Registracija Prijava preko FB
Grob Ljube Popovića (09.08.2018.) (foto: Kolubarske.rs)
Grob Ljube Popovića (09.08.2018.) (foto: Kolubarske.rs)
10.08.2018, 06:53

Ljubin grob neuređen, okolo korov i smeće

č: | fb:

Samo dva dana pred obeležavanje dvogodišnjice smrti našeg istaknutog slikara Ljube Popovića, prostor gde je sahranjen još uvek nije uređen, oko humke je korov, kante prepune smeća i razbacano đubre.  

Grob Ljube Popovića

Grob Ljube Popovića (Foto: Kolubarske.rs)

Pored groba Ljube Popovića

Pored groba Ljube Popovića (Foto: Kolubarske.rs)

Put koji vodi do groba Ljube Popovića

Put koji vodi do groba Ljube Popovića (Foto: Kolubarske.rs)

 

Do groba na Boričevcu, brdu iznad Valjeva u MZ Brđani, gde je akademik sahranjen pre dve godine odlukom i voljom gradskog rukovodstva i Ljubinih prijatelja i saradnika, vodi makadamski put obrastao u korov.

 

Na mestu gde je sahranjen Ljuba Popović, do pre par dana, je stajao samo drveni krst zarastao u korov i travu, a tek nedavno je urađena betonska podloga na koju će, kako je najavljeno iz Grada, do 12. avgusta na drugu godišnjicu slikareve smrti, biti postavljena nadgrobna ploča.

Grob Ljube Popovića

Grob Ljube Popovića (Foto: Kolubarske.rs)

 

Gradsko rukovodstvo je odustalo od gradnje Memorijalnog centra i Aleje zaslužnih građana, navodno zbog toga što su žitelji tog dela grada bili protiv ideje da se pored kuća, osnovne škole i obdaništa, pravi neko novo groblje. Nakon dve godine bez ideje i rešenja, čelnici grada su prihvatili da se mesto gde počiva Ljuba Popović uredi prema idejnom rešenju, koje je uradio i Gradu poklonio pejzažni arhitekta Nebojša Lola Anić.

 

Pomoćnik gradonačelnika Nikola Radojičić je izjavio za RTS da se konačno došlo do rešenja i najavio uređenje groba poznatog slikara.

"Dosta se vodilo računa o samim interesima građana Mesne zajednice Brđani. S druge strane radi se o jednom našem velikom slikaru svetskog renomea koji zaslužuje da se dobije jedan ozbiljno uređen prostor. Na osnovu ovog idejnog rešenja bi trebali uskoro da počnu radovi", izjavio je početkom avgusta Radojčić.

 

Idejno rešenje Nebojše Anića

Idejno rešenje Nebojše Anića

Kako je najavljeno nadgrobna ploča biće postavljena do 12. avgusta, a nakon toga počeće i uređenje celog prostora prema idejnom rešenju Nebojše Lole Anića, koji je za nedeljnik "Napred" rekao da je "to način da se oduži Ljubi". Njegovo idejno rešenje, kako navodi, sadrži Ljubina ishodišta koja su na njegovim slikama.

 

- Iznad nadgrobne ploče izgrađene od kamena peščara, iznad Ljubine glave, biće postavljeno deset većih stubova i dva mala stuba, što zbirno ukazuje na 12 apostola. Tu se nalazi i osam manjih stubića za sedenje, a ispred njih je slavoluk koji predstavlja "ulazak u hram", odnosno vizuelni prilaz spomeniku. Na drugoj strani celog prostora, koji je orjentisan u liniji istok-zapad, je portal kroz koji "Ljuba gleda Valjevo". Budući park oko Ljubinog groba biće saglediv iz različitih nižih pozicija grada – opisao je za "Napred" deo svog projekta Nebojša Anić.

 

 

 

Aktuelno

Darija Ranković (foto: Đorđe Đoković)
Iz redakcije Pre 9 sati 8 minuta

Da li su u Srbiji samo Maje i Barbare žene?

Skoro me nisu dirnule neke reči kao one koje je izgovorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na skupu u organizaciji SNS "Jake žene za jaku Srbiju", da će "nastaviti da se bori za pristojnu...  · 17 komentara

Deponija (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Iz republičkog i opštinskog budžeta Pre 6 sati 45 minuta

Dva miliona dinara za uklanjanje deponije

Ministarstvo zaštite životne sredine je opštini Mionica opredelilo 1,5 milion dinara za uklanjanje divlje deponije koja je locirana na desnoj obali reke Ribnice u selu Mionica, dok je Mionica...

Narodna skupština (foto: Kolubarske.rs)
Bez kraja Pre 8 sati 4 minuta

Jopet mož’ da bidne, al’ ne mora da znači...

Polemika oko toga da li je osuđenom zbog ratnog zločina na zatvor u odgovarajućem trajanju mesto u narodnoj skupštini (manje i o javnim istupima takvih, osobito u svojstvu predavača na vojnim...