Ministar Šarčević u poseti Šestoj školi (foto: Đorđe Đoković)
Ministar Šarčević u poseti Šestoj školi (foto: Đorđe Đoković)
13.06.2018, 06:58

Vrtić u Šestoj školi, TIC u Tehničkoj, Petnica državna

č: | fb:

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević boravio je juče u Valjevu, a tema razgovora su, kako je saopšteno na konferenciji za novinare, koja je održana u Tehničkoj školi, bili "svi nivoi obrazovanja u Valjevu".

 

Ministar je najavio da će kapaciteti Predškolske ustanove biti povećani u prostoru stare Šeste škole, Tehnički inovacioni centar (TIC) biće u okviru Tehničke škole, bivši hotel "Jablanica", koji je prešao u vlasništvo Države, biće adaptiran u učenički dom, a Istraživačka stanica Petnica će dobiti status republičke ustanove.

 

- Danas je tema bilo i predškolsko u smislu podizanje kapaciteta Predškolske ustanove kroz optimizaciju postojećeg prostora, govorimo o delu Šeste škole i daljim mogućnostima nadogradnje i korišćenju određenih sredstava koje imamo na raspolaganju preko kredita Svetske banke. Ono što je takođe važno i mi pripremamo veći deo Srbije da se mreža učeničkih domova poveća, tako da je juče predat objekat "Jablanica" Ministarstvu i Direkciji za imovinu, kako bi se u dogledno vreme radila adaptacija. Obaveznost srednje škole je nešto na čemu ćemo mi insistirati i u promeni Ustava i tražimo takođe da se u novom Zakonu o učeničkom i studentskom standardu prepoznaju sve one potrebe države, upravo radi ostanka mladih ljudi, zaposlenja, kao i smeštaja u domovima kada su u pitanju novi vidovi nastave - rekao je ministar.

 

Mladen Šarčević

Mladen Šarčević (Foto: Đorđe Đoković)

On je obelodanio da je doneta definitivna odluka da se pitanje Istraživačke stanice Petnica koje, kako reče, traje veoma dugo, reši i to tako što će dobiti status republičke ustanove, "kao što je već Tršić to uradio na samom početku".

 

- Imamo u planu da ove godine još dve takve ustanove završimo i da se neke dograde i adaptiraju za sledeću godinu. Znači biće mreža od sedam takvih novih Petnica. Imali smo dogovor i sa vladikom Milutinom i sa crkvom da se spor oko zemljišta prevaziđe na jedan od načina koji smo se dogovorili da to može lepo da izvede zajednička komisija po pravu i pravdi i po interesu da se može uknjižiti zemljište gde su objekti i da se sve to uvede u namenu, i da se može u budžetu prepoznati. Takođe, u Tehničkoj školi gde smo pre godinu dana počeli ideju upravo tih novih centara i mogućnosti koje želimo da deca pametnije koriste vreme, radićemo inovacioni centar tehničke prirode za nove vidove tehničkih mogućnosti, kada su u pitanju održivi vidovi energije i sagledaćemo neke nove prostorne mogućnosti koje Valjevo ima da bi mogli da zadovoljimo potrebe i predškolskih i drugih ustanova. Tako da u budžetu imamo značajna sredstva za to i imamo podršku određenih ulagača iz Slovenije, tako da mislim da smo sve ove teme danas obuhvatili sa namerom da ih u paketu rešavamo - objasnio je ministar Mladen Šarčević.

 

Na pitanje novinara da li će Tehnički inovacioni centar (TIC) biti smešten u Tehničkoj školi, a ne u zgradi stare Šeste škole kao što je prvobitno bilo najavljeno, ministar Šarčević kaže da je prvobitna zamisao bila da TIC bude u objektu Šeste škole, ali su neophodna sredstva za adaptaciju tog prostora.

 

- Ako tamo nema tih uslova kao što je meni prvo predočeno, onda će se raditi ovo što je drugi plan. Ali ćemo iznaći način jer je sad u toku i priča o mreži škola. Sve lokalne samouprave su dobile akt o mreži o kojoj treba da se izjasne. Danas smo u Valjevu pričali vrlo konstruktivno kako možemo koristiti i druge prostore gde eventualno možemo krenuti u neku fazu gradnje. Znači centar može sa delom opreme da krene u Tehničkoj školi i da vidimo sve prostorne mogućnosti za sve namene. I još jedan detalj, danas je bilo reči i o stručnom usavršavanju nastavnika, koji su prepoznati po novom zakonu. Sve ove obuke koje su sada intenzivne i kojih ima mnogo, jer se vezuju za nove planove i programe i reformu obrazovanja, ti centri su poslužili kao izuzetno kvalitetna mesta, štede dosta para, a imaju drugačije namene, ako već kasnije mogu da prerastu u određene start-apove - izjavio je ministar Šarčević.

Konferencija za novinare u Tehničkoj školi

Konferencija za novinare u Tehničkoj školi (Foto: Đorđe Đoković)

 

Gradonačelnik Slobodan Gvozdenović je novinarima saopštio da je u razgovoru sa ministrom prosvete "načeto nekoliko značajnih tema".

 

- Imamo plan za nešto šta ćemo realizovati u bliskoj budućnosti. Pre svega Petnica, koja je naučno-istraživački centar i koja treba da bude pod jurisdikcijom i kapom Republike. Mislim da ćemo vrlo brzo naći dogovor sa onima sa kojima treba, a radi se o nekom zemljištu u blizini Istraživačke stanice. Razgovarali smo o proširenju kapaciteta za obdanište Predškolske ustanove, što mislim da je jako značajno pogotovu na tragu ove politike koju predsednik Srbije i srpska Vlada vode o podizanju nataliteta. Ali isto je bilo reči i o Tehničko-inovacionom centru u onom obliku u kome je to moguće i naravno ćemo sagledati zajedno sa ministrom sve mogućnosti i napraviti najbolje rešenje i najbolji dogovor koji je povoljan i za Grad i za Ministarstvo - rekao je gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović.

 

Na pitanje novinara da li je na sastanku u Valjevu bilo reči i o novoj zgradi Šeste škole koja se gradi već 18 godina i o njenom konačnom završetku, ministar je odgovorio da će posetiti i Šestu školu, i tada će ptičati o tome.

 

"Ove moje izjave su na pola mog gostovanja", rekao je novinarima ministar Mladen Šarčević.

 

Druga polovina gostovanja ministra Mladena Šarčevića u Valjevu je završena bez izjava za medije, tako da nismo čuli odgovor na pitanje o završetku nove zgrade Šeste škole.

Aktuelno

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara