Apelacioni sud (foto: www.bg.ap.sud.rs)
Apelacioni sud (foto: www.bg.ap.sud.rs)
24.05.2018, 06:59

Poništena rehabilitacija Nikole Kalabića

č: | fb:
Apelacioni sud u Beogradu poništio je rešenje Višeg suda u Valjevu o rehabilitaciji Nikole Kalabića i naložio ponovni postupak po zahtevu, koji je pre nekoliko godina podnela Nikolina unuka Vesna. Prethodno je Osnovni sud u Valjevu doneo rešenje, kojim je, na osnovu izjava svedoka, utvrđaa Kalabićeva smrt u jednoj pećini u klisuri Gradca.
 
 
Viši sud je krajem aprila 2017-te rehabilitovao Nikolu Kalabića i utvrdio da su ništave odluke Državne komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača tokom Drugog svetskog rata, donetih od marta do septembra 1945. godine. Ništavim se smtaralo i rešenje Sreskog suda u Mionici od 11. septembra 1946, kojim je Kalabiću konfiskovana nepokretna imovina, te da se komandant Gorske garde BJV u otadžbini smatra neosuđivanim.
 
 
Više tužilaštvo u Valjevu se krajem juna 2017. žalilo Apelacionom sudu u Beogradu navodeći da je Viši sud prenebregao činjenicu da je Kalabić od strane elevantnog organa vlasti proglašen ratnim zločincem čime je povredio odredbe Zakona o rehabilitaciji uz bitnu povredu Zakona o parničnom postupku.
 
 
Svojim rešenjem Apelacioni sud je Višem sudu u Valjevu naložio da utvrdi način stradanja Nikole kalabića pošto o tome ne postoje pouzdani istorijski podaci. "Ako je pokojni Kalabić lišen života iz političkog, verskog, nacionalnog ili ideološkog razloga neophodno je utvrditi da li je on izvršio ili učestvovao u izvršenju ratnog zločina ili to nije slučaj" uz napomenu da lice koje je počinilo ratne zloćine nema pravo na rehabilitaciju, odnosno da Viši sud tu činjenicu nije utvrđivao.
 
 
U odluci objavljenoj na sajtu Apelacionog suda takođe stoji da je prvostepeni sud pogrešno primenio materijalno pravo pri odlučivanju jer je "u toku postupka cenio pravni značaj odluka Državne komisije za utvrđivanje ratnih zločina, a to nije njegov zadatak, pogotovo u ovoj vrsti postupka (vanparnični postupak)".
 
 
Kalabićeva unuka Vesna ne želi da komentariše novonastalu situaciju, a njen pravni zastupnik Goran Branković, koji je u odgovoru na žalbu Višeg tužilaštva iz Valjeva apelovao na višu sudsku instancu da na zahtev za rehabilitaciju Nikole Kalabića gleda kao na pravno a ne političko pitanje bez obzira na "populističke izjave pojedinih predstavnika izvršne vlasti", sada smatra kako je u pitanju tipično politička odluka uz ocenu da je politika ovoga puta bila u službi pravnog nasilja.
 
 
Štaviše, Branković tvrdi da je navodno u supetmbru 2017-te u Apelacionom sudu potvrđena odluka Višeg suda u Valjevu da bi potom "Odeljenje za sudsku praksu (Apelacionog suda) iniciralo da se takva odluka preispita, što je protivno Zakonu o uređenju sudova kao i sudskom poslovniku". Pritom dodaje kako su "nepravni elementi" inicirali navodnu promenu prvobitne odluke Sudskog veća koje je odlučivao po žalbi Višeg tužilaštva iz Valjeva.
 
 
Kako bilo, nastavljaju se kontroverze koje godinama prate lik i delo Nikole Kalabića, rođenog u okolini Dervente, u Bosni, koji je pre Drugog svetskog rata u Valjevu radio kao vrstan geometar u Katastru. Sa suprugom Borkom, rodom iz Rajkovića, imao je sina (stradao u Drugom svetskom ratu) i kći Miru, čija je kći Vesna podnela zahtev za rehabilitaciju svoga dede.
 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 11 sati 51 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 14 sati 40 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.