Registracija Prijava preko FB
Deponijska pregrada na Gradcu (foto: Kolubarske.rs)
Deponijska pregrada na Gradcu (foto: Kolubarske.rs)
09.07.2018, 08:58

Za štetu i "arčenje" para niko nije kriv

č: | fb:

Deponijska pregrada na reci Gradac, koja je izgrađena novcem građana Valjeva a koji je bio namenjen zaštiti od poplava, svaki put nakon obilnijih padavina podigne nivo reke. Tako je bilo i pre desetak dana, kada se Gradac ponovo izlio na put.

 

Izlio se Gradac (29. jun 2018.)

Izlio se Gradac (29. jun 2018.) (Foto: Lokalni front Va)

Bio je to povod da aktivisti Lokalnog fronta Va ponovo govore o ovoj promašenoj investiciji i o šteti koju pravi deponijska pregrada, ali i da novinarima saopšte neka nova saznanja do kojih su došli pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

 

Željko Trifunović, aktivista Lokalnog fronta Va, je na konferenciju za novinare saopštio da gradska vlast još uvek nije utvrdila odgovornost za štetu nastalu poplavom nakon izlivanja reke u oktobru prošle godine.

 

- Samo dve sedmice nakon što je objekat predat, deponijska pregrada je podigla nivo Gradca, izazvala izlivanje reke i nanela štetu putu prema Aničićima i po privatnim parcelama duž reke. Bilo je to 24. oktobra prošle godine. Posle toga od gradskih funkcionera čuli smo objašnjenje da je u vezi sa pregradom sve "bilo po zakonu", da su "vodili računa o svakom dinaru" i da su čak i uštedeli, kako tvrde, 972 hiljade dinara. Pomoćnik gradonačelnika Miroslav Pimić je obećao da će Grad pokrenuti pitanje utvrđivanja odgovornosti i zatražiti veštačenje od "referentnih ustanova", kako bi pričinjena šteta bila nadoknađena u celosti. Bilo je to krajem januara ove godine – rekao je Trifunović.

 

On je podsetio da je ubrzo nakon toga Lokalni front demantovao Pimića o uštedi navodeći da je do tog trenutka cela priča o deponijskoj pregradi građane Valjeva koštala 6 miliona 670 hiljada 344 dinara, dakle "ne da nema ušteda nego je znatno više potrošeno".

 

Što se tiče veštačenja, bilo je to još jedno prazno obećanje ove vlasti i još jedna obmana građana Valjeva. Trufunović je preneo odgovor koji su dobili od Poverenika za informacije od javnog značaja.

"Grad Valjevo se do danas nije obratio zahtevom nekoj referentnoj ustanovi za veštačenje o događajima na reci Gradac od 24.10.2017.godine".

Željko Trifunović

Željko Trifunović (Foto: Kolubarske.rs)

 

Trifunović je rekao da su građanima Valjeva ispostavljeni još neki računi.

 

- Na pitanje o ceni radova izvedenih na sam dan 24. oktobra odgovoreno je da ti radovi nisu ni fakturisani ni plaćeni. Imamo, međutim, odgovor da je jednoj osobi isplaćeno 74.100 dinara na ime štete od poplave. Imamo takođe objašnjenje da su naknadni radovi na zaštiti obale i popravci puta za Aničiće izvedeni po ugovoru o redovnom održavanju vodotokova drugog reda, po nalogu Štaba za vanredne situacije. U prilogu je kopija druge privremene situacije od 17. novembra 2017. u kojoj se vidi i pregled i obračun izvršenih radova. U tom pregledu, u koloni "Sanacija od izlivanja reka Gradac" zbir vrednosti izvedenih radova je oko 1,5  miliona dinara – pokazao je novinarima dokument Željko Trifunović.

 

On je naveo da je prilično posla oko deponijske pregrade bilo i 7. marta ove godine. U odgovoru na pitanje o ovim radovima rečeno je da je njih izvelo preduzeće "Erozija" po nalogu Odseka za vanredne situacije, da ti radovi nisu fakturisani, niti plaćeni. Podsetio je da je tada duž leve obale Gradca iznad deponijske pregrade napravljen nasip od dva reda džakova sa peskom, koji je posle izvesnog vremena i uklonjen.

 

"Račun za problematičnu deponijsku pregradu na Gradcu, do ovog trenutka, dostigao je osam miliona dinara", rekao je na konferenciji za novinare Željko Trifunović, aktivista Lokalnog fronta Va. 

Aktuelno

Europrom torba (foto: Đorđe Đoković)
Naplata biorazgradivih kesa od četvrtka Pre 4 sati 48 minuta

Od svake "Europrom" kese deo novca ide u donacije

Biorazgradive ljubičaste kese koje se dobijaju na kasama "Europroma" naplaćivaće se od četvrtka dva dinara po komadu. Europrom i DTL od svake prodate kese izdvajaće 0,2 dinara za donacije....

Aforizmi (foto: Dušan Arsenić)
Zlatno doba Pre 6 sati 47 minuta

Daj mi oči jedan krug

"Svaki čovek drži granice vlastitog vidnog polja granicama sveta", Šopenhauer.   Vidimo da smo slepci, priznati nećemo nikada. Uz pomoć prijatelja stigli smo do bezizlazne situacije....

Sinđelićeva ka Knez Mihajlovoj (foto: Đorđe Đoković)
Redakcijski foto-blog Pre 19 sati 7 minuta

Obilna kiša i olujni vetar u pojedinim delovima grada

Nevreme praćeno pljuskom i olujnim vetrom koji je 26 minuta duvao 13 metara u sekundi zahvatilo je danas oko 16.30 časova pojedine delove Valjeva i okolinu.   Kako nam je rečeno, u centru...