Gradsko veće (foto: Đorđe Đoković)
Gradsko veće (foto: Đorđe Đoković)
25.04.2018, 07:02

Gradsko veće (ni) je usvojilo program budžetskog fonda za ekologiju?

č: | fb:

Gradsko veće (ni)je usvojilo Program korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine u 2018. godini, koji bi trebalo da iznosi 48,6 miliona dinara.

 

Sudeći prema izveštaju sa sednice, koji je dostavljen medijima i objavljen na sajtu Grada, članovi Gradskog veća nisu ni razmatrali Program, međutim u materijalu, koji je novinarima poslat uoči sednice Gradskog veća, nalazi se i Program korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine u 2018. godini. Doduše novinarima, uz materijal nije dostavljen i dnevni red, što je do sada bila praksa, tako da je nejasno da li je uopšte taj Program i bio pred članovima Gradskog veća. 

 

Iz izveštaja Protokola grada se ne vidi da li je Program korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine u 2018. godini dobio "zeleno" svetlo ili će to ponovo biti tema na nekoj od narednih sednica Gradskog veća?

 

Naime, o ovom Programu je trebalo da se članovi Gradskog veća izjasne na sednici 7. februara ove godine, međutim njegovo usvajanje je odloženo "za neku od narednih sednica kako bi se upotpunio".

 

Upoređujući program koji je pripremljen za februarsku sendicu i ovaj koji je trebalo da bude na sednici u ponedeljak, razlike nema, što znači da još uvek nije "upotpunjen".

 

Predloženo je da 48,6 miliona dinara bude potrošeno na 12 projekata, najviše 36 miliona dinara opredeljeno je za rešavanje ekoloških problema na Divčibarama; i to na zgrade i građevinske objekte za prečišćavanje otpadnih voda 25 miliona dinara, pet miliona za reviziju projekta kanalizacije sa postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda, zatim 4,5 miliona za projektovanje i izgradnju kišne i fekalne kanalizacije i 1,5 miliona dinara za izradu Studije ekonomske isplativisti tehnologije prerade otpadih voda.

 

Ostatak novca budžetskog fonda za zaštitu životne sredine bio bi utrošen na projekte koji su bili finansirani i prethodne godine, poput nabavke opreme za crpne stanice i postrojenje za preradu otpadnih voda, opremanje Toplane u cilju smanjenja emisije štetnih gasoova, za Regionalnu deponiju u Kaleniću, kontrolu kvaliteta vazduha, uklanjanje divljih deponija...

 

Jedina razlika između Programa od 7. februara, koji nije usvojen kako bi bio "upotpunjen", u odnosu na Program od 23. aprila, koji (ni)je usvojen je u tome što je prvi program potpisao v. d. načelnika Vladan Jerinić, dok su drugi program potpisali načelnica Jelica Panjković Tešić i rukovodilac Odeljenja Aleksandar Purić.

 

"Bolje i sadržajnije informisanje građana"

 

Tačno pre godinu dana, 21. aprila, gradsko rukovodstvo je odlučilo da sednicama Gradskog veća ne prisustvuju novinari tako da ni sednici u ponedeljak nisu prisustvovali, a o usvojenim tačkama javnost je obavestio Protokol grada, ali čini se nepotpuno.

 

Kada je rukovodstvo odlučilo da vrata Gradskog veća zatvori za javnost obrazloženo je da to čine "radi bolje i sadržajnije informisanosti građana”.

 

Tada je u saopštenju napisano da će "sve sednice biti održavane bez direktnog prisustva medija, uz blagovremeno informisanje o tačkama dnevnog reda, kao i o ishodu odluka Gradskog veća. Nakon svake sednice Gradskog veća biće dostavljeno saopštenje, koje će javnosti omogućiti detaljan uvid u odluke koje su donete".

 

"Takođe, po potrebi će se članovi Gradskog veća direktno obraćati na konferencijama za novinare, na kojima će javnosti još detaljnije obrazlagati određene odluke, koje su bitne za funkcionisanje grada", obećalo je gradsko rukovodstvo.

 

Međutim za godinu dana nije održana nijedna konferencija za novinare, niti je na bilo koji drugi način javnost detaljnije upoznata sa nekim odlukama koje je usvojilo Gradsko veće, osim preko šturih i nepotpunih izveštaja sa sednice koji medijima dostavlja Protokol grada.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 7 sati 24 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 1 dan

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 7 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...