Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
27.06.2018, 12:15

Nazivi ulica na Divčibarama

č: | fb:

U skladu sa merama i aktivnostima koje se preduzimaju za intenzivniji razvoj turističkog mesta Divčibare nedavno je Skupština grada Valjeva donela Odluku o određivanju naziva za još deset ulica u ovom poznatom planinsko-turističkm mestu.

 

Milorad Tude Radojičić, predsednik Komisije za određivanje naziva ulica i trgova, koji je nedavno podneo ostavku, kaže da je do sada samo glavna saobraćajnica (koja ide preko Divčibara) imala naziv – Valjevska ulica. 

 

"U nameri da se vlasnicima imanja i objekata na Divčibarama olakša legalizovanje poseda, obavi njihovo registrovanje, pa i olakša njihovo efikasnije korišćenje; svim posetocima ove planinske lepotice omogući brže i lakše kretanje i snalaženje na njoj, a državnim organima da popiše svu nepokretnu imovinu građana i uvede je u legalne tokove, pa i na odgovarajući način oporezuju, određeni su nazivi svim ulicama koje se nalaze na zemljištu u državnoj svojini", kaže Radojičić i navodi uz objašnjenja buduće nazive ulica na Divčibarama.

 

Po Gođevcima, jednoj  od brojnijih, imućnijih i najuglednijih porodica u Valjevu i okolini, koja je iznedrila brojne vešte neimare, poznate privrednike, intelektualce, industrijalce, dobrotvore i druge zvaće se Gođevačka ulica, od Valjevske ulice ka Odmaralištu "Stevan Filipović".

 

Ulica od glavne saobraćajnice ka staroj deponiji nosiće ime Vladike Melentija Vujića iz obližnjeg sela Osečenica koji je kao timočki vladika dosta uradio na obnovi duhovnog života i verskih objekata, školovanju ženske dece, suzbijanju sujeverja i slično. Bio je jedan od pionira turizma na Divčibarama, angažovao se na obezbeđenju kvalitetne pijaće vode u tom kraju i postao glavni junak romana Svetolika Rankovića "Porušeni ideali".

 

Ime dr Dimitrija Pitovića, predratnog lekara Zdravstvene zadruge u Gornjoj Toplici, a ratnog lekara Valjevskog partizanskog odreda, koji je teško ranjen tokom borbi na Divčibarama, a da ne bi živ pao protivniku u ruke 15. februara 1942. godine na Divčibarama izvršio je samoubistvo, nosiće ulica koja se odvaja od Valjevske ulice preko puta pošte ka većoj grupi kuća.

 

Ime kneza Miloša (Obrenovića), koji je vladao Srbijom skoro tri decenije, često boravio na Divčibarama gde se odmarao i imao veliki stočarski zavod (farmu) i značajno doprineo proširenju i popravljanju rasnog sastava stoke u valjevskom kraju dobila je ulica koja od centra Divčibara ide pored crkve, hotela "Maljen", bivšeg Krušikovog odmarališta ka Golubcu.

 

Po diplomiranom  pravniku, poznatom turističkom posleniku, agilnom propagatoru ove vazdušne banje i autoru dve knjige o njoj Boki (Bogoljubu) Lomi iz Valjeva, zvaće se ulica koja ide od Valjevske ulice do pijace i pekare. Ime poznata nastavnice fizičkog vaspitanja, neumorne sportske radnice i organizatorke rekreativne nastave  brojnih grupa dece  na Divčibarama Ljubinke Olujić iz Valjeva dobila je ulica od Valjevske koja prolazi pored hotela "Pepa" ka Seizmološkoj stanici.

 

Po Pančevu, sedištu istoimene opštine i Južnobanatskog okruga, čiji stanovnici ne samo da vrlo često i masovno borave na Divčibarama već i podižu svoje objekte zvaće se Pančevačka - ona ulica koja od Valjevske, vodi pored Pančevačkog odmarališta, objekta kazneno-popravnog doma i apartmana "Markovi konaci". Kosjerićka ulica vodi od Seizmološke stanice do puta Divčibare - Tometino Polje i dalje ka Kosjeriću; predstavlja granični pojas sa tom susednom opštinom čiji žitelji imaju dosta imanja i objekata na Divčibarama.

 

"Divčibare su poznate po blagotvornoj klimi, ali i bogatstvu biljnog i životinj-skog sveta, obilju izvora i tekućih voda, pogodnoj konfiguraciji zemljišta i svom geografskom položaju. Posebno su prekrivene živopisnim bojama planinskog cveća pa su po zanimljivim i retkim biljkama još dve ulice dobile imena", kaže Radojičić.

 

Po belom narcisu, vrlo rasprostranjenoj ukrasnoj biljci koja ima najlepši cvet na Divčibarama, a po kojoj su se zvali nekadašnji pesnički susreti, poznata privredno-turistička manifestacija i zanimljiva revija koja je dugo izlazila, dobila naziv obilaznica oko Divčibara od puta za Kaonu do bivše deponije na Golupcu. Po biljci jeremičak, koja je veoma retka i dosta ugrožena, pa je i postala endem Divčibara zvaće se Ulica Jeremička, ulica koja vodi do odmarališta PTT –a.

 

"Postupajući po nedavno donetoj Odluci o adresnom registru očekujemo se da će se intenzivirati aktivnosti oko određivanju naziva ulica, trgova i delova naseljenih mesta ne samo u Valjevu i na Divčibarama već i drugim naseljima jer neshvatljivo je da njihovi žitelji i u 21. veku nemaju potpune adrese sa tačnim nazivima i kućnim brojevima", kaže Milorad Radojičić.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 23 sati 40 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara