Parking u Kolubari 2 (foto: Đorđe Đoković)
Parking u Kolubari 2 (foto: Đorđe Đoković)
12.06.2018, 07:00

Parkiranje u naseljima i Tešnjaru

č: | fb:

Stanari naselja Kolubara 2 i Zbratimljeni gradovi, koja su u neposrednoj blizini Krušika, imaju problem sa kako kažu "nemanjem slobodnog parking mesta", jer su ih "uzurpirali radnici Krušika". Tvrde da u nedostatku dovoljnog broja parking mesta na fabričkom parkingu radnici koriste ona koja se nalaze u naseljima i koja koriste stanari.

 

"Činjenica je da stanari u naseljima u neposrednoj blizini Krušika imaju problem zbog toga što radnici fabrike svoja vozila parkiraju u tim naseljima, ali to im ne može niko zabraniti jer su to javni parkinzi i dostupni su svima. Pogrešno je mišljenj da su parkinzi u naseljima u vlasništvu stanara tih naselja i da samo oni imaju pravo da ih koriste", kaže saobraćajni inženjer Svetislav Petrović zadužen za saobraćaj i saobraćajnu infrastrukturu u Gradskoj upravi.

 

Svetislav Petrović

Svetislav Petrović (Foto: Đorđe Đoković)

Oni koji se bave saobraćajem i saobraćajnom infrastrukturom u gradu, za sada ne razmišljaju o zoniranju parking mesta u naselju Kolubara 2, gde bi se naplaćivao parking.

 

"Ako se trend povećanja broja vozila nastavi i u narednom periodu, možda se odlučimo i za uvođenje naplate parkinga u Kolubari 2. Sada o tome ne razmišljamo jer bi to bilo previše nekorektno. Treba naći meru", smatra Petrović.

 

Milica Petković, načelnik komunalne policije, kaže da svakodnevno dobijaju nekoliko poziva ili pritužbi građana iz Kolubare 2 i drugih naselja u blizini "Krušika" da su im radnici vojne fabrike "zauzeli njihova parking mesta", te da oni nemaju gde da parkiraju svoja vozila. 

 

"To nije u našoj nadležnosti. Mi intervenišemo samo u slučaju da su vozila parkirana na zelenoj površini", objašnjava Petković.

 

Problem parkiranja imaju i žitelji Tešnjara

 

Gradskom Odlukom, koja je doneta pre godinu dana, stanari Tešnjara mesečno plaćaju parking kupovinom stanarske karte koja košta 330 dinara, dok za sve ostale važi zabrana parkiranja.

 

Odluka se odnosi na ulice Kneza Grbovića, Kneza Jovice, Bobovčevu, Milovana Glišića, Hadzi Ruvimovu i deo u ulice Pijačni kej.

 

Međutim, tvrde žitelji Tešnjara, oni koji imaju mesečne stanarske karte često nemaju gde da parkiraju svoje automobile jer su mesta zauzeta, a nadležne službe niti kontrolišu parkiranje, niti kažnjavaju one koji parkiraju svoja vozila, a nemaju stanarske karte.

 

Ljuti su i zato ne žele više da kupuju stanarske karte, koje plaćaju, a ne mogu da parkiraju svoja vozila pored ili u blizini svojih domova. Da su zaista ljuti i da više ne kupuju stanarsku kartu, pokazuje podatak da je JKP "Vidrak" u 2017. godini sklopio 91 ugovor sa korisnicima zone – Tešnjar. U ovoj godini sklopljen je ugovor sa samo 18 korisnika.

Milica Petković

Milica Petković (Foto: Đorđe Đoković)

 

Milica Petković, načelnik Komunlane policije, kaže da parkiranje u Tešnjaru i okolnim ulicama kontrolišu komunalna policija i inspekcija, i delom saobraćajna policija. Objašnjava šta je u čijoj nadležnosti.

 

"Parkiranje u Birčaninovoj ulici nije u nadležnosti komunalne policije. Mi kontrolišemo samo parkiranje na trotoarima i zelenim površinama. Sve poprečne ulice i deo Ulice Milovana Glišića su u nadležnosti Policijske uprave. Nama se stanari Ulice Milovana Glišića žale na teretni saobraćaj, koji je zabranjen u toj ulici, ali to je u nadležnosti saobraćajne policije. Mi kontrolišemo da li su u Tešnjaru parkirana vozila sa nalepnicom. Ukoliko je parkirano vozilo bez nalepnice-stanarske povlastice, komunalna policija fotografiše automobil i piše prekršajni nalog. Međutim, mi ih kaznimo, oni opet parkiraju vozilo i tako sve u krug", objašnjava Petković.

 

Dodaje da je problem parkiranja u Tešnjaru i okolnim ulicama veliki i da su nezadovoljni stanari, ali i vlasnici lokala i poslovnih objekata. Naime,vlasnici lokala i poslovnog prostora se žale da oni nemaju gde da parkiraju svoja vozila, smatrajući da i oni imaju na to pravo i traže da i oni, poput stanara, dobiju povlašćenu parking kartu.

Tešnjar (parkiranje)

Tešnjar (parkiranje) (Foto: Đorđe Đoković)

 

Saobraćajni inženjer Svetislav Petrović kaže da to jednostavno nije moguće, je u tom slučaju Odluka o parkiranju u Tešnjaru gubi smisao.

 

"Odluka je doneta pre svega zbog stanara. Zbog malog broja parking mesta, a činjenica je da ih u Tešnjaru nema dovoljno, plašili smo se da ćemo se vratiti na stanje pre donošenja Odluke ako damo mesečne karte i zakupcima lokala i poslovnih objekata. Oni koji imaju lokle imaju pravo da se na kratko parkiraju zbog snabdevanja i da koriste parking kod NIS-ove pumpe, koji je nekoliko stotina metara udaljen od Tešnjara. Nema razloga da oni tokom celog dana budu parkirani u nekoj od tešnjarskih ulica", kaže Svetislav Petrović.

 

Na pitanje šta je rešenje za Tešnjar, različiti odgovori. Komunalna policija smatra da treba uvesti povlašćene parking karte i za vlasnike i korisnike lokala u Tešnjaru, dok su u Gradskoj upravi mišljenja da treba poštovati i primenjivati Odluku o parkiranju u Tešnjaru, što znači- dozvoljeno je parkiranje samo stanarima, a sve ostale kažnjavati.

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 7 sati 29 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 4 sati 39 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 7 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara