Sednica Skupštine grada 20. jun 2016. - konstituisana nova vlast (foto: Đorđe Đoković)
Sednica Skupštine grada 20. jun 2016. - konstituisana nova vlast (foto: Đorđe Đoković)
20.06.2018, 06:52

Kud plovi ovaj brod

č: | fb:

Danas je dve godine vladavine koalicije naprednjaka i socijalista u Valjevu. Koliko je urađeno ili nije urađeno, kako lako se obećava, a kako teško se obećano i ispunjava, koliko izgovorena reč ima težinu, šta je za vlast uspeh i "kud plovi ovaj brod", pitanja su primerena godišnjici.

 

S obzirom na to da političari najviše govore o svetloj budućnosti odgovor na ta pitanja potražila sam u prošlosti. Prenosim deo intervjua koji je prošle godine na godišnjicu formiranja valjevske vlasti, dakle 20. juna 2017. godine, za "Vujić" televiziju dao gradonačelnik Slobodan Gvozdenović.

 

Na početku razgovora Gvozdenović je rekao da je veoma zadovoljan sa ovim što je gradsko rukovodstvo uradilo i postiglo u prvoj godini vlasti.

 

- Ova prva godina je bila više nego dobra. Neke stvari koje godinama nisu bile interesantne pomerili smo sa mrtve tačke, kao što su Divčibare i to se već vidi. Uveli smo dve nove autobuske linije, otvorena je ski staza, imamo i pojačanu medijsku aktivnost na Divčibarama, postavili smo nove kante za đubre, nove pečurke i mobilijar. Rešavamo problem telekomunikacionih veza na Divčibarama, radimo projekat kanalizacije i iduće godine (2018.) će biti priveden kraju. Otpočeli smo rekonstrukciju vodovodne mreže. Odvojili smo parcelu za kuću Turističke organizacije. Obezbedili smo deset miliona dinara iz Ministarstva turizma za izgradnju dečjeg parka, biciklističkih i pešačkih staza. Potpisan je ugovor sa Jovanom Teodosićem, Miloš i on su kupili kamp Breza i sledeće godine (2018.) kreće izgradnja – rekao je Gvozdenović.

 

Uspeh je i to što je "zahvaljujući Darku Glišiću, JP Putevi Srbije finansiralo rekonstrukciju Dušanove ulice i tri kilometra puta Valjevo-Beloševac". Uspeh vlasti su novogodišnja rasveta, klizalište, dolazak premijera i ambasadora...

 

- Posle dužeg vremena imali smo osvetljen grad za novogodišnje praznike, imali smo klizalište u gradu, imali smo posetu predsednika Vlade Aleksandra Vučića u decembru. Bio je u Gorenju. Potpisali smo sporazume kao što je onaj u Belorusiji, gde sam bio u ekipi koju je predvodio Vučić, sa gradom Molodečno o ekonomskoj, privrednoj, kulturnoj, sportskoj saradnji. Bilo je dosta ambasadora koji su prošli kroz Valjevo, bio je Majkl Devenport. Bila je intenzivna aktivnost gradske vlade za koju sam siguran da će biti najbolja gradska vlada u zadnjih 15-20 godina - rekao je gradonačelnik.

 

Odgovarajući na pitanje šta nije urađeno, a trebalo je, Slobodan Gvozdenović je rekao da ima "uveravanja od Darka Glišića da će se založiti i da će tražiti da put M-4, bude urađen kao šnel-štrase, upravo onako kako je i premijer Vučić rekao da se uradi, kada je bio u Gorenju, i da se povežemo sa Nepričavom da izađemo na Koridor 11".

 

- To je prioritet i to moramo uraditi ove godine, a prioritet je i kupovina i opremanje industrijske zone. Ono zašta smo već postigli dogovor, u tome nam je pomogla nemačka organizacija GIZ koja je besplatno uradila studiju izvodljivosti, to je promena energenta u Toplani, koja će do kraja sledeće godine (2018.) preći na biomasu. Time bi smanjili cenu grejanja i aerozagađenje - najavio je Slobodan Gvozdenović.

 

Takođe je najavio da će Šesta osnovna škola biti završena na jesen (2017.) i da će primiti đake, a da će u prostoru stare škole biti smešten jedan novi školski centar. Potvrdio je da se od tog centra, koji je kasnije nazvan TIC, nije odustalo.

