Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
19.06.2018, 07:01

"Igranka" oko javne nabavke za projekat rekonstrukcije bolnice

č: | fb:

Radovi na kompletnoj rekonstrukciji Opšte bolnice, za koje je država, prema tvrdnji gradonačelnika Slobodana Gvozdenovića, namenila mlijardu dinara, još uvek nisu počeli, niti ima nagoveštaja kada će početi s obzirom na to da još uvek ne postoji ni projektna dokumentacija koju je trebalo da obezbedi Grad Valjevo.

 

Najava o početku radova i pokušaja raspisivanja tendera je bilo. Gradonačelnik Slobodan Gvozdenović je u oktobru prošle godine izjavio za "Vujić" TV da će radovi na rekonstrukciji Opšte bolnice početi na proleće 2018. godine. Objasnio je da je dobijeno odobrenje Ministarstva finansija da Grad, iako nije osnivač bolnice, može da finansira projekat rekonstrukcije.

 

Krajem prošle godine 28. decembra raspisana je javna nabavka izrade projekta za rekonstrukciju, adaptaciju i dogradnju Opšte bolnice, čija je procenjena vrednost bila 8.333.334 dinara bez PDV-a.

 

Radna grupa za praćenje javnih nabavki, koju je krajem avgusta prošle godine formirao gradonačelnik, a čiji je predsednik Mihailo Milutinović, je na sednici održanoj 5. januara konstatovala da će otvaranje ponuda biti 1. februara, a rok za izradu projekta je 90 dana.

 

Međutim, samo šest dana kasnije 11. januara ista Radna grupa donosi zaključak da se "izvrši izmena i dopuna javne nabavke", a v. d. načelnika Gradske uprave donosi odluku o obustavi postupka sa obrazloženjem da "u vreme pokretanja postupka nisu se mogli predvideti nedostaci projektnog zadatka, a koji onemogućavaju da se započeti postupak okonča".

 

Verovatno zbog naknadno uočenih "nedostataka projektnog zadatka" ili iz želje da se u prvobitnoj javnoj nabavci "uštedi", sada je značajno uvećana procenjena vrednost za izradu projektne dokumentacije rekonstrukcije Opšte bolnice, te je Planom javnih nabavki za 2018. opredeljeno 41.666.667 bez PDV-a.

 

Do danas, ni pet meseci kasnije, javna nabavka za izradu projektne dokumentacije nije raspisana, ali je Radna grupa za praćenje javnih nabavki na svojim sednicma nastavila da se bavi ovom javnom nabavkom.

 

Tako je na sednici koja je održana 1. februara, kako piše u zapisniku, "saopšteno da je Odseku za javne nabavke dostavljen projektni zadatak za kompleks objekta Opšta bolnica Valjevo sačinjenog od arhitekte Anđelke Mandić Milutinović i tako su se stekli svi uslovi da se u najkraćem roku objavi javna nabavka".

 

Potom je Radna grupa na sednici održanoj 5. februara konstatovala da "načelnik Odeljenja za društvene delatnosti Zora Bojičić treba da uputi zahtev za pokretanje postupka javne nabavke za projekat Opšte bolnice u Valjevu".

 

Na sednici Radne grupe održanoj 8. februara, zaposleni u Odseku za javne nabavke su članove Radne grupe "informisali da javna nabavka oko projekta Opšte bolnice u Valjevu nije raspisana i da oko tehničke specifikacije treba da se usaglase Milan Matić, kao koordinator projekta, i arhitekta Anđelka Mandić Milutinović, i da će se nakon usaglašavanja pristupiti realizaciji javne nabavke".

 

Na sednici Radne grupe održanoj 27. februara, Ana Stefanović, zaposlena u Odseku za javne nabavke, obaveštava Radnu grupu da je "kontaktiran Milan Matić, koordinator na projektu Opšte bolnice, i prema njegovim tvrdnjama dokumentacija za objavljivanje tendera biće kompletirana za sedam dana. Stav Radne grupe je da odmah po dostavljanju dokumentacije javna nabavka bude raspisana", navedeno je u zapisniku sa sednice.

 

Podsećam, da su po odluci gradonačelnika Slobodana Gvozdenovića za svaku sednicu Radne grupe za praćenje javnih nabavki plaćeni i to predsednik 3.000 dinara, a članovi po 2.000 dinara. Uprkos tome rezultati su izostali, bar kada je reč o javnoj nabavci izrade projekta za rekonstrukciju Opšte bolnice.

 

Ovakvim "efikasnim radom" Gradske uprave i gradonačelnikove Radne grupe ugrožen je projekat koji je u oktobru prošle godine Slobodan Gvozdenović najavio kao kapitalnu investiciju Države, preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

 

Planirano je da bude adaptiran hirurški blok, zgrada neurologije i pedijatrije, Centra za rehabilitaciju, zgrada Grudnog odeljenja i patologije, stara zgrada, zgrada Poliklinike, psihijatrije, Centar za mentalno zdravlje i upravna zgrada.

 

Kako je navedeno u tehničkoj dokumentaciji, u prvoj fazi radova treba da bude zamenjen krovni pokrivač sa elementima za odvod atmosferskih voda, da se uradi izolacija i uređenje svih spoljnih zidnih površina, zamena celokupne fasadne stolarije, spoljnih vrata, kao i pristupne anekse objektima stepeništa, rampe i nadstrešnice.

 

U drugoj fazi planirano je sređivanje elektro i vodovodne mreže, unutrašnji zidovi, liftovi, postavljena led rasveta, centralna klima, dodatna ventilacija u operacionim salama. Treća faza su radovi na rekonstrukciji grejanja u bolnici. 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 15 sati 46 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 22 sati 43 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica 18.04.2024

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara