Registracija Prijava preko FB
Saopštenje za javnost (foto: www.cepris.org)
Saopštenje za javnost (foto: www.cepris.org)
13.09.2018, 07:00

Omalovažavanje i zastrašivanje sudija

č: | fb:

Povodom nedavne izjave gradonačelnika Valjeva Slobodana Gvozdenovića u programu TV Studio B, saopštenjem za javnost se oglasio Centar za pravosudna istraživanja (CEPRIS).

 

"Centar za pravosudna istraživanja nalazi da nedavne izjave gradonačelnika Valjeva dr Slobodana Gvozdenovića u kojima iznosi da je neke sudije u Apelacioni sud postavio Mišković, da se pravosuđe mora očistiti, da će sve ispraviti Vučić i ova srpska Vlada, da je nedopustivo da sudije, umesto da se kandiduju na izborima, javno pričaju šta bi u toj oblasti trebalo uraditi, i da su optužbe o pritiscima na pravosuđe zapravo pritisci na građane i izvršnu vlast koju su građani birali, pokazuju zabrinjavajuće nepoznavanje osnova ustavnog sistema i važećih propisa, i predstavljaju neodgovorno i nedopustivo iznošenje uopštenih ili proizvoljnih ocena s ciljem da se obezvrede proklamovani autoritet i autonomija sudske vlasti, a sudije liše svojih prava i dodatno zastraše".

 

Svaki politički funkcioner trebalo bi da zna da je u sistemu podele vlasti sudska vlast nezavisna, da predsednik države i Vlada nemaju nadležnost u izboru i razrešenju sudija, da sudija ne sme politički delovati pa ni kandidovati se na izborima, ali da sudija, bilo individualno, bilo kao član strukovnog udruženja ili druge organizacije, ima pravo da i sa kritičkog aspekta u odnosu na postojeće stanje štiti nezavisnost i položaj sudijske funkcije.

 

I ovaj, kao i nekoliki drugi slučajevi u kojima se preko medija predstavnicima sudijskih udruženja upućuju pretnje, nepravnosnažne sudske odluke se komentarišu od strane političara u svojstvu 'običnih' građanina ili se iznose tvrdnje o korumpiranosti sudija zbog donošenja određenih odluka, ukazuju na značaj ustavnih jemstava koja bi sudskoj vlasti obezbedila nezavisnost od izvršne i zakonodavne vlasti. O tome su jasan stav izneli sudije, stručna javnost i udruženja koja se bave ovom problematikom, a sve to je podržala i Venecijanska komisija. U kojoj meri će to imati uticaja na i dalje 'anonimne' pisce novih ustavnih odredaba ostaje da se vidi, ali izjava koja je bila povod sa ovo saopštenje ne ostavlja previše prostora za optimizam", navodi se u saopštenju za javnost Centra za pravosudna istraživanja (CEPRIS).

Aktuelno

Česma (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje vodovoda Pre 22 sati 8 minuta

Restrikcija vode u nekim selima

Zbog smanjenog dotoka vode sa izvorišta na području seoskog vodovoda "Kukalj" uvedene su restrikcije za potrošače na seoskom području. Gradski vodovod je saopštio raspored kojim danima pojedini...

Opera Didona i Enej (foto: Đorđe Đoković)
Stvarana sa radošću i snagom prijateljstva, sa radošću je i zaokružena 24.09.2018

Opera "Didona i Enej" na bis!

Aplauz koji je usledio nakon premijere opere "Didona i Enej" i poziv na bis, značili su ne samo pohvale za aktere nego i zahvalnost Valjevaca da nakon 15 godina u svom gradu uživaju u operi....  · 1 komentar