Kiša (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Kiša (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
17.05.2018, 10:02

Sat vremena kiše demantovao premijerku Anu Brnabić

č: | fb:

Za samo jedan čas, koliko je u ponedeljak padala kiša, pod vodom su bile mnoge gradske ulice, najgora situacija je bila u Novom naselju, a samo pre sedam dana premijerka Srbije Ana Brnabić je u Valjevu tvrdila da je i naš grad bezbedan od poplava, čulo se na konferenciji za novinare Lokalnog fronta Va.

 

- Poplavljene valjevske ulice su demantovale premijerku Brnabić, koji su prošetali samo onim delom keja Kolubare obnovljenim iz donacije Japana. Tada smo čuli od premijerke da je region i ove godine suočen sa velikim poplavama, ali da je Srbija od velikih voda bezbednija i zaštićenija nego ikada do sada. Objasnila nam je da smo sistemski i planski položili test zaštite od popla - rekao je aktivista lokalnig fronta Va Željko Trifuović.

 

Da nismo položili test zaštite od poplava videlo se u ponedeljak kada je pod vodom bila raskrsnica kod Jadra, deo nedavno rekonstruisane Dušanove ulice, koja je ponovo ličila na venecijanske kanale, nova veštačka jezera zaprečila su saobraćajnice i u drugim delovima grada poput Gradca i Novog naselja gde su bile poplavljene brojne ulice i dvorišta, a Ljubostinja je nabujala, čije korito, kako navode Lokalci, niko godinama ne čisti.

 

- Pitamo se šta se dogodilo sa novcem građana Valjeva izdvojenim za zaštitu od poplava. Sredstva koja je ovog proleća već trebalo utrošiti leže na računima Grada. Tek 26. aprila objavljena je konkursna dokumentacija za javnu nabavku redovnog održavanja, povećanje proticajnog profila, zaštitu i čišćenje korita vodotokova drugog reda, gde spadaju i Gradac i Ljubostinja. Trebalo je da ponude budu javno otvorene 8. maja, a danas je trebalo da bude objavljena odluka o dodeli ugovora. Na sajtu Grada još uvek nema te odluke! Kada će ovaj posao i početi? Da li će biti pošteno obavljen, ili će se završiti kao "potpuna rekonstrukcija" Dušanove ulice kojom se gradonačelnik toliko ponosio? - upitao je Trufunović.

Trifunović  i Maravić

Trifunović i Maravić (Foto: Loklani front Va)

Žitelj Novog naselja Zoran Maravić je na konferenciji za novinare Lokalnog fronta Va, govorio o problemima sa kojima su se suočili nakon kiša, ali i o drugim "konstantnim" problemima, od pojave kuna, đubreta u koritu Ljubostinje, nepokošenoj travi sa javnih površina.

 

Maravić navodi da su u ponedeljak nakon kiše pod vodom bila dvorišta u nekoliko ulica, a najviše u ulicama Bore Atanackovića, Milana Kitanovića, Ulici 25. jun.

 

- Niko od gradskih čelnika nije došao. Ni gradonačelnik, ni zamenik gradonačelnika, niko iz Mesne zajednice ni iz štaba za vanredne situacije se nije pojavio na terenu. Krizni štab zaseda u zgradi uprave grada Valjeva, gde im je taj krizni štab na terenu? Ko im je pratio vodostaj Ljubostinje u momentu kada je pretila da izlije? Nije niko! Jer nikog od njih nije bilo! Imamo tri odbornika iz Novog naselja, Milana Gajića, Milenu Dosković i Goricu Selaković-Božić ili kako se već preziva nisam siguran! Pa dobro gospodo odbornici gde ste i šta ste uradili? Ja sam više puta skretao pažnju na problem Ljubostinje, zbog užasnog stanja u kome se nalazi, ali to otprilike nikoga ne interesuje. Tu nisu potrebna velika sredstva da se uđe u korito i očisti, grane su u vodi... Odbornici kažu da su tu među narodom, a nigde ih nema u ovakvim situacijama. Sem nas nekoliko koji smo izašli da pomognemo jedni drugima nikoga nije bilo. Komšija iz Ulice 25. juna je zvao vatrogasce jer nije mogao vodu da izbaci uz dvorišta, niko se nije pojavio! Voda mu je došla do kućnog praga – ogorčen je Maravić.

 

Tvrdi da korito reke Ljubostinje od Krušika do Srbijanke nije čišćeno sedam-osam godina,a u ponedeljak je dodatno otežalo i povećalo nivo vode u Ljubostinji koja je pretila da se izlije, i to što nije pokošena trava.

 

Dodaje da su radnici Vidraka bili kratko "da malo pokose, po površini, okrenuli se i otišli, a trava je ostala u koritu reke". Ono što je najbitnije, smatra Maravić, jesto to što su netaknute ostale naslage zemlje, granja i drugog otpada pored samog mosta u Novom naselju, gde se skupljaju zmije, pacovi, kune zlatice...

 

"Nama u Novom naselju kune šetaju ulicama. Setite se šta se nedavno desilo kada je kuna ušla u trafo stanicu, pa je čitav grad ostao bez struje! Stanje je katastrofalno", poručio je žitelj Novog naselja Zoran Maravić.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 13 sati 47 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 16 sati 36 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.