Registracija Prijava preko FB
Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
10.07.2018, 11:17

Nastavljeno suđenje za ubistvo u noćnom klubu "Zipa"

č: | fb:

U Višem sudu u Valjevu nastavljeno je suđenje za ubistvo u noćnom klubu "Zipa". Pred Krivičnim većem Višeg suda, kojim je predsedavala sudija Jasmina Terzić, u postupku protiv Sretena Nikolića optuženom da je u noći između 29. i 30. oktobra 2016. godine u kafiću "Zipa" ubio Damjana Dragojlovića i povredio još tri osobe, juče su svedočili stric i drugovi ubijenog Damjana Dragojlovića.

 

Nenad Dragojlović, stric pokojnog Damjana, je rekao da doživljava neprijatnosti od porodice optuženog Sretena Nikolića. Dragojlović je naveo da ga je u decembru prošle godine, kada je održavan prvi glavni pretres povodom ubistva u "Zipi", dok se nalazio ispred Višeg suda, Sretenova majka prijavila da joj je dobacivao, međutim on joj se "uopšte nije obratio".

 

- Prošle nedelje, kad sam došao na valjevsku "buvlju" pijacu da nešto kupim, Sretenov otac me je prijavio u policiju da sam mu navodno nešto rekao, a nisam ga ni video – izjavio je Nenad Dragojlović.

 

Na pitanje punomoćnika odbrane da li su protiv Damjana Dragojlovića podnošene krivične prijave, Nenad Dragojlović je najpre negirao, a potom je, nakon pojašnjenja, potvrdio da mu je poznato da su podnošene krivične prijave, ali je naglasio da Damjan nikada nije osuđivan.

 

Odbrana je na svedočenje Nenada Dragojlovića stavila primedbe, tvrdeći da nije verodostojno, navodeći da je protiv Damjana podneto ukupno sedam krivičnih prijava, najviše zbog nasilničkog ponašanja.

 

Svedok Aleksandar Birčanin, opisujući tragičan događaj u "Zipi", je rekao da je nakon izlaska iz toaleta čuo više pucnjava, bila je gužva...

 

- Video sam Damjana kako leži i Sretena koji puca u njega. Davor je ležao tu pored. Bio sam udaljen par metara od Damjana. Nije mi poznato da li su se pre pucnjave Damjan i Sreten sukobili ispred "Zipe"... - svedočio je Birčanin, prijatelj ubijenog Damjana.

 

Odgovarajući na pitanja odbrane, Birčanin je potvrdio da poznaje Olgicu Nikolić, Sretenovu rođenu sestru, ali da nisu bili u emotivnoj vezi, nego su se videli "dva-tri puta, posle grada". Potom je punomoćnik odbrane advokat Dejan Ćasić pročitao nekoliko SMS koje su razmenili on i Olgica Nikolić, kao i fotografije na kojima su njih dvoje, koje, kako ke rekao, "govore suprotno njegovoj tvrdnji". Birčanin je ponovio da "nisu u emotivnoj vezi i da je to samo između njih dvoje".

 

Na pitanje odbrane da li mu je izrečena mera zabrane prilaska Filipu Đukiću, koji je takođe svedok u ovom postupku, Birčanin je odgovorio da jeste, ali je ponovio da ga nije fizički napao. Potvrdno je odgovorio i na pitanje da li je bio u sukobu sa zakonom, međutim o tome nije želeo da govori "da sebe ne bi izložio sramoti".

 

Advokat Ćasić je najavio da će podneti krivičnu prijavu protiv Aleksandra Birčanina zbog lažnog svedočenja. Na pitanje višeg javnog tužioca Dragane Marković na koje bitne okolnosti je Birčanin dao lažne iskaze vezane za ovaj krivični postupak, Ćasić je odgovorio da lažni iskazi govore o kredibilitetu svedoka, i da se njemu ne može verovati jer njegov iskaz nije verodostojan ni u delu koji se odnosi na okolnosti, kao i da će video snimak događaja u "Zipi" pokazati zašto je njegov iskaz lažan.

 

Drugi punomoćnik odbrane advokat Predrag Vasović je takođe izneo primedbe na Birčaninov iskaz, smatrajući da je njegov kredibilitet kao svedoka sporan; zbog toga što je osumnjičen za napad na drugog svedoka u ovom postupku, zatim da nezakonito ima određena predznanja o tragičnom događaju u "Zipi", da je neverodostojan, kontradiktoran...

