Registracija Prijava preko FB
Parkirana vozila
Parkirana vozila "na prodaju" (30.05.2018.) (foto: Đorđe Đoković)
11.06.2018, 12:33

Naplatom parkinga protiv "saobraćajnog haosa" i auto placa

č: | fb:

Deo Karađorđeve, od Nušićeve do Uzun Mirkove ulice nije zoniran, tako da se parking u tom delu grada ne naplaćuje. To, već mesecima, pojedinci zloupotrebljavaju i parking mesta koriste kao plac za prodaju polovnih automobila.

 

Stanari okolnih zgrada, vlasnici i korisnici lokala, ali i roditelji koji dovoze i odvoze decu u osnovnu i muzičku školu negoduju smatrajući da nije uredu da se od javnog parking mesta pravi auto plac i na taj način uzurpiraju javna parkirališta koja treba da su dostupna svima.

Parkirana vozila na prodaju (22.05.2018.)

Parkirana vozila na prodaju (22.05.2018.) (Foto: Đorđe Đoković)

Komunalna policija je svakodnevno na terenu i u tom delu grada, kontroliše ko, gde i kako se parkira, ali ne kažnjava kada su u pitanju registrovana vozila na kojima piše "na prodaju".

 

Komunalni policajac Mileta Bugarin objašnjava da automobil, koji je parkiran na obeleženom parking mestu, koji je registrovan, a na kome je istaknut oglas da je na prodaju, nije u prekršaju, i može na istom mestu da bude parkiran danima...

 

"Očigledno je da parkirališta koja nisu zonirana pojedinci koriste kao plac za prodaju polovnih automobila, ali mi smo tu nemoćni. Jedino možemo da reagujemo u slučaju kada zateknemo parkirano vozilo bez registarskih oznaka, ali i tada mi nemamo pravo da pišemo prijavu ili da uklonimo vozilo. Mi možemo samo da fotografišemo, uputimo dopis komunalnoj inspekciji, a ona donosi rešenje o uklanjanju vozila i angažuje "pauk", i vozilo odvozi na parking plac JKP Vidrak", kaže Bugarin.

 

Dodaje da su i komunalnoj policiji i inspekciji poznati vlasnici tih automobila koji danima uzurpiraju javni parking. "To je jedna agencija koja se bavi prodajom polovnih automobila", kaže Bugarin i ponavlja da oni nisu u prekršaju, mogu da se parkiraju, a s obzirom na to da ne postoji propis kojim je precizirano vreme parkiranja u delovima grada gde se parking ne naplaćuje, mogu da koriste parking bez vremenskog ograničenja.

 

Komunalni policajac kaže da "vozila na prodaju" nisu "izložena" samo na parkiralištima kod Prve osnovne i muzičke škole, nego ista ta agencija vozila odvozi i na parking tržnog centra Stop-Šop, tržnog centra Europrom u Sinđelićevoj ulici i na parking na Jadru.

Mileta Bugarin i Darija Ranković

Mileta Bugarin i Darija Ranković (Foto: Đorđe Đoković)

 

I dok smo razgovarali sa komunalnim policjacima u Karađorđevoj ulici je bilo parkirano pet automobila na kojima je pisalo "na prodaju". Stanar obližnje zgrade kaže da su dva vozila parkirana 24 časa već sedam dana.

 

Načelnik Komunalne policije Milica Petković smatra da je jedini način da se problem "auto placeva" reši da se uvede naplata parkiranja i u tom deli grada, ali i u naselju Kolubara 2, gde stanari "muku muče" da nađu slobodno mesto za parkiranje i svakodnevno se žale komunalnoj policiji.

 

Takođe smatra da bi trebalo, pre svega zbog efikasnosti, uraditi izmenu gradske Odluke o javnim parkiralištima i dati veća ovlašćenja komunalnoj policiji, tačnije da i ta služba može da donese rešenje o uklanjanju vozila i angažovanju "pauka".

Parkirana vozila na prodaju (22.05. 2018.)

Parkirana vozila na prodaju (22.05. 2018.) (Foto: Đorđe Đoković)

 

Saobraćajni inženjer Svetislav Petrović zadužen za saobraćaj i saobraćajnu infrastrukturu u Gradskoj upravi kaže da se već duže vreme razmišlja o zoniranoj naplati parkiranja i u tom delu grada.

 

"Trebalo bi da Karađorđeva od Nušićeve do Uzun Mirkove bude plava zona, kao i da Nušićeva od Karađorđeve do Pantićeve bude jednosmerna ulica, tako da na jednoj strani kolovoza budu obeležena parking mesta. Možda zoniramo i Pantićevu od Nušićeve do Uzun Mirkove ulice", navodi Petrović.

 

Dodaje da postoji veliki problem i na Jadru, gde je pravi haos sa parkiranjem, otuda je moguće i da se taj deo grada, konkretno parking kod parka "Vide Jocić" i deo Karađorđeve od Dušanove do Radničke ulice uvedu u plavu zonu.

 

Petrović podseća da je parkiranje u gradu organizovano na osnovu Studije parkiranja za centralnu zonu Valjeva koja je doneta krajem 2008. godine.

 

"Tada smo, pored uvođenja zona, bili dobronamerni prema građanima pa smo omogućili i besplatna parking mesta u pojedinim centralnim delovima grada. Međutim, vremenom smo bili prinuđeni da smanjujemo broj besplatnih parking mesta, poput knez Mihailove ulice, gde smo takođe uveli naplatu parkiranja", kaže Svetislav Petrović.

 

On smatra da nije rešenje samo širenje zona u kojima se naplaćuje parking, nego je važno da centar grada bude opremljen sa novim parking mestima.

 

Nastavak sutra o problemima i rešenjima parkiranja u Valjevu... Parkiranje u Tešnjaru, u gradskim naseljima...

 

Aktuelno

Darija Ranković (foto: Đorđe Đoković)
Iz redakcije Pre 13 sati 5 minuta

Da li su u Srbiji samo Maje i Barbare žene?

Skoro me nisu dirnule neke reči kao one koje je izgovorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na skupu u organizaciji SNS "Jake žene za jaku Srbiju", da će "nastaviti da se bori za pristojnu...  · 20 komentara

Deponija (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Iz republičkog i opštinskog budžeta Pre 10 sati 41 minuta

Dva miliona dinara za uklanjanje deponije

Ministarstvo zaštite životne sredine je opštini Mionica opredelilo 1,5 milion dinara za uklanjanje divlje deponije koja je locirana na desnoj obali reke Ribnice u selu Mionica, dok je Mionica...

Narodna skupština (foto: Kolubarske.rs)
Bez kraja Pre 12 sati 1 minuta

Jopet mož’ da bidne, al’ ne mora da znači...

Polemika oko toga da li je osuđenom zbog ratnog zločina na zatvor u odgovarajućem trajanju mesto u narodnoj skupštini (manje i o javnim istupima takvih, osobito u svojstvu predavača na vojnim...