Sedište Školske uprave Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Sedište Školske uprave Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
15.06.2018, 07:00

U srednjim školama više mesta nego što ima malih maturanata

č: | fb:

Sledeće nedelje osmaci polažu prijemni  ispit za upis u jednu od pet srednjih škola u Valjevu.  U ovoj školskoj godini  osmi razred je završilo 873 učenika, 46 više nego prošle godine, a u srednjim školama ima 1.080 slobodnih mesta, što je 200 više ili sedam odeljenja više nego lane.

 

Kako je rečeno na konferenciji za novinare u Školskoj upravi Valjevo, prijemni ispit za gimnazije i srednje škole, počinje u ponedeljak 18. juna, kada će svršeni osnovci polagati test iz srpskog jezika, sutradan je test iz matematike, dok će 20. juna mali maturanti polagati kombinovani test, koji sadrži pitanja i zadatke iz pet predmeta.

 

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 22. juna, a konačni 28. juna. Naredna dva dana je popunjavanje liste želja u osnovnim školama, prvi upisni krug je 9. jula, dok je 12. jula drugi upisni krug u srednje škole.

 

Načelnik Školske uprave Valjevo Zorica Jocić objašnjava da je najmanji broj bodova za upis u gimnazije i srednje škole 50,  boduju se uspeh od šestog do osmog razreda pomnožen sa četiri, do maksimalnih 60 poena i rezultat prijemnog, koji najviše može iznositi 40 poena. Učenici koji osvoje ispod 50 bodova mogu se upisati samo na trogodišnje školovanje.

Zorica Jocić

Zorica Jocić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Jocić poručuje da je važno da učenici, ali i njihovi roditelji, realno sagledaju koje su to njihove mogućnosti za određene obrazovne profile.

 

– Testovi prijemnih ispita se preuzimaju tokom vikenda i u ponedeljak će biti podeljeni direktorima osnovnih škola, koji su sa ispitnim komisijama odgovorni za dalje sprovođenje i regularnost završnog ispita. Ranija praksa je bila da na prijemnim ispitima dežuraju nastavnici iz drugih škola, ali ove godine će jedino u Osnovnoj školi "Nada Purić", i to po prvi put, dežurati nastavnici te škole, ali to ne mogu biti nastavnici koji su predavali učenicima osmog razreda. Ono što posebno treba napomenuti jeste to da tokom upisa i posle njega nema premeštanja sa smera na smer ili iz jedne škole u drugu i da Školska uprava Valjevo nema ovlašćenja niti je prava adresa za tako nešto. Takvu mogućnost i ovlašćenja nemaju ni direktori škola – naglasila je Zorica Jocić.

 

Ona podseća i na to da takozvani "đački dinar" nije obaveza, već da roditelji na taj način mogu finansijski pomagati neke od školskih aktivnosti.

 

Slobodna mesta u školama u Kolubarskom orugu

 

U Kolubarskom okrugu na kraju ove školske godine osmi razred završilo je 1.659 đaka, koji se mogu upisati na 1.650 slobodnih mesta. Osmi razred u Osečini završava 112 dece, a u dva odeljenja Ekonomske škole ima 60 slobodnih mesta, u Lajkovcu je 151 osmak, a 120 mesta u srednjoj školi. U Ubu je 272 osmaka na 240 slobodnih mesta, u Mionici 151 učenik na 60 srednjoškolskih klupa, a u Ljigu sto osmaka, a 90 mesta u gimnaziji i srednjoj školi.

 

U Valjevu osmi razred je završilo 873 učenika, a slobodnih mesta ima 1.080. Tehnička škola ima 270 slobodnih mesta, Gimnazija 194, Ekonomska škola 210 slobodnih mesta, Medicinska škola ima180 slobodnih mesta, Poljoprivredna škola sa Domom učenika ima 210 i Muzička škola ima 16 slobodnih mesta.

 

 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 1 sati 1 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 3 sati 38 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 1 komentar