveza sportskih ribolovaca, u najmanju ruku, neozbiljni, otuda su za njih i neprihvatljivi.

 

- Navode da nismo zakazivali sastanke oko organizacije, da je Mušičarska zajednica, koja je posrednik između Saveza i domaćina - organizatora takmičenja, poslala obaveštenje da ništa nismo uradili, što apsolutno nije tačno. Sve organizacione pripreme su urađene kako je predviđeno, čak su mnogi ocenili, na osnovu do sada urađenog, da bi ovo bio najbolje organizovan Kup do sada. Osim toga, Gradac je jedina reka na Balkanu koja može da se meri sa evropskim rekama poznatim po ribolovnom turizmu ovakvog tipa – rekao je Dimitrijević.

 

Predsednik valjevskog ribolovačkog kluba "No1" Zoran Đukić smatra da je novac jedini i isključivi razlog što je Valjevu oduzeto domaćinstvo. Objašnjava da je Savez sportskih ribolovaca Srbije odlučio da se takmičenje iz Valjeva preseli u Užice onog trenutka kada su oni i ED "Gradac" tražili od Saveza da im do 20. aprila prebaci novac od uplaćenih kotizacija, kako bi mogli da ispune svoje obaveze u organizaciji takmičenja, koje bi koštalo oko milion dinara.

 

Kotizacija za učešće na međunarodnom takmičenju ribolovaca u mušičarenju, koje je trebalo da bude održano od 10. do 13. maja na Gradcu uz učešće ekipa iz 12 zemalja bivše Jugoslavije i regiona, iznosi 250 evra po ekipi, a svaka država može da prijavi do tri ekipe.

Zoran Đukić

Zoran Đukić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Prema rečima Đukića, Savez je najpre tražio da novac od kotizacije bude uplaćen njima, a ne domaćinu-organzatorima takmičenja.

 

- Mi smo pitali zašto je to tako kada je svuda u Evropi drugačije, organizatorima se uplaćuje kotizacija, a odgovor je glasio da je kod nas to tako. Nismo se bunili pristali smo, ali su oni onda počeli da se raspituju koliko novca daje Grad, koliko nam daju sponzori i, pitali su, koliki je njihov deo. Nije sporno da oni dobiju 10 posto za pripreme srpske reprezentacije, ali ne može Savez odlučivati o novcu ako smo mi domaćini - rekao je Zoran Đukić.

 

Dodaje da je pravilo u svim zemljama Evrope da se u biltenu kojim se najavljuje takmičenje objavi račun domaćina. "To pravilo nije važilo za Savez sportskih ribolovaca Srbije, s obzirom na to da je stavio svoj broj računa".

 

Predsednik ED "Gradac" Dragan Dimitrijević kaže da je zanimljivo da su čelnici Saveza nezadovoljni organizacijom Valjevaca, a "niti su dolazili u naš grad, niti su se interesovali dokle smo stigli sa organizacijom". Naglašava da primedbi nije bilo sve do početka aprila.

 

Dimitrijević i Đukić, ipak, veruju da odluka nije konačna i da će međunarodno takmičenje ribolovaca u mušičarenju biti održano u maju i da sve dosadašnje pripreme nisu bile uzaludne. Naročito veruju zbog toga što, kako rekoše, Gradac uživa veliku popularnost među mušičarima u celom regionu koji očekuju, ali i žele da se takmiče upravo na toj, a ne na nekoj drugoj reci.

 

O tome svedoči i poruka Ribolovnog saveza Slovenije koji je uplatio kotizaciju za tri ekipe uz napomenu da žele da se takmiče samo na  Gradcu, reci koja je pionir mušičarenja u Srbiji.

 

Dragan Dimitrijević podseća, ali i poručuje, da je Gradac kada je reč o pastrmskim vdotokovima jedina reka u Srbiji na kojoj može da se održi jedno ovakvo takmičenje, a da se ne obrukamo pred pola Evrope. Najavljuje i razgovor sa čelnicima Grada, s obzirom na to da je "oduzimanjem organizacije takmičenja u Valjevu naneta šteta gradu, ali i izgubljena prilika da se na pravi način predstave i Valjevo i Gradac".

 

Aktuelno

Sneg u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Sa kraćim prekidima Pre 1 sati 40 minuta

Sneg u Valjevu pada skoro 36 časova

Sneg u Valjevu, sa kraćim prekidima, pada skoro 36 časova. Visina belog pokrivača je 22 centimetra, najviše ga ima u Novom Sadu 34, dok je visina snega na Kopaoniku 32 centimetra. Sneg će padati do...

Valjevo u dimu i smogu (foto: Đorđe Đoković)
Javna rasprava Pre 1 dan 7 sati

O aerozagađenju grada 24. decembra

Javna rasprava o aerozagađenju Valjeva održaće se 24. decembra, dok će ova tema biti na Skupština grada u januaru. Savet za zdravlje Grada pripremio je uvodni materijal sa podacima o stanju i...

Valjevski filmski susreti (foto: Đorđe Đoković)
"Valjevski filmski susreti" Pre 1 dan 5 sati

Festival za sve uzraste

Film Koste Ristića "Banditi u potrazi za mamom", otvorio je sinoć pete "Valjevske filmske susrete", koje organizuje Valjevska kulturna mreža (VAKUM). Večeras od 18 časova u Bioskopu 85 publika će...