Nova Šesta škola (foto: Đorđe Đoković)
Nova Šesta škola (foto: Đorđe Đoković)
03.09.2018, 12:07

Kotlarnica "odložila" otvaranje nove Šeste škole

č: | fb:

U novu školsku zgradu đaci OŠ "Milovan Glišić" preseliće se najverovatnije 12. novembra, posle jesenjeg raspusta, rečeno je Kolubarskim.rs u Gradskoj upravi.

 

I pored toga što su svi radovi završeni, učionice i kabineti opremljeni, učenici novu školsku godinu nisu otpočeli u novom objektu, zbog toga što nije dobijena upotrebna dozvola.

Hol

Hol (Foto: Đorđe Đoković)

Učionica

Učionica (Foto: Đorđe Đoković)

Hodnik

Hodnik (Foto: Đorđe Đoković)

Sportski tereni

Sportski tereni (Foto: Đorđe Đoković)

Kako je za "Vujić" televiziju izjavio Mihailo Milutinović, koordinator izvođača radova na OŠ "Milovan Glišić" ili Šestoj školi, objekat je prošao tehnički prijem, ali još uvek nije dobio upotrebnu dozvolu.

 

On nije naveo razloge zbog čega se čeka najvažniji papir, rekavši da su "ostale još samo neke stvari da se reše i to će biti za tri-četiri dana", ne precizirajući šta je to ostalo nerešeno. 

 

Kolubarske.rs nezvanično saznaju da je otvaranje nove škole odloženo za novembar zbog problema sa kotlarnicom i to "nije nešto što može biti rešeno za tri-četiri dana".

 

"Još samo ti nedostaci da se otklone i sve je spremno za useljenje. Nadamo se da će i to biti rešeno u naredna dva meseca", kaže naš sagovornik iz Gradske uprave.

 

On navodi da škola nije otvorena danas jer "i pored žarke želje niko nije smeo da rizikuje da đake useli u školu, a da problemi sa kotlarnicom i grejanjem ne budu rešeni do početka grejne sezone". Odgovarajući na pitanje da li postoji i ta mogućnost, da problemi ne budu rešeni do novembra, sagovornik Kolubarskih.rs kratko kaže: "Sve je moguće!".

 

Koordinator izvođača radova Mihailo Milutinović tvrdi da će škola biti otvorena u ovoj godini, i naglašava da je bezbednost učenika na prvom mestu.

 

"Mi smo spremni u svakom trenutku da učenici krenu u novu školu, ali nećemo dok ne stigne i poslednji papir, dok sve ne bude hronološki sređeno. Gradonačelnik dr Gvozdenović će kontaktirati ministra prosvete i odrediće tremin. Da li će to biti 10. septembar ili prva polovina novembra kada deca imaju jedan raspust, to ostaje da se vidi. Inače sam objekat je spreman da učenike primi i sutra", rekao je za VTV Milutinović.

 

Učenici sigurno neće krenuti u novu školu 10. septembra jer u Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja piše da "škola ne može da vrši statusne promene, promene naziva ili sedište u toku nastavne godine". Dakle, moguće je preseljenje samo za vreme raspusta.

 

Konačno sređen prostor oko škole

 

Do pre dvadesetak dana dvorište i prilazi Šestoj školi su bili u korovu i ambroziji, dok su kante oko škole bile prepune smeća. I pored toga što ja parterno uređenje završeno pre dve godine, taj prostor nije redovno održavan, tako da je, kako reče Mihailo Milutinović, "bilo korova i ambrozije preko dva metra". Navodno "nije imalo potrebe da se sređuje i kosi, jer škola ne radi!".

 

Nova Šesta škola (09. 08. 2018.)

Nova Šesta škola (09. 08. 2018.) (Foto: Kolubarske.rs)

Ovih dana je, bez obzira na to što "škola ne radi", pokošena trava i korov, kante za smeće su ispražnjene, asfaltiran je prilaz školi, postavljena je i signalizacija...

Postavljena signalizacija

Postavljena signalizacija (Foto: Đorđe Đoković)

 

Nova Šesta škola

Nova Šesta škola (Foto: Đorđe Đoković)

Nova šesta škola

Nova šesta škola (Foto: Đorđe Đoković)

 

Objekat koji se najduže gradi i sa najviše problema

 

Ne postoji objekat u Valjevu koji je se duže gradi od zgrade OŠ "Milovan Glišić". Izgradnja je počela pre 18 godina, a projekat je uradilo GP Jablanica pre skoro 20 godina.

 

Zbog promene mnogih zakona, ali i zbog novih standarda u građevinarstvu i novih materijala, projekat je nekoliko puta menjan, tako da je pretrpeo značajne izmene.

 

Kako su poslednjih nekoliko godina navodile sve gradske vlasti koje su "zakačile" gradnju škole, "uz to, bilo je mnogo propusta i grešaka, problemi su se nizali i otklanjali u hodu, pa je sve to uticalo da gradnja traje ovako dugo". 

 

U izgradnju OŠ "Milovan Gišić" uloženo je preko 300 miliona dinara. Konačna cifra biće poznara tek kada svi radovi budu okončani, a ključevi novog objekta predati školi.

 

OŠ "Milovan Glišić" ima 700 učenika, a ove školske godine upisan je 71 đak prvak, što je manje nego prošle godine kada je u prvom razredu bilo 86 prvaka.

Aktuelno

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 2 sati 24 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 20 sati 23 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...