Tužilaštvo i Prekršajni sud (foto: Đorđe Đoković)
Tužilaštvo i Prekršajni sud (foto: Đorđe Đoković)
18.05.2018, 08:17

Korupcijom u Valjevu se isključivo bavi Beograd

č: | fb:

Više javno tužilaštvo u Valjevu nema ovlašćenje da radi predmete vezane za korupciju. Svi predmeti i prijave o korupciji, a vezana je za Gradsku upravu, javna preduzeća, sve one institucije gde su državni službenici upleteni u sticanje koristi koristeći svoju službenu dužnost, završavaju u Beogradu u Posebnom odeljenju.

 

Od 1. marta, kada je stupio na snagu Zakon o organizaciji nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, za postupanje u predmetima korupcije nadležna su viša javna tužilaštva u Beogradu, Kraljevu, Nišu i Novom Sadu u kojima su formirana posebna odeljenja za borbu protiv korupcije.

 

Viši javni tužilac u Valjevu Dragana Marković objašnjava da je za postupanje u predmetima korupcije u Valjevu, nadležno Posebno odeljenje za borbu protiv korupcije pri Višem tužilaštvu u Beogradu.

 

"Mi smo bili dužni da sve predmete koje smo započeli u Višem tužilaštvu, a u kojima nije sprovedena istraga, dostavimo u Posebno odeljenje i mi smo to uradili. Mi više nemamo nikakve ingerencije nad tim predmetima, niti znamo šta se sa njima dešava, niti možemo da utičemo na njihov tok i to javnost treba da zna", kaže Marković.

 

Dodaje da je u Višem tužilaštvu u Valjevu jedino ostao predmet iz juna prošle godine, a vezan je za hapšenje osumnjičenih za primanje i davanje mita, zloupotrebe službenog položaja i zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama, a među njima je načelnik i službenik Gradske uprave.  

 

"Taj predmet završiće naše tužilaštvo s obzirom na to da je istraga pri kraju i sledeća faza je podizanje optužnice. To je jedini predmet koji je ostao kod nas, svi ostali su otišli u Posebno odeljenje", navodi Dragana Marković.

 

Pored započetih predmeta u kojima nije sprovedena istraga, u Beograd se šalju i sve nove prijave koje se odnose na korupciju.

 

"Nove prijave, poput ovih koje su podneli aktivisti Lokalnog fronta Va, dolaze u naše Tužilaštvo, ali mi nismo ovlašćeni da ih radimo i proveravamo, nego moramo odmah, istog dana kada ih primimo, da ih pošaljemo u Posebno odeljenje za borbu protiv korupcije pri Višem tužilaštvu u Beogradu. Dakle, sve prijave koje podnose građani, udruženja, anonimne..., a odnose se na korupciju, šaljemo u Beograd", navodi naša sagovornica.

 

Objašnjava da valjevska policija više ne sarađuje sa Tužilaštvom u Valjevu nego sa Posebnim odeljenjem u Beogradu od koga dobija zahtev za prikupljanje obaveštenja. "Policija ima samo jednog inspektora koji je kontakt osoba sa Posebnim odeljenjem, dok mi u Tužilaštvu nemamo čak ni kontakt osobu", kaže viši javni tužilac Dragana Marković.

 

 

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 5 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara