Rekonstrukcija zgrade (2017.) (foto: Đorđe Đoković)
Rekonstrukcija zgrade (2017.) (foto: Đorđe Đoković)
25.04.2018, 11:45

Gradilište je napušteno zbog 2,4 miliona dinara, nebrige i dileme

č: | fb:

Rekonstrukcija zgrade na Desankinom vencu počela je 16. maja prošle godine, trebalo je da bude završena u avgustu 2017. godine, međutim radovi su prekinuti pre deset meseci i pitanje je kada će biti nastavljeni.

 

Sudeći prema nezvaničnim saznanjima Kolubarskih.rs, jedno od najlepših zdanja u Valjevu sačekaće bar još nekoliko meseci, a možda i godina, da konačno bude obnovljeno.

 

Novac za dodatne radove nije planiran u budžetu za 2018. godinu, tako da se ti radovi nisu našli ni u planu ovogodišnjih javnih nabavki, što navodi na zaključk da neće biti nastavljeni, osim ukoliko se gradski čelnici ne predomisle, pa rebalansom budžeta obezbede sredstva za nastavak radova.

 

Niko u Gradskoj upravi nije želeo da odgovori na pitanje zbog čega "stoje" radovi već deset meseci, uz objašnjenje da ili "nisu upoznati" ili "nemaju ovlašćenje da o tome govore".

 

Prema nezvaničnim saznanjima Kolubarskih.rs, Odeljnje za građevinsko zemljište i infrastrukturu je pripremilo dokumentaciju i poslalo zahtev za pokretanje javne nabvake za dodatne radove na zgradi na Desankinom vencu, a procenjena vrednost radova je oko 2,4 miliona dinara.

 

Kako objašnjava naš sagovornik, javnu nabavku treba da raspiše Grad, međutim problem je u tome što novac za te poslove nije obezbeđen u budžetu.

 

Na pitanje Kolubarskih.rs zbog čega novac nije obezbeđen, da li su kreatori budžeta zaboravili te radove pa ih nisu planirali u ovoj godini ili gradska vlast ima "pametnija posla" i važnije stvari za trošenje budžetskih para, sagovornik Kolubarskih.rs kaže da je u pitanju dilema ko će se useliti u zgradu.

 

"Svi problemi i nedostaci koji su se pojavili prošle godine na samom početku rekonstrukcije su otklonjeni i rešeni. Međutim, prema prvobitnom projektu, planirano je da u toj zgradi budu kabineti gradonačelnika i njegovog zamenika, kao i svečana sala. Međutim, gradonačelnik Slobodan Gvozdenović smatra da u zdanju na Desankinom vencu treba da bude kabinet gradonačelnika i njegovih najbližih saradnika i savetnika, dok kabinet zamenika i njegovih saradnika treba da ostane u zgradi na Gradskom trgu. Zbog te nove ideje, treba da se uradi izmena plana unutrašnjosti zgrade", navodi sagovornik Kolubarskih.rs iz Gradske uprave i dodaje da je projekat već tri puta menjan.

Rekonstrukcija zgrade

Rekonstrukcija zgrade (Foto: Đorđe Đoković)

Radovi prekinuti pre skoro deset meseci

 

Radovi na objektu prve Valjevske banke, kasnije Narodne štedionice, u kojoj su godinama bili Radio Valjevo i nedeljnik Napred, počeli su sredinom maja prošle godine.

 

"Privremeno su prekinuti" pre skoro deset meseci zbog, kako je tada objašnjeno, dodatnih intervencija, koje nisu bile planirane prvobitnim projektom, ali su se u toku radova pokazale kao neophodne. Najavljeno je da će vrlo brzo biti urađeno preprojektovanje i raspisana javna nabavka, kako bi radovi bili nastavljeni najkasnije do kraja avgusta 2017. godine.

 

Kako su Kolubarske.rs ranije pisale u toku radova, praktično na samom početku, izvođač je poslao Gradskoj upravi dopis u vezi podne konstrukcije, sa molbom da mu dostavi rešenje kako bi pripremio ponudu za nepredviđene, a neophodne, radove. Upućen je i dopis koji se odnosi na čišćenje kabastog smeća iz objekta, rušenje kafića u potkrovlju, zidanog šanka i roštilja, a za te radove je izvođač dostavio i ponudu. 

 

Potom je izvođač radova dostavio Gradu i ponudu za naknadne radove za izradu poda u prizemlju, uz zahtev projektantu da uradi rešenje poda na spratu i potkrovlju zgrade. Navodi se i neophodnost rušenja dela tavanske konstrukcije, a zbog montiranja čeličnih stepenica. Ova pozicija je projektom predviđena, ali nije ugovorena.

 

Projektom nije predviđeno, niti je ugovoreno, rušenje dela tavanske konstrukcije zbog montiranja čeličnih stepenica i rušenje plafonske konstrukcije zbog montaže čeličnih nosača.

 

Naime, projektanti rade instalacije samo za unutrašnjost objekta, dok projekte priključenja na mreže rade nadležne službe na zahtev naručioca, u ovom slučaju Grada, međutim Grad je to prevideo, tako da ti projekti nisu urađeni.

 

Prema saznanju Kolubarskih.rs projektant je ponudu za dodatne radove dostavio Gradu 10. avgusta, dok je izmena projekta urađena i predata Gradu 15. decembra prošle godine.

 

Međutim, prošle godine Grad nije raspisao javnu nabavku za dodatne radove, niti su ti radovi i novac za njih planirani u budžetu za ovu godinu. Prema rečima sagovornika Kolubarskih.rs, zbog takvog odnosa Grada, kao i zbog štete koju trpi, s obzirom na to da su "zarobljeni" već godinu dana u poslu koji su započeli, a zbog greške Grada prekinuli, pri tom su imali troškove koji im još uvek nisu plaćeni, izvođač radova je najavio da će tužiti Grad.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 2 sati 29 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 2 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 2 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara