Grob Ljube Popovića (maj 2018.) (foto: Đorđe Đoković)
Grob Ljube Popovića (maj 2018.) (foto: Đorđe Đoković)
15.05.2018, 07:06

Valjevska vlast se poigrava sa grobom velikog slikara

č: | fb:

Mesto u naselju Brđani gde se nalazi grob Ljube Popovića je u istom stanju kao i pre dve godine kada je, odlukom gradskog rukovodstva, tu sahranjen naš poznati slikar.

 

I pored najava da će na mestu gde počiva veliki slikar biti Aleja velikana, potom Memorijalni park i Aleja zaslužnih građana, i konačno "grob, park i crkva", ništa nije urađeno osim što je posečeno šiblje i korov, posađeno nekoliko četinara i povremeno se pokosi trava.

 

Grob Ljube Popovića (maj 2018.)

Grob Ljube Popovića (maj 2018.) (Foto: Đorđe Đoković)

Gradonačelnik Slobodan Gvozdenović je, pre deset dana, odgovarajući na pitanje novinara šta se dešava sa spomen obeležjem i Memorijalnim parkom Ljube Popovića i da li ima nekih informacija o tome, kratko odgovorio: "Nemam nekih preciznih informacija". 

 

Očigledno je da gradsko rukovodstvo nema ideju ni rešenje kako urediti taj prostor i da će, sva je prilika, i na godišnjicu smrti velikog slikara izgledati isto kao i pre dve godine.

 

Godinu dana se ćuti, a u budžetu nisu planirana sredstva

 

U budžetu grada Valjeva za 2018. godinu nisu opredeljena sredstva za uređenje prostora u Brđanima gde je sahranjen Ljuba Popović. Poslednje odluke i zaključci su doneti pre više od godinu dana i od tada ni reči, nema "preciznih informacija".

 

Grob Ljube Popovića (mart 2017.)

Grob Ljube Popovića (mart 2017.) (Foto: Đorđe Đoković)

Gradsko veće je na sednici 6. marta 2017. godine usvojilo Odluku o pristupanju aktivnostima na realizaciji projekta formiranja Memorijalnog parka Boričevac "Aleja zaslužnih građana Valjeva".

U toj Odluci piše da će biti raspisan arhitektonsko-urbanistički konkurs za idejno rešenje Memorijalnog parka Boričevac, potom izrada projektno tehničke dokumentacije sa pratećim odlukama, a nakon toga izgradnja.

Precizirano je da će biti doneta i odluka o upravljanju prostorom Memorijalnog parka, definisana procedura, donet pravilnik i druga neophodna akata o sahranjivanju u okviru Aleje zaslužnih građana.

 

Osam dana nakon te sednice Gradskog veća, 14. marta 2017, Skupština grada nije usvojila tu Odluku Gradskog veća, nego je donela zaključak da se uradi idejno rešenje za uređenje prostora u Brđanima gde se nalazi grob Ljube Popovića, nakon čega će uslediti javna rasprava, pa tek pošto se čuje mišljenje građana biće odlučeno kako će biti uređen taj prostor.

 

Mesec i po dana nakon te sednice Skupštine grada, niti je održana javna rasprava, niti je urađeno idejno rešenje, nego je gradskom rukovodstvu pala na pamet nova ideja: nema Aleje, nema više sahranjivanja na tom mestu, biće Ljubin grob, crkva i park. Tu odluku odbornicima je saopštio gradonačelnik Slobodan Gvozdenović na sednici Skupštine grada 26. aprila prošle godine.

 

"Stav gradske vlade je da će tu biti Ljube Popovića slikara grob, crkva i park i nikakvog više shranjivanja tu neće biti. Još jedanput ponavljam – radi se o projektu crkve, Ljubin grob je tu, i da se uredi ona deponija koja se gore nalazi, da se skloni ona ambrozija i korov i da se napravi jedan pristojan park. Naravno da po zakonu o groblju i sahranjivanjima ne možemo proširivati i praviti groblja gde nam padne napamet, to nije hrišćanski. U ovom momentu kada je sahrana Ljube Popovića obavljena tamo, uredićemo taj prostor. Znači, idemo na javnu raspravu, na idejno rešenje u okviru ovoga što sam rekao. Što se tiče zahteva i peticije građana Brđana ona je upućena na Gradsko veće i oni će biti primljeni na prvoj narednoj sednici Gradskog veća, prema rasporedu rada Gradskog veća", rekao je Slobodan Gvozdenović na sednici Skupštine grada pre godinu dana.

 

Žitelji Brđana nisu primljeni ni na jednoj sednici Gradskog veća, niti je gradsko rukovodstvo odgovorilo na njihovu peticiju koju su uputili Skupštini grada u martu prošle godine sa molbom da se na tom prostoru ne pravi Aleja zaslužnih građana. Brđanci su od početka bili protiv predloga da Aleja zaslužnih građana bude u neposrednoj blizini škole, vrtića i kuća, upozoravajući da nije po zakonu sahranjivanje van određenog mesta.

Sahrana

Sahrana (Foto: Đorđe Đoković)

 

Slikar Ljuba Popović je preminuo 12. avgusta 2016. godine, a sahranjen je 16. avgusta, kako su svi mediji preneli, "u njegovim Brđanima nekoliko stotina metara od kuće u kojoj je živeo".

 

Tada je rečeno da će na mestu gde je sahranjen Popović biti crkva, kao hram svetlosti, i da je veliki slikar prvi u budućoj aleji valjevskih velikana.

 

"Doveli smo te ovde. Hoćemo da tvoj dolazak označi početak gradnje hrama svetlosti, svetilišta koje će biti još jedan biser u ogrlici koju čine Ćelije i Lelić sa gorostasima Justinom i Nikolajem, Brankovina sa Nenadovićima i Desankom, Hram humanosti sa heroinom Nadeždom Petrović i drugim junacima valjevske bolnice. Uveren sam da si zato prvi u aleji velikana valjevskog kraja, budućem prelepom parku", rekao je Dušan Mihajlović pre dve godine na sahrani slikara Ljube Popovića.

Grob Ljube Popovića (maj 2018.)

Grob Ljube Popovića (maj 2018.) (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Postavljanje LED rasvete (foto: Kolubarske.rs)
Modernizacija i ušteda Pre 12 sati 11 minuta

U toku je zamena svetiljki novom LED rasvetom

U Valjevu je u toku postavljanje LED rasvete najsavremenije generacije koja će zameniti postojeće stare živine svetiljke. Do sada je zamenjeno preko 9000 od 11.782 svetiljke koliko je predviđeno...  · 3 komentara

Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 7 sati 36 minuta

Promenama do čistog vazduha u Valjevu

Od početka godine Valjevo već broji 64 dana sa prekomerno zagađenim vazduhom, skoro dvostruko premašujući godišnji limit, navodi u saopštenju Lokalni odgovor. "Na građanima Valjeva je da ocene da...