Donacija Valjevske pivare Valjevskoj bolnici (foto: Đorđe Đoković)
Donacija Valjevske pivare Valjevskoj bolnici (foto: Đorđe Đoković)
21.07.2018, 10:36

Valjevska pivara donirala dijagnostički aparat vredan 50.000 evra

č: | fb:

Valjevska Pivara je donirala kompletnu jedinicu za endoskopsku dijagnostiku vrednu 50.000 evra za Odsek gastroenterologije Opšte bolnice Valjevo.

 

Dijagnostički aparat, koji je kupljen pre 15 godina, je u kavru skoro tri meseca, tako da su u valjevskoj bolnici bili primorani da pomoć zatraže od privatne klinike Intermedik čiju su opremu koristili sve dok Valjevska pivara nije kupila novu.

 

V. d. direktora Opšte bolnice dr Zoran Đurić kaže da Odsek gastroenterologije poseduje neophodnu dijagnostičku opremu, ali zbog svakodnevnog korišćenja i dotrajalosti pre tri meseca se pokvario kolonoskop, a potom pre dva meseca i gastroskop. Navodi podatak da Odsek gastroenterologije godišnje u proseku uradi oko 1200 gastroskopija i blizu 1000 kolonoskopija.

 

- Za to vreme otkada aparati nisu radili u pomoć su nam priskočili, našta smo im zahvalni, dr Radoje Petrović i dr Vladan Plećić koji su za hitne gastroskopije sa svojom opremom radili preglede. Opšta bolnica Valjevo posebno duguje veliku zahvalnost Valjevskoj pivari i njenom direktoru Aleksandru Rajevcu, koji su razumeli naše probleme. Zahvaljujući njihovoj donaciji od četvrtka, kada je instalirana nova oprema, gastroenterologija u valjevskoj bolnici radi normalno. Moram istaći da je ovo vrlo značajna donacija – rekao je Đurić.

Petrović, Rajevac, Đurić i Predrag

Petrović, Rajevac, Đurić i Predrag (Foto: DjordjeDjokovic)

 

Direktor Pivare Aleksandar Rajevac kaže da ni Valjevo ni ovaj region nisu zaslužili da zbog kvara ili nedostatka nekih aparata pacijenti odlaze u druge zdravstvene centre, posebno jer u Valjevu ima dovoljno društveno odgovornih firmi koje shvataju probleme i mogu pomoći zdravstvo.


- Imajući u vidu narodnu krilaticu da sa zdravljem možemo sve, a bez zdravlja ništa, Valjevska pivara je u razgovoru sa rukovodstvom valjevske bolnice shvatila kakve probleme ima i pokušali smo da ih rešimo, a naša sreća i zadovoljstvo je to što smo mi sada u situaciji da pomognemo nekome. Mi smo bili u sličnoj situaciji pre per-šest godina kada smo očekivali od drugih pomoć, kada je Vlada Srbije shvatila kakve probleme imamo i pomogla nam da izađemo iz krize. Moje zadovoljstvo je još veće time što smo mi danas u situaciji da možemo drugima da pomažemo. Mislim da su i svi radnici Valjevske pivare ponosni kao i ja danas kada smo donirali ovaj uređaj za Opštu bolnicu – rekao je Rajevac.

 

Dr Radoje Petrović, specijalista gastroenterologije, kaže da su rana dijagnostika i preventiva izuzetno važne i upravo je to značaj ovog aparata što pomaže u ranom otkrivanju, a samim tim i ranom lečenju. Naglašava da je karcinom debelog creva ukoliko se otkrije na vreme izlečiv.


- Sumorno je to što u Srbiji i dalje 40 posto karcinoma debelog creva dođe kasno, a to znači da u trenutku otkrivanja kancera već imaju udaljene metastaze, a tu je lečenje nezahvalno i nažalost bezuspešno. Ovim aparatom možemo da radimo ranu dijagnostiku preko FOB testa, a naša bolnica je u tom progamu dugo, gde preko fekalne analize krvarenja putem testa otkrivamo koji su pacijenti rizični i zahtevaju urgentnu endoskopiju. Gastroskop je jako bitan jer se čak pet posto svih kancera nalazi u želucu i završnom delu jednjaka, a sada smo u mogućnosti da ih rano otkrivamo – rekao je dr Petrović zahvalivši se Valjevsoj pivari na donaciji koja je važna ne samo za Opštu bolnicu Valjevo, nego i za građane Kolubarskog okruga.

 

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 13 sati 49 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...