 

Svedok Matija Stojanac, koji se družio i sa ubijenim Dragojlovićem i sa optuženim Nikolićem, rekao je da se Sreten i on poznaju od drugog razreda osnovne škole, da su stanovali blizu, da je odlazio kod njega i da poznaje njegovog oca.

 

U odgovoru na pitanja javnog tužioca Dragane Marković, Stojanac je izjavio da mu je Sreten rekao da mu je otac Miloje poklonio pištolj za 18. rođendan, i da je svojevremeno svedočio o Sretenovim povredama u jednom sukobu, iako tih povreda nije bilo, jer se plašio Sretenovog oca...

 

Matija je potvrdio da poznaje Filipa Đukića, takođe svedoka u ovom postupku, da se Filip družio sa Sretenom, ali da je jedno vreme to druženje prekinuto, jer mu je Sretenov otac Miloje pretio da će mu pobiti celu porodicu zato što je, navodno, "nameštao Sretena nekome".

 

- Po Miloju, nikad Sreten nije bio kriv, Miloje mu je rešavao sve probleme. Svaki otac voli svog sina, ali u ovoj situaciji to je bilo malo preterano – izjavio je Stojanac.

 

Rekao je da Sreten sa Damjanom nikad nije bio u sukobu. Govoreći o predistoriji tragedije u "Zipi", Stojanac je podsetio na sukob između Sretena i drugog mladića u kafeu "Kod Fakira" od pre nekoliko godina u kojem je on zaštitio Sretena i potrudio se da se strasti smire...

 

On je podsetio i na sukob Sretena i Vladimira Birčanina u kafeu "Zipa", nakon čega je, kako je naveo, prestao da se druži sa Nikolićem, jer nije ispoštovao dogovor da se posle incidenta u kafeu "Kod Fakira" prekine sa pravljenjem problema.

 

Matija Stojanac je u svom svedočenju naveo da nije bio prisutan u "Zipi" kada se dogodilo ubistvo.

 

Na pitanje punomoćnika odbrane da li je tačno da se protiv njega vodi ili je završeno devet krivičnih i sedam prekršajnih postupaka, Stojanac je rekao da ne želi da odgovori, da "sebe ne bi izložio sramoti".

 

I na njegove iskaze odbrana je imala primedbe, konstatovala je da je sporan kredibilitet svedoka, da njegove izjave nisu verodostojne, da nije iskren, da govori o događajima kojima nije prisustvovao, kao i da nema neposredna saznanja o tragediji u "Zipi".

 

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 14. septembar.

Aktuelno

Vladan Lukić  (foto: Đorđe Đoković)
80 godina valjevske vojne fabrike Pre 15 sati 11 minuta

U godini jubileja rekordan izvoz "Krušika"

Valjevski "Krušik" obeležava osam decenija postojanja i uspešnog poslovanja. Danas se valjevska vojna fabrika može pohvaliti izvozom od 109 miliona dolara, osvajanjem novih proizvodni programa,...  · 2 komentara

Pobednici muške kategorije (foto: Divčibare Ski Resort)
Na ski stazi Crni vrh na Divčibarama 22.02.2019

Održana trka za Udruženje "Rodi se na lepom mestu"

Na prvom revijalnom slalomu humanitarnog karaktera za "Udruženje Rodi se na lepom mestu", koji je održan danas na Divčibarama, prikupljeno je 121 000 dinara. Učestvovalo je 39 skijaša, koji su tako...

Valjevo bez straha - #1 od 5 miliona (foto: Đorđe  Đoković)
Treći protest "Valjevo bez straha - #1 od 5 miliona" 22.02.2019

"Patriotizam je ostati u ovoj zemlji"

"Moramo šetati i to ne samo protiv ove vlasti, nego i protiv sledeće i svake vlasti koja se drzne da zloupotrebi ovu državu, jer to je naša država i moraju da znaju da mi njih plaćamo", poručio je...  · 9 komentara

Antene na zgradi Grada (foto: Đorđe Đoković)
Oglašena prodaja 22.02.2019

Radio Valjevo opet na prodaju

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju Radio Valjevo metodom neposredne pogodbe uz javno prikupljanje ponuda, a procenjena vrednost preduzeća je 795.582 dinara. Prvi put...