 

- Naravno da ostajemo pri toj ideji, pogotovo što je Grad izdvojio sredstva iz svog budžeta za taj školski centar i dr Dragan Jeremić moj zamenik je sasvim uključen u to, kao i ja i svi u Gradskom veću koji to prate. Ja sam i rekao da smo mi prilikom jedne posete Velenju videli taj fantastičan školski centar, oni ga zovu centar za dualno obrazovanje, ali je jasno da se tu radi o zanatima. Ono što je jako značajno jeste da je Vlada Srbije prepoznala takav jedan projekat, pa je izdvojila 60,5 miliona dinara,  kao i da je Vlada Slovenije spremna i daće 100 miliona dinara, i mislim da je to za Valjevo dobro - naveo je gradonačelnik.

 

Govoreći o akumulaciji i brani Stubo-Rovni u kojoj je 50 miliona kubika vode, koja može da se preradi, ali i sirova da se transportuje, Slobodan Gvozdenović veruje da će Valjevo uskoro prodavati tu vodu.

 

- Branu prate razne kontroverze i priče, čak sam i ja kao opozicija kritikovao tu branu što je logično jer mi je to donosilo glasove. Sada o brani mislim sasvim drugačije. Možemo da prodajemo tu vodu Lajkovcu, Mionici i Lazarevcu. Milsim da ćemo vrlo brzo doći do nekih sredstava da gradimo ceovod od Slovca ka Lajkovcu da bi tu branu stavili u funkciju i da bi prodavali vodu. Ostavimo struci da ona kaže koliko možemo da zaradimo od prodaje. Moramo do kraja godine (2017.) da definišemo te prioritete gde prvo možemo da prodamo tu vodu. Pa kad počnemo da je prodajemo, da vidimo ko je sledeći kupac vode iz akumulacije Srubo-Rovni - izjavio je Gvozdenović.

 

Slobodan Gvozdenović

Slobodan Gvozdenović (Foto: Đorđe Đoković)

U prvoj godini vladavine naprednjaka i socijalista prva ozbiljnija kriza unutar koalicije videla se na sednici Skupštine grada na kojoj Žarko Kovač, kao predlog SPS-a, nije dobio podršku većine da bude izabran za člana Gradskog veća. To je učinjeno iz drugog pokušaja, ali je bio dovoljan signal za javnost da u koaliciji nešto ne štima. Gvozdenović je ustvrdio da koalicija dobro funkcioniše.

 

- Nema govora o ugroženosti koalicije. Kada vlast izgubi većinu, ona pada. Sećate se kako sam 2006. godine ja lično sa dva odbornika oborio Skupštinu grada i posle toga je Valjevo dve godine bilo u privremenim merama zato što sam ja tako hteo. Gospodin Jovan Tomić je bio gradonačelnik, a ja sam ga oborio. Ja, kada sam rekao da Skupštine neće biti, nije je ni bilo. Ja znam kako se to radi, mnogi nemaju pojma ni predstavu kako se obara Skupština - pohvalio se Gvozdenović.

 

Objasnio je da gradska vlast nema vremena da se bavi čaršijskim pričama o navodno lošim odnosima u koaliciji, jer "moramo se usresrediti na ono što nas čeka ovog leta (2017.) a toga je mnogo".

 

- Prvo industrijska zona. Dolaze ljudi iz, pre svega, tekstilne industrije koji se interesuju za prostor gde bi proizvodili džins. Turci su zainteresovani za pokretanje proizvodnje. Gospodin Šen iz Nemačke koji se bavi proizvodnjom autodelova je vrlo zainteresovan da iz Turske preseli svoju proizvodnju u Valjevo i da zaposli 100 do 200 radnika. Gradsko veće radi na tome. Mene i gospodina Jeremića očekuje put  u Nemačku da vidimo šta gospodn Šen konkretno radi i šta se u Fuldi proizvodi - najavio je Gvozdenović.

 

Nezaobilazna tema je bilo i investiranje u zdravstvo, u Dom zdravlja i bolnicu. Šta je urađeno za godinu dana, a šta je planirano u drugoj godini vladavine, dakle za 2017. godinu.

 

- Sve što je predviđeno za Dom zdravlja je investirano i vidi se. Dom zdravlja je doveden na jedan zavidan nivo. Kupili smo dva saniteta. Očekujemo da ove godine (2017.) dobijemo od Kancelarije za javna ulaganja 80 miliona dinara za renoviranje Doma zdravlja, a isto tako očekujemo par miliona evra koje ćemo dobiti do kraja godine (2017.) za renoviranje valjevske bolnice, a mi smo kao Grad ove godine (2017.) rebalansom budžeta izdvojili 20 miliona dinara za projekat rekonstrukcije bolnice i taj projekat će do kraja godine (2017.) biti urađen. Priče o Domu zdravlja i trošenju novca za tu ustanovu su plod nečije frustracije i nagomilanog besa. Mi ćemo sad ići u proces nabavke rendgen aparata za Dom zdravlja. Jedan deo novca će obezbediti Repulika, jedan mi, a možda će sve obezbediti Republika, trenutno pregovaramo - obelodanio je Slobodan Gvozdenović.

 

Pohvalio se da je ova Gradska vlada u budžetu duplirala sredstva za sprovođenje poljprivredne politike.

- Sa osam miliona podigli smo na 16 miliona dinara. Neke stvari još uvek radimo. Subvencionisaćemo poljoprivredne kredite, i to do 200.000 dinara po poljoprivrednom gazdinstvu. Ono što ćemo uraditi kao Grad jeste da ćemo izgraditi 70-90 kilometara putne mreže i razmišljamo da uđemo u kredit kako bi potpuno asfaltirali one ključne seoske puteve. Sredićemo ona vodosnabdevanja koja mogu da se srede, sve ćemo učiniti sa Distribucijom da sva sela imaju dobro napajanje, da imaju mobilnu telefoniju - obećao je gradonačelnik.

 

S obzirom na to da je, kako reče, fudbal najpopulatniji sport, Grad će, prema tvrdnji Slobodana Gvozdenovića, i u ovoj godini (2017.) ulagati u FK Budućnost.

 

- Ako može Mačva iz Šapca, zašto ne može i Budućnost. Šta su oni bolji, pametniji, lepši, zdraviji, šta su oni, a da mi to nismo i da ne možemo? Moramo da uđemo u drugu ligu, ako ne ove, onda iduće godine (2018.). Mi smo ove godine odvojili deset miliona dinara, prebacićemo Valisu, hoćemo da igrate na Pećini, hoćemo da to bude dobar stadion na kome će igrati Budućnost. Hoćemo da pomognemo, ne samo FK Budućnost, nego i Metalcu, odbojkašicama, šah klubu. Moramo da pomognemo vrhunske klubove, kao što su Budućnost, Metalac,  vaterpolo klub. Sledeće godine (2018.) ćemo u budžetu povećati izdvajanja za sport za 15 posto, ima prostora za to. Što se tiče kulture, novac u budžetu za profesionalno pozorište je odvojen, čekaju ih tri miliona dinara. Ne znam kuda plovi taj brod, ali ih novac čeka. Ako im bude trebalo još, dobiće - poručio je kulturnjacima gradonačelnik Valjeva.

 

Odgovarajući na pitanje, kako komentariše one koji kritikuju vlast smatrajući da ništa ne radi i da nenamenski troši novac, i da se "neki valjevski portali gotovo periodično time bave", Gvozdenović otkriva tajnu da portale uopšte ne čita.

 

- Znate kako, mogu ja sad kao lekar da Vam kažem šta mislim o tome. Ali ja uopšte ne čitam portale, a šta kao doktor mislim to ću Vam reći posle emisije. Znate, ne možete frustracije i nagomilani bes iz detinjstva, komplekse i inferiornost da na neki način pomognete da budu prevaziđeni ili izlečeni. To je jedna potpuno efemerna stvar. Ono što je najbitnije jeste da je rađeno sve po zakonu, da svaka vlast ili vlast vrši ili ne vrši, i raspoređuje sredstva i vodi politiku onako kako smo se dogovorili u Gradskom veću, pre svega gradonačelnik i zamenik gradonačelnika, i da svako onaj ko ne vrši vlast onako kako misli da treba, a radi onako kako mu čaršija i portali govore onda treba odmah da ode. Da je bilo bilo šta, da je bilo kakvih nepravilnosti bilo, zloupotreba,... postoje sudovi, tužilaštva, oni znaju šta treba da rade. A portale uopšte ne čitam i ne znam ni da postoje - rekao je gradonačelnik Slobodan Gvozdenović gostujuči na "Vujić" televiziji 20. juna 2017. godine povodom godišnjice gradske vlasti.

 

Samo četiri dana nakon toga, 24. juna, gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović se oglasio saopštenjem za javnost u kome je pisalo:

 

"U toku noći uhapšena su tri radnika Gradske uprave o čemu sam uredno obavešten od strane nadležnih organa. Verujem da će odluke pravosudnih organa u daljem postupku biti donete u skladu sa zakonskim propisima. Grad Valjevo se ne meša u rad državnih organa i s tim u vezi u toku istražnog procesa isti nećemo komentarisati".

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 6 sati 37 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 9 sati 14 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara