Registracija Prijava preko FB
Bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Bolnica (foto: Đorđe Đoković)
28.06.2018, 06:57

Radovi na bolnici kasne zbog neažurnog gradskog rukovodstva

č: | fb:

Zbog neažurnosti, pa i neodgovornosti gradskog rukovodstva, sva je prilika da ove godine neće početi radovi na rekonstrukciji Opšte bolnice Valjevo.

 

Da bi radovi, za koje je novac obezbedila Vlada Srbije preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, počeli neophodan je projekat koji još uvek nije urađen što je bila jedina obaveza Grada.

 

Niko u Gradskoj upravi ne želi da odgovori na pitanje zbog čega još uvek nije raspisana javna nabavka izrada projekta za rekonstrukciju, adaptaciju i dogradnju Opšte bolnice. Podsećam, tender je bio raspisan krajem decembra prošle godine, da bi nakon nekoliko dana postupak bio obustavljen i do danas nije ponovljen.

 

U javnosti je predstavljeno da je grad Valjevo, zahvaljujući sposobnom gradskom rukovodstvu, uspeo da od Vlade Srbije dobije milione evra za rekonstrukciju bolnice, renoviranje Doma zdravlja i Valjevske gimnazije. Gradonačelnik Slobodan Gvozdenović se još prošle godine pohvalio da će od države dobiti par miliona evra za renoviranje valjevske bolnice i 80 miliona dinara za adaptaciju Doma zdravlja, tako da će ta dva objekta, kako je tvrdio, biti rekonstruisana ove godine.

 

Međutim, nije reč o posebnom tretmanu Valjeva i valjevskog rukovodstva. Naime, Vlada Srbije je 22. septembra 2017. godine donela Zaključak da će iz državne kase, preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, sa 5,3 milijarde dinara biti finansirana "obnova i unapređenje objekata javne namene u javnoj svojini u oblasti obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite".

 

Zaključkom Vlade Srbije, a na predlog Radne grupe, na spisku se našlo 253 objekta iz 113 lokalnih samouprava, među kojima su Valjevo i sve opštine Kolubarskog okruga, sa po dva objekta, Ub, Lajkovac, Mionica, Ljig i Osečina.

 

U Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima nam je rečeno da je Dom zdravlja Valjevo uvršten na predlog lokalne samouprave, dok je Valjevsku bolnicu predložilo Ministarstvo zdravlja. Oba objekta biće rekonstruisana od poda do plafona poput 106, koje je do sada Kancelarija obnovila širom Srbije, sa spiska od 253 objekta čiju obnovu finansira Država.

 

I dok je više od stotinu objekata već rekonstruisano, u toku su radovi na 44, mnoge lokalne samouprave su dostavile projektnu dokumentaciju i početak radova se očekuje, Valjevo još uvek nije raspisalo ni javnu nabavku za izradu projekatno-tehničke dokumentacije.

 

Za razliku od gradonačelnika Slobodana Gvozdenovića koji zna da će Valjevo dobiti par miliona evra za Bolnicu i 80 miliona dinara za Dom zdravlja, u Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima nam je rečeno da će novčani iznos biti poznat tek nakon što se uradi projekat.

 

"U kojem trenutku će početi radovi na obnovi bolnice i Doma zdravlja, i koja će biti procenjena vrednost radova, znaćemo tek kada bude urađena projektno-tehnička dokumentacija koju Kancelariji treba da dostavi lokalna samouprava jer je to osnov da počnemo sa radom na rekonstrukciji. Ono što je u ovom trenutku sasvim izvesno to je da će zbog kompleksnosti objekta Valjevska bolnica biti rađena fazno", navodi se u odgovoru na pitanje koliko novca je izdvojeno i kada će početi rekonstrukcija objekata, koja smo upitili Kancelariji.

 

Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima je poznato da Valjevo još uvek nije objavilo javnu nabavku za izradu projekta rekonstrukcije bolnice, Doma zdravlja i Gimnazije.

 

"Moramo da istaknemo da je osnovna uloga Kancelarije da posao bude završen što je moguće pre i shodno tome Kancelarija radi sve što je u našoj mogućnosti da lokalne samouprave svoj deo posla završe što je moguće pre", navodi se u odgovoru.

 

Nezvanično saznajemo da je Kancelarija uputila nekoliko dopisa gradskom rukovodstvu, da su u nekoliko navrata predstavnici Kancelarije boravili u Valjevu, a sve sa jednim istim ciljem da se ubrza postupak i da Valjevo što pre završi svoj deo posla kako bi započeli radovi na rekonstrukciji objekata za koje je država obezbedila novac.

 

Sagovornik Kolubarskih.rs građevinske struke smatra da u ovoj godini neće početi radovi na rekonstrukciji bolnice. "Kada bi javna nabavka za izradu projekta bila raspisana danas, procedura sa sve žalbenim postupkom bila bi okončana u najboljem slučaju za 45 dana, što je sredina avgusta. Projektno-tehničku dokumentaciju treba da pregleda Kancelarija, pa se nakon toga raspisuje javna nabavka za izvođača radova, a za taj posao takođe treba do 45 dana, sa sve žalbenim rokom. Sledi potpisivanje ugovora, uvođenje u posao izvođača radova, a to je već novembar-decembar. S obzirom na to da prva faza radova na bolnici podrazumeva spoljne radove, a to je zamena krova sa sve odvodima atmosferskih voda, izolacija i fasada, zamena stolarije..., radovi koji se ne rade zimi, mala je verovatnoća da će ove godine početi radovi ", zaključuje sagovornik Kolubarskih.rs.

 

A Kolubarske.rs zaključuju da je valjevska vlast i u ovom slučaju pokazala neodgovornost i po ko zna koji put potvrdila da se najviše bavi sobom, hvalisanjem i pravdanjem.  

 

Vlast se pravdala da brojne javne nabavke stoje "zbog poznatog događaja", jer su "istražni organi odneli kompjutere nakon hapšenja načelnika i službenika Gradske uprave prošle godine u junu".

 

U Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima nam je rečeno da ukoliko radovi ne počnu ove godine ne znači da je propuštena prilika i da će novac biti preusmeren u drugi grad i na druge objekte.

 

Valjevo je na spisku gradova čiji će objekti biti obnovljeni, a kada će radovi početi zavisi isključivo od brzine i ažurnosti gradskog rukovodstva.

Aktuelno

Šesta škola (foto: Đorđe Đoković)
Ni danas se nije čulo zvono u novom objektu Pre 5 sati 41 minuta

Šesta škola na stend baju

I pored brojnih najava, u novu zgradu OŠ "Milovan Glišić", đaci nisu preseljeni ni 12. novembra ili u "prvoj polovini novembra", kao je to najavio Mihailo Milutinović, koordinator izvođača radova...  · 1 komentar

Svečana akademija (foto: Dragana Nedeljković)
Svečana akademija povodom jubileja Pre 11 sati 7 minuta

Radljevski đaci o Velikom ratu

Povodom obeležavanja sto godina od kraja Prvog svetskog rata, u OŠ "Dušan Danilović" u Radljevu održana je svečana akademija, uz prisustvo predstavnika opštine Ub, Termoelektrane "Nikola Tesla",...

Aforizmi (foto: Dušan Arsenić)
Zlatno doba Pre 11 sati 7 minuta

Care, care, gospodare, koliko je sati...

"Mnogi ljudi su kao satovi: pokazuju jedno vreme, a otkucavaju drugo". Narodna mudrost iz Danske.   Doći će do podele u redovima vlasti. Shvatili su da se bez opozicije ne može....