Premijerka Ana Brnabić (foto: Đorđe Đoković)
Premijerka Ana Brnabić (foto: Đorđe Đoković)
10.05.2018, 09:01

Očekivali smo više od posete premijerke Ane Brnabić

č: | fb:

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić juče je posetila Valjevo, prvi put od izbora za premijera u junu prošle godine. Poseta premijera Srbije našem gradu je i prva nakon godinu i po dana kada je Aleksandar Vučić, kao predsednik Vlade, posetio Gorenje.

 

Od ove posete premijerke Vlade Srbije, kojoj smo se iskreno obradovali, očekivali smo više. Ako ne da najavi nove investicije i infrastrukturne projekte, ono bar da najavi radove na sanaciji korita Kolubare u centru Valjeva, od Jadra pored Grand hotela i Centra za kulturu do obilaznice, koje je značajno oštećeno u majskim poplavama pre četiri godine.

Kolubara u centru grada (mart 2018.).

Kolubara u centru grada (mart 2018.). (Foto: Đorđe Đoković)

Umesto toga, bez odgovora na pitanje iz kojih razloga, predsednica Vlade se prošetala kejom Kolubare, koji je rekonstruisan 2015. godine donacijom Vlade Japana, i radove na izgradnji neregulisanog dela Kolubare, koji su počeli pre devet meseci, a koje finansira Evropska unija, i za koje je već najavljeno da će biti završeni u aprilu sledeće godine.

Puzović, Brnabić, Gvozdenović

Puzović, Brnabić, Gvozdenović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Rekonstriusan kej Kolubare donacijom Japana

Rekonstriusan kej Kolubare donacijom Japana (Foto: Đorđe Đoković)

Ni iz izjave Ane Brnabić nismo shvatili koji su razlozi njene posete, osim da je u Valjevo došla da se zahvali svima koji su pomogli obnovu rečnih korita i sanaciju štete nakon majskih poplava 2014. godine i da na Dan Evrope pokaže "odličan i pravi primer partnerstva između EU i Srbije".

 

- Htela sam da dođem u Valjevo da obiđem radove na sanaciji reke Kolubare, da skrenem pažnju građanima Srbije na to da kada imamo problema svi pričamo o tim problemima, a  nekako dobre vesti ostanu po strani i niko ne priča o njima. Ceo region je ove godine bio suočen ponovo sa dosta jakim poplavama, osim Srbije koja je pokazala da je mnogo bezbednija i zaštićenija nego što smo ikada bili. Htela sam da kao predsednica Vlade, ustvari, skrenem pažnju na nešto što smo od 2014. godine svi zajedno odlično uradili. Ima još mnogo posla da Srbija bude što bezbednija od poplava, ali ova godina je bila veliki test koji smo mi prošli. Hoću da se zahvalim svima u Srbiji - od timova u Vladi, Markovog tima, Goranovog tima, ali i u lokalnim samoupravama i građanima koji su izdvojili sredstva kroz svoje poreze da zajedno sistemski pristupimo rešavanju problema poplava. I bili smo stvarno jako nervozni početkom godine oko toga šta će se dešavati u Srbiji ove godine oko poplava i drago mi je da smo ovaj test položili. Važno je da nam ovo da novi elan, da nastavljamo sistemski da radimo na sanaciji od poplava jer je prevencija ustvari ključ uspeha.

Ono što mi je takođe važno da naglasim jeste da je od 2014. Vlada Republike Srbije u saradnji sa svojim međunarodnim partnerima i donatorima u ove radove uložila preko pola milijarde evra. Najveći deo ovih resursa je iz budžeta Republike Srbije, s druge strane veliki deo je takođe i od donatora. Videli smo na prvom delu koji smo obišli da je to deo japanske donacije, ovaj projekat je deo podrške Evropske unije. Za građane Srbije je važno da znaju da je EU najveći donator u odbrani od poplava sa nekih 162 miliona evra, ovaj projekat koji vidimo je oko tri miliona evra iz IPA fondova. Danas na Dan Evrope želim da pokažem da je i ovo još jedan odličan i pravi primer partnerstva između EU i Srbije. Tako da sam kao predsednica Vlade želela da se zahvalim svim ljudima i da pokažem da kao Srbija možemo da radimo sistemski i planski, i onda to izgleda ovako - rekla je premijerka i dobila aplauz prisutnih.

