Ulica vladike Nikolaja (duple trake) (foto: Đorđe Đoković)
Ulica vladike Nikolaja (duple trake) (foto: Đorđe Đoković)
07.06.2018, 11:54

Grad nije uspeo da potroši pet miliona za bezbednost saobraćaja

č: | fb:

Prošle godine Grad nije uspeo da potroši sav novac od naplaćenih novčanih kazni za učinjene saobraćajne prekršaje na teritoriji Valjeva. Prema godišnjem izveštaju Saveta za bezbednost saobraćaja na putevima Valjeva, koji je usvojilo Gradsko veće, u 2017. godini u budžet grada je uplaćeno 28,3 miliona, a potrošeno je 23,2 miliona dinara. 

 

Preko pet miliona dinara namenski namenjenog novca za bezbednost saobraćaja na putevima Valjeva nije iskorišćeno. Objašnjeno je da zbog već "poznatog nemilog događaja prošlog leta, kada su hapšeni zaposleni u Gradskoj upravi zbog optužbe za nameštanje javnih nabavki", nije realizovana prošle godine javna nabavka za kupovinu 560 auto-sedišta za decu, za koju je bilo planirano 3,64 miliona dinara.

 

U Gradskoj upravi je odlučeno da se novac za kupovinu auto-sedišta za decu utroši u ovoj godini zajedno sa planiranim sredstvima za te namene u ovoj godini od naplaćenih novčanih kazni za učinjene saobraćajne prekršaje, tako da je raspisana javna nabavka i to za kupovinu 1.000 auto-sedišta za decu rođenu na području Valjeva od 2016. pa do ove godine. Pre dva dana je na sajtu Grada objavljeno da je najbolji ponuđač beogradska firma "All in one business centar doo", koja će za 4.980.000 dinara isporučiti 1.000 auto-sedišta za decu.

 

Prema podacima iz porodilišta Opšte bolnice, na teritoriji Valjeva u 2016. i 2017. godini rođeno je 1447 beba. Verovatno su u Gradskoj upravi pretpostavili da je većina roditelja dece rođene pre dve godine već nabavila bezbednosna auto-sedišta, čim je naručeno skoro 500 sedišta manje. Nejasno je po kom kriterijumu će bit podeljeno 1.000 auto-sedišta za 1447 beba rođenih od 2016. pa do ove godine kako je precizirano u Programu trošenja sredstava od naplate kazni za saobraćajne prekršaje učinjene na teritoriji Valjeva.

Auto sedišta za decu

Auto sedišta za decu (Foto: Đorđe Đoković)

Grad nije uspeo da potroši ni sredstva namenjena za popravke i redovno održavanje saobraćajnica na teritoriji Valjeva, ostalo je neiskorišćeno dva miliona dinara. Prošle godine je od naplaćenih kazni za prekršaje bilo planirano 6,5 miliona dinara za popravke i redovno održavanje ulica, a utrošeno 4,5 miliona. Zbog čega nije potrošeno dva miliona dinara nije navedeno u izveštaju Saveta za bezbednost saobraćaja na putevima Valjeva, niti je objašnjeno na sednici Gradskoh veća kada je usvojen izveštaj. 

 

Prema godišnjem izveštaju Saveta za bezbednost saobraćaja na putevima Valjeva, najviše novca u 2017. godini je potrošeno za  kupovinu pet putničkih atomobila koje je Grad kupio za potrebe Policijske uprave Valjevo.

 

Nabavljena su četiri vozila "dacia duster" za 6,9 miliona i "reno megan" za 2,1 miliona dinara od firme PSC "Vuković" iz Šapca. Ova javna nabavka bila je među predmetima provere u istrazi oko nameštanja tendera, prilikom koje su hapšeni načelnik i zaposleni na poslovima tendera u Gradskoj upravi. 

Dacie za policiju u dvorištu Direkcije (jun 2017.)

Dacie za policiju u dvorištu Direkcije (jun 2017.) (Foto: Đorđe Đoković)

Video nadzor, tačnije izrada projekta i njegovo postavljanje sa odgovarajućom dokumentacijom, umesto osam, koštalo je sedam i po miliona, a hidraulični razvalni alat za Vatrogasno spasilačku jedinicu u Valjevu plaćen je 2,3 miliona ili 36,8 hiljada dinara manje nego što je planirano.

 

2018. godine najviše para za popravku ulica i za biciklističke staze

 

Prema Programu trošenja sredstava od naplate kazni za saobraćajne prekršaje učinjene na teritoriji Valjeva ove godine u budžet Grada treba da bude uplaćeno 28,3 miliona dinara. To je 30 odsto od ukupne sume novca naplaćene od saobraćajnih prekršaja na teritoriji našeg grada, koliko po zakonu dobijaju lokalne samouprave za poboljšanje bezbednosti saobraćaja. 

 

Najviše, 16,5 miliona dinara, planirano je za popravke saobraćajne infrastrukture, za nastavak projekta izgradnje biciklističke staze od Valjeva do Petnice, redovno održavanje trotoara i njihovo prilagođavanje za vožnju bicikli u Ulici vladike Nikolaja i to od Uzun Mirkove do obilaznice, kao i za redovno održavanje trotoara u zonama škola i na ulicama.

 

Od 5,7 miliona dinara namenjenih prevenciji bezbednosti i saobraćajnom obrazovanju čak pet miliona namenjeno je za kupovinu hiljadu auto-sedišta za bebe. Ove godine odlučeno je da Grad za potrebe Policijske uprave u Valjevu ne kupuje automobile kao što je to bio slučaj prethodnih godina, nego će 4,6 miliona dinara biti utrošeno za nabavku servera za automatsko prepoznavawe registarskih oznaka i  opreme za uviđaj i obezbeđenje mesta saobraćajnih nezgoda.

 

Za uspostavljanje programa otkrivanja i otklanjanja takozvanih "crnih tačaka" na saobraćajnicama u gradu odvojeno je 300 hiljada dinara. Program "crnih tačaka", kako je napisano u Programu, obuhvata identifikaciju i rangiranje opasnih mesta, a zatim njihovu sanaciju i konkretna rešenja. 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 16 sati 12 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 13 sati 21 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara