Parking kod tužilaštva i Prekršajnog suda (foto: Đorđe Đoković)
Parking kod tužilaštva i Prekršajnog suda (foto: Đorđe Đoković)
23.05.2018, 09:36

Parkiranje na najvišem moralnom nivou i po zakonu!?

č: | fb:

Prilikom polaska na posao kolima, sa obeleženog parking mesta kod Višeg javnog tužilastva i Prekršajnog suda, shvatio sam da neću moći da izađem jer su mi kola blokirana drugim vozilima. Pogledao sam levo-desno, nadajući se da će doći vlasnik, a potom sam pozvao policiju i prijavio slučaj. Stao sam pored automobila čekajuci da daođe policija i "pauk". Nakon par minuta, vraćajuci se, pretpostavljam iz pekare ili slično, prošao je pored mene službenik obezbeđenja Višeg javnog tužilaštva i upitao me "da li je to moj auto blokiran"? Odgovorio sam da jeste i da sam prijavio policiji, a on mi je dobacio da je to automobil sudije, i produžio ka tužilaštvu.

 

Nedugo, iz zgrade u kojoj su tužilaštva i Prekršajni sud, je izašla ženska osoba, koja je svojim izgledom neodoljivo podsećala na estradne umetnice sa TV Pink-a. Prišla je vozilu koje je blokiralo moje, otvorila vrata i, nekako ne direktno već u prolazu ne čekajući odgovor, rekla, verovatno meni pošto drugih osoba nije bilo, da je trebalo da odem u tužilaštvo i da kažem da sam blokiran, i dodala "pauk neće doći“.  Nisam očekivao da ću od vlasnice automobila koji je blokirao moj auto, dobiti lekcije i savete, već iskreno izvinjenje za učinjeni prekršaj.

 

Naročito to nisam očekivao od sudije, koji pored stručnosti i osposobljenosti, treba da ima dostojnost, tačnije moralne osobine i ponašanje u skladu sa funkcijom. Taj bahati čin naveo me je da prokomentarišem da je stanje u sudstvu u skladu sa ponašanjem sudija. Nakon pomeranja svog automobila, ta ženska osoba se vratila na svoje radno mesto u Prekršajni sud, a ja sam konačno svojim vozilom izašao sa parkinga, koji uredno plaćam.

Parking kod tužilaštva i Prekršajnog suda

Parking kod tužilaštva i Prekršajnog suda (Foto: Đorđe Đoković)

Zbog te "situacije", narednih dana sam konstantno obraćao pažnju na način parkiranja kod tuzilaštva i Prekršajnog suda. Primetio sam da zaposleni u tim državnim institucijama svaki dan ostavljaju jedno prazno parking mesto koje je do same Više ekonomske škole i blokiraju pristup tom parking mestu svojim vozilima. Na taj način, svojim vozilima blokiraju jedni druge, oni uzurpiraju javni parking i sprečavaju pristup ostalim korisnicima parkinga, pretpostavljam s namerom da ne plate parking i da se parkiraju bukvalno ispred svog radnog mesta.

 

Primetio sam da u jutarnjim časovima na parkingu koji je omeđen stambenim zgradama, zgradom suda, Dunav osiguranja i tužilaštva skoro svaki dan do 8 časova ujutru ima slobodnih parking mesta, ali je želja za uštedom na parking karti i skraćenju hoda od stotinak metara jača od kršenja zakona. Paradoksalno zvuči to da zakon krše oni koji treba da ga sprovode i koji kažnjavaju druge zbog toga što krše zakon.

 

Primetio sam sličnu situaciju i kod i oko Valjevske gimnazije. Gde se zaposleni, a možda i drugi, parkiraju bukvalno oko cele zgrade Gimnazije.

Dvorište Gimnazije

Dvorište Gimnazije (Foto: Đorđe Đoković)

Dvorište Gimnazije

Dvorište Gimnazije (Foto: Đorđe Đoković)

I za kraj priča o tome kako jedan naš sugrađanin na specifičan način uzurpira javni parking i to u glavnoj ulici. U Karađorđevoj ulici do Prve osnovne škole postoji 5-6 obeleženih parking mesta, koja se pružaju do raskrsnice sa Uzun Mirkovom ulicom. Ta parking mesta nisu zonirana, što znači da je parkiranje besplatno. NN sugrađanin je tu činjenicu iskoristio tako da od tih parking mesta napravi svoj privatni auto-plac. Uradio je to na taj način što je na 3-4, možda i 5, parking mesta parkirao automobile, na pojedinim nema tablica, sa oglasom za prodaju, gde isti kontakt telefon pokazuje da je u pitanju jedna osoba. Time je naš sugrađanin znatno otežao roditeljima dece koju dovoze i odvoze u osnovnu i muzičku školu.

Parking u Karađorđevoj ulici

Parking u Karađorđevoj ulici (Foto: Đorđe Đoković)

Parking u Karađorđevoj ulici

Parking u Karađorđevoj ulici (Foto: Đorđe Đoković)

 

Mislim da javnost treba da zabrine nivo svesti koji imaju (nemaju) državni službenici. Ako oni, koji predstavljaju zakone, uče i vaspitavaju budućnost naše države, dozvoljavaju sebi da zarad malih, površnih, sitnih privilegija rade i ponašaju se suprotno od zakonskih načela i osnovnih etičkih i moralnih principa, kakav će njihov rad biti? Kakva je država u kojoj živimo?

 

Građanin Sveta

Aktuelno

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 3 sati 53 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Blagovremeno otkrivanje problema Pre 3 sati 53 minuta

Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade Doma zdravlja

U okviru Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Valjevo već 15 godina funkcionišu Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade. Cilj rada savetovališta jeste blagovremeno otkrivanje...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 3 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 1 dan 3 sati

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...