Brnabić, Puzović, Gvozdenović

Brnabić, Puzović, Gvozdenović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Sa premijerkom u društvu su, pored gradskog rukovodstva, bili i Goran Puzović direktor JP "Srbijavode" i Marko Blagojević direktor Kancelarije za upravljanje javim ulaganjima, kojima je ovo četvrti put da obilaze korito Kolubare u ovom delu grada i govore o poplavama, sanaciji, prevenciji, planskim dokumentima...  

 

Puzović je podsetio na tri velika poplavna talasa koji su Srbiju pogodila od 2014. do 2017. godine i koja su ostavila "nemerljive posledice i odnele nekoliko  života". Podsetio je i na "odgovor države" na  taj problem i sve aktivnosti Vlade Srbije u protekle četiri godine na rekonstrukciji i sanaciji vodoprivrednih objekata.

 

Govorio je, kao i svaki put kada je dolazio u Valjevo, o "efektima ovih ulaganja, o zadacima i ciljevima koje podstavljaju ispred sebe". Ponovo, kao i 2015, Puzović je govorio o "donošenju neophodnih planskih akata u svim lokalnim samoupravama".

 

"Ja se još jednom zahvaljujem Vladi Republike Srbije koja je najavila nova sredstva koja će doći i koja dolaze, i mi ćemo biti pravi partner, sprovodićemo sve odluke kako bi ljudi u Srbiji živeli još bezbednije", poručio je Puzović, ali ni on nije bio konkretan, niti je najavio nove radove.

 

Premijerka Ana Brnabić u Valjevu

Premijerka Ana Brnabić u Valjevu (Foto: Đorđe Đoković)

I gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović se zahvaljivao dosadašnjim donatorima i premijerki koja je došla u Valjevo, ali ni on nije rekao ništo novo ili nešto što već nismo znali.

 

- Ne treba da trošim reči šta sve ovo znači za grad, uređenje toka reke Kolubare i kakva je situacija bila 2014. godine posle onih velikih poplava u maju. Zahvaljujem se japanskoj vladi koja je dala jednu veliku donaciju sa kojom je rekonstruisan tok reke Kolubare ispod silosa i takođe evropskoj kancelariji, jer su odvojena znatna sredstva u visini od 4,2 miliona evra za rekonstrukciju toka reke Kolubare, a isto tako i reke Obnice", rekao je gradonačelnik Slobodan Gvozdenović.

 

Skoro pa isto

 

Jučerašnja poseta premijerke Ane Brnabić podsetila me je na posetu ministarke poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković, koja je u oktobru 2015. godine sa direktorom tada vladine Kancelarije Markom Blagojevićem i direktorom Javnog preduzeća "Srbijavode" Goranom Puzovićem, obišla sređeno korito Kolubare u dužini od 1,1 kilometar, čije je radove finansirala Vlada Japana sa 110,9 miliona dinara. 

 

I pre tri godine, kao i juče, predstavnici Vlade Srbije u društvu domaćina i brojnih novinarskih ekipa, prošetali su se sređenim kejom Kolubare, zastali pored panoa na kome su fotografije "Kolubara nekad i sad", govorili o poplavama i šteti, o sanaciji, preventivi, o donošenju planskih dokumenata...

Premijerka na keju Kolubare 2018.

Premijerka na keju Kolubare 2018. (Foto: Đorđe Đoković)

Ministarka na keju Kolubare 2015.

Ministarka na keju Kolubare 2015. (Foto: Đorđe Đoković)

Jedina razlika je u tome što je domaćin pre tri godine bio gradonačelnik Stanko Terzić, a ove Slobodan Gvozdenović i što je pano sa fotografijama pre tri godine bio postavljen na parkingu, a juče spušten na kej Kolubare.

Ispred panoa sa fotografijama Kolubara nekad i sad (2018.)

Ispred panoa sa fotografijama Kolubara nekad i sad (2018.) (Foto: Đorđe Đoković)

Ispred panoa sa fotografijama Kolubara nekad i sad (2015.)

Ispred panoa sa fotografijama Kolubara nekad i sad (2015.) (Foto: Đorđe Đoković)

I da zaključim. Već godinama državni vrh nam poručuje da se ne osvrćemo i da ne treba da govorimo o prošlosti, nego da budemo okrenuti ka budućnosti. 

 

U Danu Evrope najmanje smo očekivali da će se predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić baviti prošlim vremenima. Nadali smo se da će premijerka najaviti nove velike infrastrukturne projekte, nove investicije, nove planove, koji će podići standard i kvalitet života građana Valjeva.

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 7 sati 34 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 14 sati 30 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 14 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara