Prelet MiG- 29  (foto: Đorđe Đoković)
Prelet MiG- 29 (foto: Đorđe Đoković)
04.05.2018, 12:57

Milenko Pavlović je heroj naše generacije

č: | fb:

Tačno u 12.04 časova, u vreme kada je pre 19 godina pilot pukovnik Milenko Pavlović herojski poginuo braneći svoju zemlju od NATO agresora, iznad Valjeva je preleteo MiG-29, kojim je upravljao potpukovnik Milovan Đorđević i na taj način odao počast heroju.

 

"Na današnji dan, pre 19 godina, Milenko Pavlović je iz svoje Podgorine odleteo pravo u legendu. Sećanje na hrabrost, nesebičnost, patriotizam i junaštvo, pilota pukovnika Milenka Pavlovića ni danas ne bledi", rekao je pukovnik Željko Bilić, komandanta 204. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije.

Željko Bilić.

Željko Bilić. (Foto: Đorđe Đoković)


"Milenkov let je trajao oko 12 minuta. Bio je to njegov poslednji let, ali i poslednji let do kraja NATO agresije. Poginuo je braneći svoju otadžbinu, izvršavajući najsvetliji i najsvetiji čin, žrtvujući sebe za odbranu svoga naroda. Istinski rodoljub i patriota svrstao se u red besmrtnih. Tim činom, hrabro i odvažno upisao se u red legendarnih srpskih junaka, komandanata i pilota, a njegov podvig će trajno predstavljati svetli primer za pokoljenja koja dolaze. Voleo je svoju porodicu, pilotski poziv, svoj rodni kraj i svoju zemlju. Najmanje što svi zajedno možemo da uradimo jeste da pamtimo, da se sećamo i da učimo na onome što je Milenko uradio. Milenko Pavlović je bio, jeste i večno će biti sa nama. Znamo da su njegova herojska krila i danas raširena i da nas štite", rekao je pukovnik Željko Bilić.

Milorad Ilić

Milorad Ilić (Foto: Đorđe Đoković)

 

"Svaka generacija srpskog naroda, na žalost imala je svoj rat. Mi, rođeni posle 1945. godine verovali smo da nećemo imati nikakav rat i da je u Evropi nemoguć rat. Nažalost u proleće 1999. godine i nas je zahvatio rat. Narod i vojska su se branili svim sredstvima. Taj rat je dao i svoje heroje, svoje junake. Milenko Pavlović je heroj naše generacije i on će ostati uvek heroj generacije rođene posle Drugog svetskog rata", rekao je predsednik Skupštine grada Milorad Ilić uz poruku da buduće generacije treba da uče o tadašnjoj odbrani zemlje i o herojstvu Milenka Pavlovića.

Parastos

Parastos (Foto: Đorđe Đoković)

Parastos pilotu Milenku Pavloviću služilo je eparhijsko sveštenstvo blagoslovom episkopa valjevskog Milutina. Vence na spomenik pukovniku Milenku Pavloviću položili su članovi njegove porodice, majka, sinovi i supruga, kolege piloti, predstavnici Vojske Srbije, Policije, grada Valjeva, Osečine, Srpske pravoslavne crkve, Udruženja boraca.

Majka Milenka Pavlovića

Majka Milenka Pavlovića (Foto: Đorđe Đoković)

Supruga i sinovi Milenka Pavlovića

Supruga i sinovi Milenka Pavlovića (Foto: Đorđe Đoković)

Predstavnici Vojske

Predstavnici Vojske (Foto: Đorđe Đoković)

Delegacija Valjeva

Delegacija Valjeva (Foto: Đorđe Đoković)

Predsednik Osečine

Predsednik Osečine (Foto: Đorđe Đoković)

Pukovnik Milenko Pavlović je bio pilot Vojske Jugoslavije i komandant 204. lovačko-avijacijskog puka. Poginuo je u borbi sa NATO eskadrilom iznad Valjeva 4. maja 1999. tokom NATO bombardovanja SRJ. Pukovnik Pavlović rođen je u Gornjem Crniljevu kod Osečine.

 

Dobitnik je brojnih priznanja i odlikovanja. Odlikovan je medaljom za vojničke vrline, ordenom za vojne zasluge sa srebrnim mačem, ordenom za zasluge u odbrani i bezbednosti, ordenom hrabrosti i ordenom Svetog vladike Nikolaja, najvećim priznanjem valjevske eparhije.

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 14 sati 56 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 17 sati 33 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara