Registracija Prijava preko FB
Grob Ljube Popovića (09.08.2018.) (foto: Kolubarske.rs)
Grob Ljube Popovića (09.08.2018.) (foto: Kolubarske.rs)
10.08.2018, 06:53

Ljubin grob neuređen, okolo korov i smeće

č: | fb:

Samo dva dana pred obeležavanje dvogodišnjice smrti našeg istaknutog slikara Ljube Popovića, prostor gde je sahranjen još uvek nije uređen, oko humke je korov, kante prepune smeća i razbacano đubre.  

Grob Ljube Popovića

Grob Ljube Popovića (Foto: Kolubarske.rs)

Pored groba Ljube Popovića

Pored groba Ljube Popovića (Foto: Kolubarske.rs)

Put koji vodi do groba Ljube Popovića

Put koji vodi do groba Ljube Popovića (Foto: Kolubarske.rs)

 

Do groba na Boričevcu, brdu iznad Valjeva u MZ Brđani, gde je akademik sahranjen pre dve godine odlukom i voljom gradskog rukovodstva i Ljubinih prijatelja i saradnika, vodi makadamski put obrastao u korov.

 

Na mestu gde je sahranjen Ljuba Popović, do pre par dana, je stajao samo drveni krst zarastao u korov i travu, a tek nedavno je urađena betonska podloga na koju će, kako je najavljeno iz Grada, do 12. avgusta na drugu godišnjicu slikareve smrti, biti postavljena nadgrobna ploča.

Grob Ljube Popovića

Grob Ljube Popovića (Foto: Kolubarske.rs)

 

Gradsko rukovodstvo je odustalo od gradnje Memorijalnog centra i Aleje zaslužnih građana, navodno zbog toga što su žitelji tog dela grada bili protiv ideje da se pored kuća, osnovne škole i obdaništa, pravi neko novo groblje. Nakon dve godine bez ideje i rešenja, čelnici grada su prihvatili da se mesto gde počiva Ljuba Popović uredi prema idejnom rešenju, koje je uradio i Gradu poklonio pejzažni arhitekta Nebojša Lola Anić.

 

Pomoćnik gradonačelnika Nikola Radojičić je izjavio za RTS da se konačno došlo do rešenja i najavio uređenje groba poznatog slikara.

"Dosta se vodilo računa o samim interesima građana Mesne zajednice Brđani. S druge strane radi se o jednom našem velikom slikaru svetskog renomea koji zaslužuje da se dobije jedan ozbiljno uređen prostor. Na osnovu ovog idejnog rešenja bi trebali uskoro da počnu radovi", izjavio je početkom avgusta Radojčić.

 

Idejno rešenje Nebojše Anića

Idejno rešenje Nebojše Anića

Kako je najavljeno nadgrobna ploča biće postavljena do 12. avgusta, a nakon toga počeće i uređenje celog prostora prema idejnom rešenju Nebojše Lole Anića, koji je za nedeljnik "Napred" rekao da je "to način da se oduži Ljubi". Njegovo idejno rešenje, kako navodi, sadrži Ljubina ishodišta koja su na njegovim slikama.

 

- Iznad nadgrobne ploče izgrađene od kamena peščara, iznad Ljubine glave, biće postavljeno deset većih stubova i dva mala stuba, što zbirno ukazuje na 12 apostola. Tu se nalazi i osam manjih stubića za sedenje, a ispred njih je slavoluk koji predstavlja "ulazak u hram", odnosno vizuelni prilaz spomeniku. Na drugoj strani celog prostora, koji je orjentisan u liniji istok-zapad, je portal kroz koji "Ljuba gleda Valjevo". Budući park oko Ljubinog groba biće saglediv iz različitih nižih pozicija grada – opisao je za "Napred" deo svog projekta Nebojša Anić.

 

 

 

Aktuelno

Akcija Lokalnog fronta Va na Gradskom trgu (foto: Đorđe Đoković)
Na Gradskom trgu Pre 3 sati 10 minuta

Akcija Lokalnog fronta Va: "Nedostojan i nesposoban"

Lokalni front Va je juče na Gradskom trgu nastavio akciju pod nazivom "Nedostojan i nesposoban". Podeljeno je oko hiljadu letaka na kojima piše zašto je Gvozdenović nedostojan položaja...

Bokser Metalca zadaje udarac (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Ekipno prvenstvo u boksu Pre 1 dan 3 sati

Slab otpor Lozničana

Na startu Ekipnog prvenstva Srbije u boksu, uz TV prenos, Metalac je pred 400 gledalaca, u hali na Studentu, pobedio Loznicu sa 12:4. Samo dve borbe trajale su sve tri runde, ostalo su bili...

Bolnica (foto: Đorđe Đoković)
U projektnom zadatku i objekti koji su već rekonstruisani 18.10.2018

Bolnica traži reviziju javne nabavke

Nakon godinu dana čekanja Grad je konačnao raspisao teneder za izradu projekta rekonstrukcije valjevske bolnice. Međutim u projektnom zadatku su se našli već rekonstruisani objekti, a nema onih...  · 2 komentara