Skupština grada (foto: Đorđe Đoković)
Skupština grada (foto: Đorđe Đoković)
14.05.2018, 10:22

Odbornici uskraćeni za zapisnike

č: | fb:

Odbornici Skupštine grada nisu upoznati sa stavovima i diskusijom članova Gradskog veća s obzirom na to da im se ne dostavljaju zapisnici sa sednica, a više detalja ne mogu saznati ni iz šturih izveštaja sa sednice Gradskog veća, koji se objavljuju na sajtu Grada, jer u većini slučajeva ne sadrže stavove članova Gradskog veća.

 

"Bilo bi uputno da se ubuduće zapisnici sa sednica Gradskog veća dostavljaju odbornicima Skupštine grada, kao i da članovi Gradskog veća budu izvestioci za pojedine tačke dnevnog reda", rekao je član Gradskog veća Žarko Kovač.

 

On je na poslednjoj sednici Skupštine grada, na kojoj su na dnevnom redu bili i izveštaju o radu u 2017. godini Doma zdravlja, Apoteke, Centra za socijalni rad, UFK Valis i ustanova kulture, skrenuo pažnju na činjenicu da odbornici nisu upoznati sa diskusijom članova na sednici Gradskog veća.

 

"Uvek je bila praksa da se zapisnici sa sednice Gradskog veća dostavljaju odbornicima, kako bi bili upoznati kako su diskutovali i raspravljali članovi Gradskog veća po svim tačkama. Važno je da odbornici Skupštine grada znaju da mi imao svoje mišljenje i stavove, koji nisu tako prosti kao što piše u materijalu – Izveštaj se prihvata. Izveštaj jeste prihvaćen, ali posle diskusije, i o tome treba da budu informisani odbornici i javnost. Ovako izgleda da su sednici Gradskog veća prisustvovali članovi, ali da niko nije ni slovo izgovorio", rekao je Kovač.

Žarko Kovač

Žarko Kovač (Foto: Đorđe Đoković)

 

On je za skupštinskom govornicom podsetio da u Zakonu o lokalnoj samouravi, Poslovniku o radu Skupštine, kao i Poslovniku Gradskog veća, piše da je Gradsko veće predlagač dnevnog reda za sednicu Skupštine grada.

 

"Po zakonskoj proceduri članovi Gradskog veća bi trebalo da budu izvestioci što u ovom skupštinskom sazivu nikada nisu bili. Verovato postoje razlozi zašto je to tako, meni nisu poznati. Po poslovniku jedino članovi Gradskog veća mogu biti izvetioci", rekao je Kovač.

 

Prekinuo ga predsednik Skupštine grada Milorad Ilić, rečenicom: "To raspravite na Gradskom veću. Nemoj Skupštinu da opterećuješ". Kao da nije razumeo o čemu Kovač govori, Ilić mu je sa mesta dobacio da on kao predsednik Skupštine "nema pravo da određuje ko su izvestioci", a Kovač od njega to nije ni tražio.

 

Predsednik Skupštine je nastavio sa mesta predsedavajućeg da polemiše sa članom Gradskog veća koji je bio za govornicom.

 

"Svaki materijal koji dostavi Gradsko veće mi uputimo Skupštini. I zapisnike ako dostavite, mi ćemo uputiti, ako ih ne dostvaite, pa šta milsite da ćemo mi da tražimo vaše zapisnike? O unutrašnjim odnosima u Gradskom veću raspravite na sednici Gradskog veća. Nije Skupština mesto da se o tome raspravlja", smatra Milorad Ilić.

 

On je dodao da zna da je na Gradskom veću bila ozbiljna rasprava o Zavodu za zaštitu spomenika kulture i da su doneti ozbiljni zaključci vezani za finansiranje, međutim nije zapitao zašto Skupština nije upoznata sa tim zaključcima, nego je ponovio "o zapisnicima raspravite na Gradskom veću".

 

Upravo o tome, o ozbiljnoj raspravi i donetim zaključcima na sednici Gradskog veća o čemu odnornici nisu upoznati, je govorio Žarko Kovač na sednici Skupštine grada predlažući da se zapisnici dostave odbornicima. On je ponovio da "ne traži krivca" samo smatra da odbornicima, uz predlog odluke o usvajanju izveštaja o radu nekog preduzeća ili ustanove, treba da se dostave i zapisnici sa sednice Gradskog veća.

 

Primer da su odbornici uskraćeni za potpunu informaciju, pa čak da nisu upoznati ni sa zaključcima koje je usvojilo Gradsko veće, jeste Zavod za zaštitu spomenika kulture.

 

Pored zaključka da se prihvata izveštaj o radu Zavoda za zaštiru spomenika kulture u 2107, usvojena su i tri zaključka, koja nisu dostavljena odbornicima.

 

"Prvi zaključak je da Grad uputi dopis Loznici, Šapcu i na adrese još 13 opština da i oni sufinansiraju rad Zavoda za zaštitu spomenika kulture, jer nema smisla da tolike godine samo Valjevo finansira kompletan rad te ustanove, dok drugi to ne rade, a Zavod radi i na njihovoj teritoriji. Valjevo rad Zavoda za zaštitu spomenika kulture finansira sa 20 miliona dinara, tako da mi nemamo novca da finansiramo rekonstrukcije i održavanje kulturno-istorijskih spomenika, nego se to finansira preko republičkog programskog budžeta, zato oni biraju šta će se rekonstuisati u Valjevu. Drugi zaključak jeste da tražimo podatak koliko je novca Republika poslednjih godina uložila u Tešnjar koji je u nadležnosti države. I treće, pošto Zavod naplaćuje izdavanje uslova za izvođenje radova na objektima koji se nalaze u zoni zaštite, i to je tri do pet puta skuplje od uslova koje izdaje Odeljenje za urbanizan za objekte van zaštićene zone, doneli smo zaključak da se taj cenovnik dovede u red i da iznosi budu približniji, a ne pet puta skuplje", preneo je član Gradskog veća Žarko Kovač odbornicima tri zaključka koje je usvojilo Gradsko veće.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 3 sati 54 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 5 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 sati 4 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 1 komentar

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 3 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara